Hujšam zato, da bi si našla fanta!

Te dni so ene najbolj iskanih vsebin na spletu novice o shujševalnih dietah, instant nasveti o vajah, ki ti v hipu naredijo lep in plosk trebušček ter kremah in pripravkih, ki naj bi sklesali tvoje telo še pred poletjem.

25. 4. 2014

Seveda pa je bližajoče se poletje zgolj eden od skupnih imenovalcev manjše obsedenosti z izgubljanjem viška maščobnih blazinic.

Da razlogi za hujšanje bazirajo tudi na nadvse zgrešenih predpostavkah o življenju in odnosih med ljudmi, ve povedati Mirjana Franković, ustanoviteljica prehranske svetovalnice Valeo.

Tole je zaupala Petri Aruli, novinarki revije Cosmopolitan:

Mirjana Frankovic"Ena stvar, ki je enotna pri vseh naših klientih, je nezadovoljstvo s svojim videzom in počutjem. In vzročno-posledično nezadovoljstvo s svojim življenjem. Pri nekaterih (zlasti perfekcionističnih) ljudeh je zunanji videz pogoj za samospoštovanje in samovrednotenje, pri drugih je to želja biti sprejeti s strani drugih (njim pomembnih) ljudi in neupravičeno pripisovanje nesprejemanja in neuspehov prav lastnemu videzu.

Želja biti sprejet-a, ljubljen-a in pripadati večji skupnosti nas mnogokrat žene v iskanje rešitev tudi tam, kjer jih pravzaprav ne moremo najti. Pri svojem delu včasih spoznam mlade ženske, ki svoj neuspeh pri ustvarjanju stabilnega in kakovostnega partnerskega odnosa in tudi drugih osebnih ali poklicnih neuspehov pripisujejo lastnemu "nepopolnemu" izgledu. Ki pri tem niti slučajno nima tako pomembne vloge.

Proces v teh primerih se začne z željo mlade ženske, da bi imela partnerski odnos. Najprej pomisli: "Hmmm..., nimam fanta, ker nisem dovolj privlačna." Nato se začne postopek "olepševanje", kamor na prvo mesto postavi hujšanje, vendar ne sistematično ali primerno, temveč v vidu strogih redukcijskih in modernih diet in izčrpavanja v telovadnici. Na ta način dejansko na hitro izgubi nekaj kilogramov, malo pridobi na samozavesti, vzdigne glavo in pravi "lovci" jo že opazijo. Z enim takšnih, načeloma kar hitro, saj večje, kot je hrepenenje, nižji so kriteriji, vstopi v razmerje. Tu nastopi navidezno olajšanje in oddih od strogih pravil hujšanja po modernih metodah. saj je bil njen cilj dosežen, fanta sedaj ima in si lahko da duška. "S fantom bom pa ja šla na pizzo", si misli. In seveda poje, kar pride na mizo. Kar v zelo kratkem pelje nazaj v nezadovoljstvo, tokrat še večje, ko opazi, da "novi fant" ni več enako zainteresiran zanjo kot na začetku. In kaj drugega, seveda se je potrdilo zmotno prepričanje, da je drugi "ne marajo", ker ni dovolj lepa.

Tako vsem dekletom, ženskam, damam svetujem, da najprej poskrbijo zase, svoje zdravje in odlično počutje. In se nato malo zadržijo tukaj tu. Kmalu bodo ugotovile, da so pravzaprav zelo lepe. S kakšnim koligramčkom preveč ali premalo, ukrivljenim nosom ali kakorkoli. Njihov cilj naj bo osebno zadovoljstvo, notranja izpolnjenost in zdravje, videz je le posledica. Pravi partnerji pridejo takrat, ko smo me v dobri koži in takrat tudi ostanejo."

V premislek in nadaljne ravnanje ;)