Grozljivo novo tveganje pri oralnem seksu

Znanstveniki so potrdili povezave med romanco med rjuhami in različnimi vrstami raka, zdravniki pa so opazili veliko večje število mladih žensk z diagnozo raka. Pripravili smo ključne predloge, ki te lahko ohranijo zdravo.

HPV: ugotovili so, da povzroča še eno vrsto raka! (foto: Shutterstock) Shutterstock
11. 8. 2011

Še pred desetletjem je bilo skoraj nezaslišano, da bi dvajset- ali tridesetletnica zbolela za rakom v ustni votlini, na jeziku ali v grlu. Ta bolezen je po navadi prizadela moške, stare nad 50 let, krivdo pa so večinoma nosili alkohol in cigarete. Toda zdaj omenjeni rak prizadene približno 25 odstotkov mladih nekadilk!

Razlog za grozljive številke je – oralni seks! Ne, žal ne gre za neokusno šalo. Če ga moškemu poližeš, se lahko nastaviš raku ustne votline, če mu prej ne natakneš kondoma.

Z raziskavami so ugotovili glavni vzrok te povezave – preberi si, kako sta oralni seks in HPV povezana ter kako se lahko zavaruješ ter si obenem zagotoviš žgečkljivo in sočno spolno življenje.

Vzrok epidemije

Za naraščajočim številom bolezni raka v ustih in grlu stoji povzročitelj, ki si ga že velikokrat srečala v naših člankih: HPV (humani papilomski virus). Ja, ista spolno prenosljiva bolezen, ki lahko pripelje do raka na materničnem vratu, je odgovorna tudi za oralno različico. HPV najbolj uspeva v vlažnih tkivih in notranjosti genitalij, ust in grla, ki so odlično okolje zanj.

Nikar ne misli, da so moški imuni na HPV: moški lahko dobi raka v ustih in grlu, če z usti pride v stik z virusom na ženskem spolovilu. Pravzaprav strokovnjaki pravijo, da je višanje primerov med moškimi v tridesetih in štiridesetih ne­posredno povezano s tem, koliko oralnih partneric so imeli.

Kako se razvija rak

Če se nalezeš HPV-ja zaradi oralnega seksa, v večini primerov to ni nič takega. Nobenih simptomov ne boš zaznala in tvoje telo bo verjetno premagalo virus, ne da bi sploh vedela zanj. Težava je, da nekaj različic HPV-ja včasih ne izgine in namesto tega sproži maligne spremembe celic. Če si se nalezla katerega izmed teh, boš morda opazila vztrajno bolečino na eni strani grla ali boš težko požirala slino, pijačo ali hrano – kar so zgodnji znaki, da se je začel razvijati rak, ki se bo pojavil čez nekaj let.

Zmanjšaj možnosti

Ni problema, si boš rekla. Preprosto se ne boš dobivala z moškimi, ki so okuženi s HPV-jem. Ko bi le bilo tako preprosto! Številke okuženih z genitalnim HPV-jem so velikanske tako med ženskami kot med moškimi. Znanstveniki ocenjujejo, da bo vsaj 50 odstotkov ljudi imelo HPV v nekem trenutku svojega življenja – in to ne velja le za Ameriko, opozarjajo slovenski strokovnjaki, naše številke so zelo podobne njihovim!

Poleg tega ne moreš vedeti, ali ima moški, s katerim si se dobila, HPV, ker nima zunanjih znakov za bolezen. Ženskam ginekolog na rednih ginekoloških pregledih enkrat na dve leti naredi test PAP, s katerim ugotovi, ali so celice materničnega vratu normalne (negativni izvid testa PAP) ali pa bolj ali manj bolezensko spremenjene (patološki izvid testa PAP ), kar lahko povzročil tudi HPV. Enak postopek kot za PAP je odvzem vzorca pri testiranju za HPV – ginekolog odvzame vzorec z brisom celic materničnega vratu. Test HPV zazna prisotnost visokorizičnih genotipov HPV še pred pojavom vidnih sprememb na celicah materničnega vratu. S tem omogoča zgodnje prepoznavanje žensk z visokim tveganjem za razvoj raka materničnega vratu. Pozitiven test HPV pa k sreči ne pomeni, da se bo razvil rak materničnega vratu, bo pa ginekolog večkrat naredil bris in opazoval, kaj se dogaja v tvojem telesu.

