Internet - neprecenljiv pomočnik pri zdravljenju in ohranjanju zdravja

Ob obisku vam zdravnik ni odgovoril na vsa vprašanja. Ne čakajte do naslednjega obiska, odgovor lahko poiščete v internetu. 

28. 3. 2002

Tridesetletna Maja pripoveduje: “Nikoli v življenju nisem imela težav z zdravjem. Razen otroških bolezni in občasno gripe ter prehladov bolezni sploh nisem poznala. Toda ko po dveh letih nezaščitenih spolnih odnosov nisem zanosila, me je spoznanje, da je nekaj narobe, zadelo kot strela z jasnega. Obiski zdravnikov, preiskave, bolnišnice – vse to mi je bilo popolnoma tuje.

Sprva se sploh nisem znašla. Čeprav so bile preiskave rutinske in popolnoma nenevarne, sem bila popolnoma prestrašena in zmedena. Redki zdravniki so se potrudili in mi razložili, kaj me čaka in zakaj je vse to potrebno. Sama pa tudi nisem preveč spraševala. Po začetnem šoku sem se odločila, da stvari vzamem v svoje roke. O svojem stanju in nadaljnjem zdravljenju sem se temeljito informirala in pri naslednjem obisku zdravnika dobesedno zasula z vprašanji.

Pri iskanju informacij mi je bil internet v veliko pomoč. V zelo kratkem času sem zbrala ogromno podatkov, poklepetala z ženskami, ki se ubadajo z enakimi problemi – tako sem dobila moč, da sem se z diagnozo laže sprijaznila in prestala zdravljenje. Sedaj sem ponosna mamica šestmesečne punčke. Z internetom si pomagam pri kopici zadevic in težavic glede nege in vzgoje majhnega otroka.”

Zdravje v spletu

Majina zgodba je zgodba mnogih, ki se nenadoma znajdejo v vrtincu bolnišnic, ambulant, preiskav in zdravnikov. Čas, ko smo slepo zaupale zdravnikom in brez besed sprejele, kar so nam predpisali, je nepreklicno mimo. Dolžnost vsake ženske je, da zbere čim več informacij o svoji bolezni in o njenem zdravljenju, tudi alternativnem. Vzemite si čas in se čim bolj izčrpno pozanimajte o bolezni.

Preverite, katere metode zdravljenja uporabljajo pri nas in katere v tujini. Oborožene z znanjem o bolezni boste pripravljene na pogovor z zdravnikom in lahko mu boste zastavljale vprašanja. Seveda nočemo zmanjšati pomena knjig in zdravniških priročnikov, toda internet vam je lahko pri zbiranju podatkov o boleznih v veliko pomoč.

Konec je zamudnega brskanja po knjigah in revijah, pogosto strokovnih, ki jih velikokrat ne razumete. Poleg tega je vedno več dobrih slovenskih spletnih strani, na katerih se je mogoče poučiti o zdravju.

V nadaljevanju vam predstavljamo najzanimivejše strani:

Najbolj pestra zdravstvu in zdravju namenjena spletna stran. Z medicinskim slovarčkom boste lahko razvozlale večino strokovnih izrazov, dnevne novice vas obveščajo o novih dognanjih v medicini, veliko je informacij o zdravi prehrani, imajo tudi posebno podstran o zdravju žensk.

Trenutno je na voljo 24 forumov. Večina je ozko specializiranih in na njih sodeluje strokovnjak zdravnik, ki odgovarja na vprašanja iz določene veje medicine (ginekologija, stomatologija, cepljenje, potovalna medicina …). Drugi forumi so namenjeni pogovorom med ljudmi, ki jih družijo podobni problemi (starši, onkološ ki bolniki, srednja leta, rekreacija …).

Na strani delujeta tudi foruma, namenjena psihiatriji, kjer na vprašanja odgovarja specialist psihiater in psihoterapevt, ter forum za matere in ženske v stiski, kjer skuša pomagati diplomirana socialna delavka. Ravnokar je začel delovati forum za varovanje pravic v zdravstvu, lahko pa dobite tudi strokovni nasvet glede hujšanja.

Na strani najdete elektronsko zdravstveno revijo Vita s prispevki o splošnih zdravstvenih težavah.

Stran vsebuje napovednik in kratko vsebino oddaj Recept za zdravo življenje, ki jo ustvarjajo novinarji skupaj s strokovnjaki na RTV Slovenija.

Center alternativne medicine GAM na svojih straneh predstavlja alternativne oblike zdravljenja bolezni, predvsem zeliščarstvo, homeopatijo in Bachove cvetne esence. Njihove izdelke lahko po spletu tudi kupite.

Vaš vodnik v boljše življenje. Se danes ne počutite najbolje, vendar ne morete najti vzroka? Morda je razlog v zvezdah, točneje planetih. Na strani lunin.net najdete vse o vplivu sonca, lune in planetov na vaše počutje, poleg tega pa tudi lunin koledar, izračun osebnega horoskopa, kopico nasvetov za zdravo življenje in receptov naših babic. Našle boste tudi modro misel in še mnogo informacij, ki vam bodo polepšale dan.

