Izkušnja rekreativnega tekača pri pripravah na maraton v knjigi

Dr. Samo Rugelj, odgovorni urednik revije Bukla, publicist in predavatelj na Filozofski fakulteti, je prepričan, da je ta trenutek maraton sposobnih preteči okoli dva tisoč Slovencev, torej en promil prebivalstva.

Izkušnja rekreativnega tekača pri pripravah na maraton v knjigi (foto: shutterstock) shutterstock
21. 9. 2012

Je to ... veliko?

Rugelj je maraton prvič pretekel (in malo tudi prehodil) pred skoraj tremi desetletji, razlog za to pa je bila stava z očetom, že tedaj znanim psihiatrom, ki je tako na najdaljšo klasično tekaško preizkušnjo uspel zvabiti svojega osemnajstletnega sina. Kasneje si je Samo Rugelj dolgo časa želel ponoviti maratonski tek, vendar mu ni uspelo. Po dvajsetih letih sedenja za računalnikom je ugotovil, da je vse bolj zarjavel in da je maraton vse dlje od njega. Ko mu je po naključju pod roke prišel 16-tedenski tekaški program za treniranje maratona (z izhodiščem, da mora biti tisti, ki se ga loti, sposoben preteči deset kilometrov v približno eni uri), se je odločil, da tokrat resneje poskusi.

Priporočamo v branje!

Delaj, teci, živi - Samo Rugelj

Samo RugeljDr. Samo Rugelj že več kot trideset let rekreativno teče, v knjigi pa je poleg svojih preteklih tekaških izkušenj opisal tudi doživljanje 16-tedenskega programa za pripravo na 42-kilometrski maraton.

Ta knjiga je poročilo, kaj vse se mu je ob tem dogajalo, hkrati pa tudi meditacija o življenju, teku in delu v tretjem tisočletju.

Več o avtorju in knjigi na spletni povezavi www.bukla.si.