Tudi če tvoj ljubi resnično verjame, da nima spolno prenosljive bolezni, ne more biti popolnoma prepričan, če ne gre na pregled. “Za okužbe s HPV ni zdravila. Lahko se zdravijo le bolezni, ki nastanejo kot posledica teh okužb (predrakave spremembe materničnega vratu, rak materničnega vratu, genitalne brada­vice),” pravijo na Kali (www.kala.si), kjer si lahko prebereš vse o tej vrsti raka, pregledih in si odgovoriš na vsa vprašanja, ki te tarejo, celo pokličeš jih lahko na brezplačni telefon in se o svojih dvomih pogovoriš s strokovnjakom.

En, dva, tri – stop!

Da boš zmanjšala tveganje, najprej omeji število ljubimcev. Z raziskavami so namreč ugotovili, da so večje možnosti tako za raka na materničnem vratu kot za ‘oralnega’ raka, če imaš več oralnih spolnih partnerjev. Okuži te lahko že prvi. A saj veš, več ko daš virusom priložnosti, več možnosti imajo, da se naselijo tudi v tvojem telesu in morda prav tebi naredijo velikansko škodo.

In preden se odpraviš na njegovo južno območje, naj si sam (ali pa to naredi ti) natakne kondom. Ja, vemo, da usta, polna lateksa, niso seksi in da je stik s kožo veliko bolj prvinski. Večina moških se bo verjetno zgražala nad idejo, da se ga boš lotila le, če ga 'obleče v srajčko z okusom po jagodi', toda prav tako kot mu je jasno, zakaj hočeš, da si natakne kondom, preden prodre vate spodaj, naj spoštuje tvoje zdravje tudi takrat, ko si želi, da mu ga 'samo malo' poližeš. Naj bo ozaveščen kavalir – ali naj gre na pregled in ti veselo pomaha s papirjem, da v njegovem telesu ni nobenih virusov, ki bi vama lahko zagrenili (ali celo vzeli) življenje, ali pa naj potrpi in si ga obleče.

Možnosti oklesti tudi tako, da se boš izogibala drugim tveganim dejavnikom, kot so cigarete in alkohol, ki lahko vzdražijo notranjost ustne votline in pospešijo rast rakavih celic. Celo vodica za izplakovanje ust, ki ne vsebuje alkohola, lahko naredi razliko in dela tvojemu zdravju v prid.
Zavedaj se zgodnjih znakov, kot je bulica v ustih ali grlu, ki po dveh tednih ne izgine. Otečena limfa na vratu je prav tako lahko znak za raka. Če opaziš karkoli sumljivega, obišči zobozdravnika ali zdravnika. Rak v ustih ali grlu je k sreči zelo ozdravljiv, če ga odkrijemo zgodaj, zato brez premisleka ukrepaj takoj, ko te zajame panika, za naprej pa upoštevaj priporočila strokovnjakov.

Ne bodi številka 10, ko gre za HPV

  1. Okužba s humanim papilom­skim virusom (HPV) je najbolj raz­širjena spolno prenosljiva okužba – s HPV-jem je okužen vsak 10. zemljan.
  1. S HPV-jem je okuženih kar od 30 do 60 % žensk, mlajših od 30 let, moški pa so okuženi dvakrat pogosteje. V Sloveniji za rakom na materničnem vratu vsako leto umre od 50 do 60 žensk, na svetu pa zaradi te vrste raka vsaki dve  minuti umre ena ženska.
  1. Znanstveniki so odkrili, da raka na materničnem vratu povzroča HPV – 99,7 % primerov nastanka te vrste raka je povezanega s prisotnostjo HPV virusa – zdaj pa so potrdili tudi povezavo HPV ter raka v ustih in grlu.
  1. Redni ginekološki pregledi, ki vključujejo brise materničnega vratu, so pomembni zaradi pravočasnega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb. Če opaziš kakršnekoli spremembe v ustni votlini, pa se prav tako hitro odpravi k svojemu zdravniku.
  1. Najučinkovitejša zaščita proti okužbam s HPV so monogamna zveza, kondomi in cepljenje, zelo pa pomagajo tudi redni pregledi obeh partnerjev, kar je že stalna praksa npr. v Ameriki in Franciji – preden skočita med rjuhe, odhitita na pregled, si predata svoje izide, potem pa si obljubita še zvestobo ... Tudi tako si lahko izkažeta ljubezen, spoštovanje in zaupanje.

 

Cosmo rezultati

Le 2,17 % bralk spletne strani www.cosmopolitan.si pri oralnem seksu vedno uporablja kondom, smo izvedeli s spletno anketo.

Besedilo: Petra Arula, fotografija: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri