Gripa je te dni že dosegla vrhunec

Sezonsko kroženje virusov gripe je predvidoma doseglo vrhunec, ugotavljajo na IVZ.

3. 2. 2011

V številnih bolnišnicah so zaradi sezonskih obolenj že omejili obiske.

Iz celjske bolnišnice so sporočili, da podaljšujejo omejitev obiskov na enega obiskovalca, ki mora biti v času obiska zdrav oziroma ne sme imeti znakov prehladnih obolenj.

Kaj bi še morala vedeti?

V prihodnjih zimskih tednih se lahko število obolelih še poveča, zato naj ti ne bodo odveč naslednji preventivni namigi:

Se moramo zdaj vsi cepiti proti novi gripi?

Cepljenje se priporoča vsem ljudem z osnovno boleznijo, starejšim od 60 let, nosečnicam (4–6 mesec nosečnosti) in zdravstvenemu osebju.

Kako se najbolje zaščitim pred povzročitelji bolezni?

Nova gripa se prenaša prek kapljične infekcije. Poleg cepljenja je zelo pomembna predvsem higiena. To pomeni, da si moraš vedno temeljito umiti roke po vsakem rokovanju in tudi pred jedjo. Oči, nos in usta so 'vhodne točke' za povzročitelje bolezni, zato se jih kar najmanj dotikaj.

Kako ugotovim, da sem zbolela za novo gripo in kaj pomaga?

Simptomi so podobni težji obliki gripe: povišana temperatura, suh dražeč kašelj, nahod, bolečine v sklepih in izguba apetita. Včasih se pridružijo še želodčno črevesne težave. Navadno pomagajo zdravila za zbijanje temperature in počitek. V težjih primerih in pri kroničnih bolnikih pa zdravnik predpiše posebna zdravila proti novi gripi (na primer tamiflu).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri