Hrana, rana, rak - v taistem vrstnem redu!

Prehrana in rak, torej. Povezava je očitna, a kakšna? Kako? Katera hrana?

11. 4. 2012

Najprej je potrebno ugotoviti, kaj rak sploh potrebuje, da bi obstajal.

"Na prvem mestu je, kot pravi tudi Gerson, pH neravnovesje – preveč kislo ali preveč bazično (da, tudi preveč bazično je lahko problem) – v obeh primerih je možen pojav tako raka, kot drugih bolezni. Kot drugi pa je izpostavljen fibrin – vlaknata beljakovina, ki tvori ogrodje krvnega strdka v procesu strjevanja krvi (sodi med faktorje strjevanja krvi). Rakave celice so naravnost prepojene s fibrinom, saj naj bi ga vsebovale tudi do petnajstkrat več, kot preostale," v svojem novem in nadvse poglobljenem blogu na temo povezave hrane in raka piše Mario Sambolec, osebni svetovalec za prehrano in trener fitnesa.

In zakaj je to problem?

"Lepljivost fibrina ščiti rakave celice pred našim imunskim sistemom in omogoča rakavim celicam nemoteno prehranjevanje. Če bi torej fibrin onesposobili, bi rakave celice postale izpostavljene in ranljive," meni Sambolec.

A kako to doseči?

Mario Sambolec nadaljuje:

"Pekoč čili, ingver, česen, kurkuma, hren (wasabi), čebula, pektin jabolk in citrusov, ter proteolitični (sistemski encimi – proteaze – odgovorni za presnovo beljakovin). Praktično katerokoli živilo, ob katerem se vam zasolzijo oči in nos postane smrkav, že predstavlja 90% poti do zdravja"

Vse to in še veliko več si preberi v novem blogu Maria Sambolca: Hrana, rana, rak!