Stran ljubljanskega kliničnega centra. Poleg njegovih dejavnosti, urnikov ambulant, nasvetov za bolnike in obiskovalce, zdravstvenih nasvetov in razlag je na voljo kopica koristnih slovenskih in tujih internetnih povezav. Našle boste spletne naslove zdravstvenih in raziskovalnih ustanov, inštitutov, strokovnih združenj, elektronskih medijev ter naslove vladnih ustanov, zavodov in institucij. Nekatere podstrani še pripravljajo.

Že ime strani pove vse. Ve sprašujete, zdravniki odgovarjajo. Trenutno sodelujejo strokovnjaki splošne in družinske medicine, kirurgije, interne medicine in zobozdravstva. Zdravniki so napisali tudi nekaj aktualnih člankov.

Stran je v osnovi zelo podobna strani med.over.net. Namenjena je najširšemu krogu obiskovalcev. Redno dodajajo novice in informacije, povezane z zdravjem in medicino. V zbirki podatkov lahko poiščete bolezen, ki vas podrobneje zanima. Stran je trenutno še v preizkusni fazi in jo redno spreminjajo. Za sodelovanje na forumih in prebiranje podstrani se morate registrirati.

Odkrito o svojih težavah

Veliko ljudi o svoji bolezni noče govoriti, morda jim je nerodno, morda nočejo s svojimi problemi obremenjevati okolice. Razlogi so lahko različni, vendar vsakomur odleže, če svoje težave in strahove zaupa in deli z drugimi. Pogovor o bolezni in izmenjava izkušenj s sotrpinkami vam lahko pomaga do hitrejše ozdravitve. Naj bo kronična bolezen, morebitna operacija ali le akutno stanje, v internetu boste z lahkoto našle sogovornike s podobnimi težavami in z njimi izmenjale izkušnje.

Kaj pravijo uporabnice forumov

Petra, 28 let: “Predvsem sodelujem na forumih, ki so namenjeni staršem. Raje, kot da bi za vsako malenkost poklicala zdravnika, povprašam druge mamice za nasvet. Večino mladih staršev pestijo podobni problemi in najboljši nasveti so plod izkušenj. Kakšen nasvet ali mnenje podam tudi sama. Včasih pa samo malo poklepetam.”

Nataša, 24 let: “Na zdravniškem forumu sem hotela izvedeti kaj več o svoji diagnozi in zdravljenju, saj je moja zdravnica bolj redkobesedna. Zdravnik na forumu mi je podal izčrpno razlago in tudi morebitne načine zdravljenja. Povrnilo se mi je zaupanje v lečečo zdravnico, ki je res bolj redkobesedna, vendar ji strokovno ni kaj očitati.”

Saša, 35 let: “Od zdravnika na forumu sem pričakovala preveč. Mislila sem, da bo iz podatkov oziroma simptomov, ki sem mu jih opisala v e-pošti, postavil diagnozo in predlagal zdravljenje. On pa me je le napotil k mojemu zdravniku. Takrat sem bila nanj kar malo jezna, sedaj pa vem, da je ravnal pravilno.”

Marija, 26 let: “Pri velikih težavah ne čakam na internetne nasvete, ker ga uporabljam samo v službi. Če je velika kriza, grem k zdravniku, če pa me kaj le zanima, vprašam na forumu, ki je primeren za težavico, ob priložnosti pa še svojega zdravnika ... Samo na elektronske zdravnike se ne zanesem, to je kot diagnoza po telefonu ...”

Veronika, 32 let: “Zelo so mi všeč vsi forumi in jih redno spremljam. Če ne bi imela te možnosti, ne bi spraševala zdravnika, ker se jim ponavadi preveč mudi. Verjetno bi morila prijateljice in znanke, pogosto zamenjala zdravnika, bila bi nezadovoljna in podobno.”

Manca, 29 let: “Postavila sem kar nekaj vprašanj različnim strokovnjakom. Z odgovori sem bila zadovoljna, razen z enim, ki niti ni odgovoril na moje vprašanje, ampak je predvsem naredil reklamo za svojo zasebno ordinacijo. Če ne bi mogla povprašati na forumih, se verjetno ne bi obrnila na svojega zdravnika (razlog: oddaljen je 60 kilometrov) oziroma ginekologa, saj se na pregled ne moreš naročiti, ampak moraš čakati, da prideš na vrsto, pa še dela samo en dan v tednu.”

Tudi če težav z zdravjem nimate, najdete v internetu marsikaj zanimivega. Strani in nasvetov o zdravem načinu življenja boste našle res veliko. Uporabite ga že zdaj in z njegovo pomočjo odkrijte, kje ga lomite in kako bi lahko bolj zdravo živele. Pregovor, bolje preprečiti kot zdraviti, je res že obrabljen, drži pa še vedno.

Preberite, preden se priklopite

Nekaj nasvetov za uspešno iskanje:

  • Pri pregledovanju tujih strani se zavedajte, da metode zdravljenja, ki so na voljo v tujini, niso vedno dostopne tudi pri nas.
  • Nasveti za zdravo življenje so lahko le krinka za oglaševanje raznih pripomočkov in storitev. Preden se za karkoli odločite, preverite, ali so res nepristranski.
  • Internet je pri zdravljenju in ohranjanju zdravja lahko neprecenljiv pomočnik, NIKOLI pa ne bo prevzel vloge zdravnika. Postavljanje samodiagnozne po internetu močno odsvetujemo.
  • Če menite, da potrebujete zdravniško pomoč, ne odlašajte in čim prej obiščite zdravnika.

Simona Vrečič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri