Glavobol zaradi rdečega vina

Katera snov v rdečem vinu v resnici sproži bolečine v glavi?

4. 4. 2009

Če še vedno misliš, da je za bolečine v glavi krivo žveplo, ki ga dodajajo vsem vrstam vina za obstojnost, živiš v zmoti.

Dovoljene količine te snovi morajo biti v vinu tako majhne, da ti ne bi smele delati težav, razen če si dejansko preobčutljiva na žveplo. V tem primeru se vinu raje izogibaj.

Grozdno vrenje

Bolj verjeten razlog, zakaj že po dveh kozarcih rdečega vina dobiš glavobol, je histamin. Ta snov, ki nastane med fermentacijo s pomočjo mlečnokislinskih bakterij, lahko povzroči alergijsko reakcijo, ki se kaže z oteklinami na obrazu, s srbečo kožo, prebavnimi motnjami in napadi migrene.

Histamina je več v rdečem kot belem vinu, v visokih koncentracijah pa ga vsebujejo tudi zrel sir, ribje konzerve, trajne salame in kislo zelje.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri