Hujšanje z dietami in osveščanje ni učinkovito! Rešitev so operacije!

Znanstvenik z univerze v Melbournu Joseph Proietto trdi, da kar 90 odstotkov ljudi, ki hujšajo z dietami, v petih letih pridobi nazaj izgubljene kilograme.

12. 12. 2011

Krivec za to pa so hormoni, ki telesu 'govorijo', naj poveča vnos hrane.

"Naša raziskava kaže, da je povečanje hormonov, ki spodbujajo lakoto, v telesu prisotno še 12 mesecev po izgubi teže z dieto," je pojasnil Proietto.

"Moramo priznati, da je bil mehanizem, ki človeka sili, da si poišče hrano po izgubi teže, zelo dobrodošel v preteklosti, v sodobni družbi pa postaja problem," je še dodal znanstvenik.

Osveščanje ni dovolj, pomagajo le operacije?

Omenjeni avstralski ekspert gre v svojih prepričanjih še dlje.

V enem od svojih blogov zagovarja tezo, da izobraževalni programi, ki naj bi Avstralce učili premagovati epidemijo debelosti (ekonomske stroške povezane z debelostjo naj bi samo v Avstraliji ocenjevali na kar 21 bilijonov dolarjev oz. slabih 16 milijard evrov letno), niso in nikoli ne bodo učinkoviti. Prav tako rezultatov ne bodo prinašali ukrepi prepovedi oglaševanja hitre hrane, nje obdavčeavnje in preganjanje ter ostrejše zapovedi glede označevanja hrane.

"Mantra 'jej manj' kroži med nami že dobrih pet desetletij in v prav tem obdobju beležimo globalni razsrast, pravo epidemijo debelosti. Seveda sem za to, da se med ljudmi širi sporočilo o tem, da naj ljudje jedo manj in se več gibljejo. Poznamo številne pozitivne učinke takšnega načina življenja in ljudem, ki bodo temu sledili, bo to pomagalo, da se iz kluba predebelih vrnejo v okvire normalnega. Vendar pa vse to ne bo zajezilo epidemije debelosti. Ne glede na to, koliko denarja se bo vložilo v oglaševalske in izobraževalne programe, " je prepričan Joseph Proietto.

Dodal je še:

"Ta denar bi lahko bolje porabili za sponzoriranje operativnih posegov za zmanjševanje debelosti, učinkovita zdravila za zmanjševanje apetita in podporo raziskav, ki bi ugotovile, zakaj se vse večji odstotek ljudi prenajeda do smrti."

Več o tej pereči problematiki v blogu Josepha Proietta.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri