Gwyneth Paltrow in Oprah prisegata brezglutensko dieto

V ZDA je na pohodu nov vroči dietni trend – tudi zdravi ljudje zdaj sledijo brezglutenski dieti.

30. 7. 2011

Gwyneth Paltrow, Oprah Winfrey in Donna Karan so tri slavne osebnosti, ki pravijo, da jim hrana brez glutena izredno ustreza, da imajo zdaj več energije in manj kilogramov.

Katera živila sploh vsebujejo gluten?

Pri brezglutenski dieti ne smemo uživati žita in izdelkov iz pšenice, rži, ječmena in ovsa. To pomeni, da odpadejo tudi vsa živila iz teh vrst žita, kot so: moka, zdrob, kruh, drobtine, keksi, testenine, zakuhe, pecivo, omake in podobne jedi. Pozornost je treba posvetiti tudi sestavi preostalih živil, ker lahko vsebujejo vezivo pšeničnega izvora.

Pet prednosti brezglutenske prehrane

Vse več je namreč študij, ki kažejo, da brezglutenska dieta ni namenjena le ljudem s celiakijo, ampak tudi tistim, ki želijo reči ne industrijsko pridelani prehrani, polni umetnih dodatkov.

Pet prednosti brezglutenske prehrane, ki jih je v svoji študiji poudaril dr. Alessi Fasana, pediater in profesor na vseučilišču v Marylandu:

  • 1. Upočasnjuje staranje

Pšenica, ki vsebuje gluten, zvišuje raven sladkorja v krvi. Sladkor se veže na beljakovine, oboje skupaj pa slabo vpliva na višino encima glikacije. Ta škoduje kolagenu, ki seveda skrbi za gladko in mladostno kožo.

  • 2. Stabilizira raven sladkorja v krvi

Brezglutenska dieta izključuje beli kruh, pecivo in sladkarije – tako avtomatično zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov in enostavnih sladkorjev, ki zvišujejo raven sladkorja v krvi.

  • 3. Lajša tegobe menopavze

Strokovnjaki pravijo, da gluten še povečuje simptome menopavze, kot so glavoboli in vročinski vali. S hrano brez glutena lahko simptome močno zmanjšate, v najboljših primerih pa celo izginejo.

  • 4. Pomaga pri vzdrževanju telesne teže

Ko človek preide na brezglutensko dieto, mora z jedilnika pometati veliko svojih najljubših jedi, ki so skoraj po pravilu tudi nezdrave in redilne. Takoj odpadejo sladkarije, različni mali prigrizki od piškotov do slanih palčk, krekerjev, odpade tudi hitra prehrana. Namesto tega pa je treba na jedilnik uvrstiti bolj zdravo prehrano, na primer solate, sadje, sveže sokove.

  • 5. Zdrava hrana dobi večji pomen

Ko se odločimo za dieto, avtomatično začnemo razmišljati o zdravi prehrani. Brezglutenska dieta namreč zahteva, da ves čas razmišljamo o tem, kaj zaužijemo, vsaka hrana pač ni več primerna za naše telo.