Haluks valgus - to ti naredijo tudi čevlji!

O nevarnostih prepogoste nošnje stiletk smo že pisali, ne vemo pa, če veš, da ti lahko tudi pretesni, pretrdi in spredaj zoženi čevlji z visokimi petami grdo (in boleče) deformirajo stopala.

17. 7. 2013

Temu strokovno rečejo valgusna deformacija palca na nogi ali še bolj strokovno: hallux valgus.

Kaj je haluks valgus?

Valgusna deformacija palca noge je ena najpogostejših pridobljenih deformacij stopal.

Palec se pomakne proti malim prstom, glavica prve stopalnice se zadebeli in zboči, nastane tipična izboklina, ki je boleča in onemogoča normalno hojo. Posledično pride do sprememb tudi na drugih prstih, pojavijo se otiščanci in tako dalje.

Kakšni so vzroki?

Haluks valgus se pojavlja:

  • pogosteje v določenih družinah, zato govorimo o dedni predispoziciji,
  • zelo pogosto pa tudi zaradi neprimerne obutve (dolgoletna nošnja trdih, spredaj zoženih čevljev z visoko peto), zato se bistveno pogosteje pojavlja pri ženskah.

Kaj storiti?

Če ne ukrepamo, se postopoma deformirajo tudi mali prsti na nogah, razvije se takoimenovani kladivast prst, drugi prst sili čez tretjega, pojavijo se otiščanci in podobno.

Obstaja na destine različnih metod operiranja haluks valgusa, kar pomeni tudi, da idealne metode ni. Glavni zadržki, zakaj ljudje odlašajo z operacijo, so dolgotrajno okrevanje, stroge omejitve glede obremenjevanja operiranega stopala in pooperativne bolečine.

Vir: www.revijaestetika.si