Hrana zaradi katere boš jedla manj

Preden se odpraviš na praznično slavje, se najej prigrizkov, polnih hranilnih snovi, in preveč boš sita, da bi se nabasala s hrano, obloženo s slanino in sirom. Razen če si tega želiš ...

6. 12. 2012

HUMUS

Ta čičerkin namaz je poln beljakovin in vlaknin. Oboje pomaga, da se lahko hitro znebiš lakote. Pojej dve žlici z nekaj zelenjave,  polnozrnatimi krekerji ali vmešaj v solatno polivko, da boš še bolj okrepila vnos vlaknin.

ZELENJAVNA JUHA

Le skodelica te bo nasitila zaradi dveh razlogov:

1 Zelenjava je polna vlaknin, zaradi katerih boš dlje časa čutila sitost.

2 Veliko tekočine v juhi bo zasedlo veliko prostora v tvojem trebuhu in manj prostora bo v njem ostalo za prigrizke.

MANDLJI

Vsebujejo beljakovine in dobre maščobe, ki upočasnjuje prebavo – to pomeni, da bo dlje časa trajalo, preden boš spet lačna. Dovolj bo že majhna količina mandljev – majhna pest (okoli 14 mandljev) ima okoli 100 kalorij, ki bodo potešile tvojo lakoto.

GRŠKI JOGURT Z MANJ MAŠČOBE

Beljakovine potrebujejo veliko časa, preden zapustijo želodec, in v tem čudežnem mlečnem izdelku jih je dvakrat več kot v navadnem jogurtu.

TEMNA ČOKOLADA

Raziskave kažejo, da le nekaj koščkov temne čokolade pomaga pregnati željo po sladki in slani hrani. Poleg tega čokolada krepi izločanje endorfinov, ki te delajo srečnejšo, zaradi tega naravnega viška pa boš verjetno tudi manj segala po tolažilni hrani. Kupi torej čokolado z visoko vsebnostjo kakava in - uživaj!

POKOVKA

Morda se ti zdi kot velik kup ničesar z zrakom vmes, toda ta zrna so v resnici majhne tovarne vlaknin, ki te zares nasitijo. Bonus: ker pokovka vsebuje tako malo kalorij (če jo pečeš brez olja ali masla, izogni pa se tudi soli, saj nase veže vodo), je lahko poješ ogromno brez slabe vesti, kar bo prevaralo tvoje možgane in boš pozneje potrebovala manj hrane, saj si že pojedla tooooliko.

 

Besedilo: Petra Arula