5 ključnih lastnosti, ki jih mora imeti dober trener

Poznaš vse lastnosti, ki jih mora imeti dober trener? To in še več izveš v nadaljevanju!

5 ključnih lastnosti, ki jih mora imeti dober trener (foto: Profimedia) Profimedia
11. 10. 2018

Uspešni športniki navadno še posebej cenijo tiste trenerje ali sodelavce, ki jih usmerjajo v pravo smer, jim znajo dane nasvete tudi razložiti z logično strokovno podlago ter se nasploh izkažejo za zaupanja vredne na strokovnem področju. Z njimi radi sodelujejo, ker vejo, da treningi vodijo v želeno smer ter zagotavljajo, da je nevarnost za poškodbe minimalna.

Osnovna prioriteta trenerja je, da zna preprečiti, prepoznati in zdraviti poškodbe ter omogočiti njeno rehabilitacijo. Dober trener zna biti tudi dober motivator in spodbujevalec, je oseba, ki iz športnika iztisne še tiste zadnje atome moči. Poleg tega, da je pripravljen na vsa možna (tako prijetna kot neprijetna) presenečenja, pa je ključno, da ima teh 5 lastnosti:

Strast

Precej samoumevno, pa vendar. Strast do športa, atletskih prizadevanj na splošno, kvalitete zdravja in ljudi je nekaj, kar trener mora ponotranjiti, da bi lahko uresničeval svoje poslanstvo. Njegova strast to tega, kar počne, je tisto, kar lahko športniku pravzaprav najbolj vlije motivacijo.

Samozavest

Trenerji so tekom svojega dela v kontaktu z mnogimi različnimi osebnostmi oziroma osebnostnimi lastnostmi. Športniki, drugi trenerji, podpora športnikom, direktorji, ... konec koncev tudi kritiki in nepodporniki. Vsak od njih ima drugačno osebnost in ključno, kar mora imeti trener pri tem, je, da verjame vase in v svoje sposobnosti. Tako trener kot njegove odločitve, način dela morajo odražati odločnost in samozavest.

Sposobnost dobrih medosebnih odnosov

Ena najpomembnejših lastnosti dobrega trenerja je, da je zmožen dobrih medosebnih odnosov s praktično katerimkoli tipom človeka in v katerihkoli okoliščinah. Trener, ki je zmožen oblikovati in vzdrževati dober odnos s športniki, bo imel z njimi lažje delo, jih bo lažje poslušal in tudi pravilno rehabilitiral.

Pomembno je, da zna vzpostaviti dober očesni stik, poslušati, ne prekinjati in postavljati smiselna vprašanja.

Sprejemanje odločitev in pozornost na podrobnosti

To je pomembno predvsem pri poškodbah, pri čemer pa je ključno, da ima trener potrebno znanje. Dober trener zna hitro reagirati in sprejeti odločitev, ki bo športniku olajšala bolečine tako na kratki kot na dolgi rok.

Biti mora pozoren na podrobnosti. Zagrizeni športniki so pripravljeni narediti vse, da bodo uspeli, in njihova želja lahko povzroči, da realnosti ne vidijo takšne, kot je ali celo ne dojamejo svojih poškodb in bolečine.

Sočutje in iskrenost

Sočutje je zmožnost, da prepoznamo in občutimo nekaj, kar druga oseba prestaja. Trener je nekdo, ki skrbi za športnikovo zdravje in ko je ta poškodovan, skrbi za njegovo okrevanje. Pri tem mora biti dovolj sočuten, da se zaveda, kako težko je lahko to za športnika. Eni najpomembnejših njegovih vrednot pa sta, da je iskren in vreden zaupanja.

Si želiš trenerka postati tudi ti? PRIJAVI SE na brezplačno usposabljanje strokovnih delavcev v športu!

Z letošnjim letom je namreč ponovno stekel projekt "Usposabljanje strokovnih delavcev v športu", ki je tokrat namenjen zaposlenim osebam in bo potekal vse do leta 2022.

Projekt delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, delno pa Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, zato je za udeležence tečajev brezplačen.

Tako kot v preteklih izvedbah, je tudi zdaj želja zagotoviti regijsko razpršenost in vsebinsko raznolikost programov. Dejstvo, da je Slovenija na področju športa precej uspešna, s čimer se pogosto radi pohvalimo pred tujci, kaže na to, da naši delavci v športu že sedaj opravljajo izredno dobro delo, toda treba se je zavedati, da prostor za izboljšave in napredek vedno ostaja.

Glavni cilj projekta je z dvigom splošnega in strokovnega znanja delavcev v športu zmanjšati neskladje med razpoložljivim usposobljenim kadrom in potrebami po njem na trgu dela. Tako projekt omogoča zaposlenim osebam, ki še niso usposobljene za delo v športu, imajo pa željo in smisel za tako delo, da si pridobijo znanje in potrebne kompetence.

Na drugi strani projekt zaposlenim osebam, ki so že usposobljene, omogoča izboljšanje in obnovitev že pridobljenih znanj in kompetenc. Projekt vsem udeležencem omogoča, da se seznanijo z novostmi in spremembami, ki se pojavljajo na njihovem področju delovanja: uporabljena športna oprema in orodja, potek trenažnega procesa in procesa regeneracije, možnosti meritev, ki se odpirajo z napredkom tehnologije in še veliko več.

S tem projektom imamo možnost, da naredimo korak naprej, saj delavcem v športu in tistim, ki to želijo postati, ponuja kakovostne, brezplačne programe.

Preko njih bodo postali (še bolj) kompetentni za delo v športu, istočasno pa bomo s tem dosegli tudi bolj strokovno delo z vključenimi v športne dejavnosti.

Poleg brezplačne udeležbe je financiran tudi nakup strokovnega gradiva, zato ga udeleženci prav tako prejmejo brezplačno.

Več o projektu in aktualnih razpisih pa izveš TUKAJ.