Hrana, ki vrača voljo, inteligenco in moč!

Vsi vemo, da je hrana odločilna za naše zdravje in da vpliva na lepoto. Ne vemo pa, če veš, da lahko z uživanjem prave vplivaš tudi na dobrovoljnost, inteligenco in moč!

Hrana, ki vrača voljo, inteligenco in moč! (foto: shutterstock) shutterstock
27. 2. 2013

Veselje

Za dobro ali slabo razpoloženje je velikokrat odgovorna ščitnica. Ta potrebuje jod za proizvajanje ščitničnih hormonov tiroksina in trijodtironina. Najdemo ga v ribah, morskih sadežih in jodirani kuhinjski soli. Za vedro razpoloženje poskrbi tudi cela vrsta začimb in zelišč: bazilika sprošča napetosti in skrbi za dobro voljo, čili in ingver stimulirata. Piment, kardamom in cimet pogrejejo in osrečujejo.

Inteligenca

Dokazano je, da gre tudi inteligenca skozi želodec. Avokado z veliko vitamina B požene v gibanje možgansko presnovo. Oreški vsebujejo veliko vitaminov, beljakovin in magnezija, ki krepi živčevje. Poleg tega vsebujejo tudi lecitin, ki pospešuje izgradnjo snovi, potrebnih za zdravo živčevje. Kari preprečuje nastanek alzheimerjeve bolezni, saj vsebuje barvilo kurkumin, ki zvišuje produkcijo telesu lastnih antioksidantov. Banane vsebujejo veliko vitamina B, magnezija, fosforja in kalija, ki poskrbijo za pravo možgansko telovadbo. Jajca vsebujejo holin, ki zvišuje koncentracijo, ter riboflavin, ki zvišuje inteligenco.

... in moč

Za trdnost kosti je odgovoren kalcij – torej vsi mlečni izdelki. Največjo vsebnost kalcija med siri ima ementalec. Poleg tega vsebuje tudi veliko vitamina D, ki je čuvaj kalcija pri presnavljanju. Pospešuje tudi absorpcijo iz hrane, izboljša skladiščenje v kosteh in zobeh ter preprečuje izločanje pomembnih mineralov skozi ledvice. Sojina skuta je zdrava vegetarijanska alternativa za oskrbo telesa s kalcijem. Ne vsebuje holesterola, ima pa vse dragocene nasitne beljakovine. Iz neke tajvanske študije izhaja, da zeleni čaj povečuje gostoto kosti.