Iskrena izpoved Katje Ficko (The biggest loser Slovenija) o življenju z alopecijo

Vedno nasmejana Katja Ficko, ki se je v petek žal morala posloviti od šova The biggest loser Slovenija, je lahko zgled mnogim. 24-letnica namreč že od osnovne šole trpi za boleznijo, zaradi katere so jih odpadli lasje in obrvi ter praktično vse dlake po telesu, a Katja je danes kljub temu pozitivno in veselo dekle.

Iskrena izpoved Katje Ficko (The biggest loser Slovenija) o življenju z alopecijo (foto: Facebook/Katja Ficko) Facebook/Katja Ficko
9. 5. 2018

Katja Ficko je obiskovala komaj 9. razred osnovne šole, ko se je morala soočiti s svojo kruto usodo – zdravniki so ji diagnosticirali alopecijo.

"Prvi znak alopecije, za katero sem zbolela, je bilo krožno izpadanje las. Ker je to eden tipičnih znakov te bolezni, so zdravniki kmalu postavili pravo diagnozo. Sicer obstajajo trije tipi – pri enem ostaneš brez las, pri drugem ti poleg las izpadejo še obrvi, pri tretjem pa prav vse dlake po telesu. In jaz imam prav tretjo obliko," je za siol.net povedala Katja.

Katja se je po dveh letih skrivanja pod lasuljo naposled odločila, da se bo sprejela takšno, kot je.

Lahko bi rekli, da jo je izguba las prizadela v najbolj neprimernem času – najstniških letih. Čeprav za takšno bolezen ne obstaja primeren čas, a vseeno so najstniška leta tista, ko se zgodi verjetno največ sprememb.

Mnogi najstniki že tako imajo težave s samopodobo, sprejemanjem sebe in težko si je predstavljati, kako je, ko k temu prištejemo še izgubo las praktično čez noč.

"Takrat sem bila deležna čudnih pogledov in komentarjev. Ljudje niso razumeli, kaj se mi dogaja. Tako sem se tudi začela zatekati k hrani in sem se začela rediti," je priznala Katja.

Katja se je zaradi odziva okolice prvi dve leti po diagnozi skrivala pod lasuljo, dokler se ni bolezni odločila sprejeti ter začela nositi rute in druga pokrivala.

Vedno nasmejano dekle tudi doma pridno sledi svojemu novemu načinu življenja.

Njen cilj je poleg že izgubljenih 17 kilogramov do konca šova The biggest loser Slovenija izgubiti še dodatnih 30. Kot je povedala za revijo Nova, se je v šovu naučila zelo veliko o treningu, prehrani in na splošno zdravem načinu življenja. Za kondicijo skrbi v fitnesu s pomočjo osebne trenerke in večerno hojo ter zdravo prehrano.

Njen povprečni dan je zdaj videti tako:

Po zajtrku "grem na fitnes, kjer me Tadeja (osebna trenerka, op. a.) popolnoma izmuči, zatem grem domov, delam diplomsko nalogo, naredim kosilo, sledi malo počitka, potem pa (grem, op. a.) s prijateljicami na enourno hitro hojo po Murski Soboti in tako nekako se konča moj dan."

Njen cilj je (poleg izgube kilogramov) tudi, da si povrne samopodobo, saj je bila v otroštvu deležna velikega posmehovanja na račun močnejše postave. "V zadnjih nekaj letih se je to poleglo, kar pa se je dogajalo v otroštvu, je seveda ostalo v podzavesti in tako vplivalo na mojo samopodobo."

Katja pa vsem, ki trpijo za alopecijo, sporoča naslednje:

"Sprejmite se takšne, kot ste, ne sramujte se tega, da ste plešasti. Lepota namreč prihaja od znotraj in ne samo od zunaj.

Sicer pa ste lepi tudi brez las. In nikar si ne dovolite, da vas dotolčejo kakšni čudni pogledi ali komentarji nevednih. Šteje predvsem tisto, kar se skriva v vas."

Tako je Katjo za oddajo Od težaka do junaka naličila vizažistka Sarah Bamburač s Planet TV.

Kaj sploh je alopecija?

Alopecija je izguba las, ki je lahko posledica različnih vzrokov. Mednje spadajo povečano izpadanje las, upočasnjena rast las ter lomljenje in sprememba debelih dlak v tanke in prosojne. Zaradi teh vzrokov pride do redčenja in tanjšanja las, kar pa ima navadno vpliv predvsem na čustva in samopodobo posameznika, ki trpi za to boleznijo.

Alopecija se lahko pojavi kadarkoli v življenju, glavni dejavniki tveganja pa so "dednost, vplivi okolja in razne bolezni, ki neposredno prizadenejo lasišče ali posredno vplivajo na izpadanje las."

Strokovnjaki sklepajo, da bi lahko bolezen sprožila stres ali hormonsko neravnovesje, a tega z zagotovostjo ne morejo trditi.

Katja, si čudovito in izredno pogumno dekle. Navijamo zate, da ti uspe vse, kar si si zadala!

Fotografije: Planet TV, Facebook/Katja Ficko, Instagram/Sarah Bamburač

Preberi še: David Urankar prvomajske praznike z družinico preživel na rajskih Sejšelih (FOTO).

Priporočamo tudi: Pevka Raiven se je preizkusila v nečem popolnoma novem! Poglej, kaj počne.