Hujšanje - ko je potrebno ekstremno ukrepanje!

Tokrat ne bomo pisali o muhah in muhicah s seboj nikoli zadovoljnih deklet, ki se na svojem jutranjem tehtanju zmrdujejo nad kakšnim kilogramčkom 'viška', temveč o primerih, ki upravičeno zahtevajo ekstremno ukrepanje.

18. 7. 2013

Tokrat nas zanimajo resnične težave z debelostjo! To so tisti viški kilogramov, ki v resnici škodijo našemu zdravju, njih lastnike pa upravičeno spravljajo v različne psihosocialne stiske in celo depresijo.

Hujšanje v primerih, ko gre za 20, 30 in več kilogramov viška, je projekt, ki zahteva celega človeka, pogosto (in bilo bi dobro in zdravo) pa tudi pomoč in nadzor strokovnjakov.

Operacija ni edina izbira!

Eden takšnih ekstremnih primerov je gotovo Nik Kavčič, ki smo ga spoznali v lanskem šovu Gostilna išče šefa. 24-letnik, ki ga je javnost hitro vzljubila, je s pomočjo operacije shujšal kar 98 kilogramov!

  • "Po operaciji je odlično okreval in dosegel svoj indeks, shujšal je prvih 25 kilogramov. V primerjavi s tem, kar ga je čakalo v tem letu, je bila prva operacija mala malica. Po odvečni teži, ki jo je izgubil, je ostalo tudi veliko odvečne kože, ki jo je želel odstraniti s pomočjo operacije. 'Lepotni' popravek ni mačji kašelj, saj gre za izjemno bolečo in travmatično izkušnjo, ki pusti velike posledice. Zarezali so povsod in z njegovega telesa v celoti odstranili kar šest kilogramov odvečne kože."

Nekaj zgolj na videz podobnega je pomagalo tudi 59-letni Britanki Kay Lindley. Ta je svoj višek 111 kilogramov izgubila kar z namišljeno operacijo želodca. Namišljeno? Takrat še 143 kilogramov težko Kay so v neki španski kliniki pomagali s hipnozo in simulacijo operacije želodca.

Postopek je potekal takole:

  • "Hipnotiziranega pacienta so pospremili v operacijsko sobo, kjer osebje simulira odperacijo želodca. Bolnik dejansko sliši zdravnike in sestre, ki se pogovarjajo, sliši anesteziologa, piskanje aparatur in zven skalpelov. Vonja lahko razkužila in zdravila. Zdravnik celo stisne sponko, s katero pri resnični operaciji stisne želodec, da zvok spenjanja ostane v bolnikovi podzavesti."

In kar je pri vsem skupaj še najbolj neverjetno: če gre sklepati po primeru Kay Lindley je ta nenavadna metoda več kot učinkovita.

Nove metode za ekstremno hujšanje!

Ker pa znanost vse hitreje napreduje - čudežno tabletko seveda še čakamo - se izpolnjujejo tudi metode hujšanja.

Ena takšnih novosti je npr. hujšanje z intragastričnim balonom. Ta metoda je dobro uveljavljena v Evropi in tudi ZDA.

  • "Zaenkrat velja, da so intragastrični baloni mnogo bolj varni, kot t.i. 'lap bandi' ali drugi operativni posegi. Balon se namreč vstavi le v lokalni analgeziji in ambulantno, rezultati pa so pogosto zelo dobri, tako v smislu količine izgubljenih kilogramov kot tudi v trajnosti rezultatov. Dokazano je, da uporabniki balona v povprečju shujšajo v pol leta več kot 20 kilogramov. Baloni so pravi hit npr. med poslovneži, ki se nimajo časa ukvarjati s športom. Nove študije celo kažejo na signifikantno izboljšanje stanja sladkorne bolezni tipa 2."

Omenjena novost je vsekakor boljša (že zato, ker je posredi tudi zdravniški nadzor in ker je poseg v telo  reverzibilen) kot številne neumnosti, ki jih v imenu vitkosti sicer počnejo ženske po celem svetu - še posebno zvezdnice:

Na srečo se vedno najdejo tudi svetli primeri: