Glavobol zaradi rdečega vina

Katera snov v rdečem vinu v resnici sproži bolečine v glavi?

4. 4. 2009

Če še vedno misliš, da je za bolečine v glavi krivo žveplo, ki ga dodajajo vsem vrstam vina za obstojnost, živiš v zmoti.

Dovoljene količine te snovi morajo biti v vinu tako majhne, da ti ne bi smele delati težav, razen če si dejansko preobčutljiva na žveplo. V tem primeru se vinu raje izogibaj.

Grozdno vrenje

Bolj verjeten razlog, zakaj že po dveh kozarcih rdečega vina dobiš glavobol, je histamin. Ta snov, ki nastane med fermentacijo s pomočjo mlečnokislinskih bakterij, lahko povzroči alergijsko reakcijo, ki se kaže z oteklinami na obrazu, s srbečo kožo, prebavnimi motnjami in napadi migrene.

Histamina je več v rdečem kot belem vinu, v visokih koncentracijah pa ga vsebujejo tudi zrel sir, ribje konzerve, trajne salame in kislo zelje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri