Gibanje in počitek - dobra pot do več energije

Še tretji del o tem, kako je pravilno skrbeti zase, da se v svojem vsakdanjiku ne izčrpaš. Tokrat o gibanju in počitku – kjer se pogosto zgodi, da s prvim pretiravaš, na drugega pa kar pozabiš.

Gibanje in počitek - dobra pot do več energije (foto: profimedia) profimedia
25. 9. 2014

Še posebno za počivanje pri Slovencih prerado velja, da je to nekaj slabega ... češ, da je treba delati. Kar do neke mere drži – treba je delati, vendar pa je potrebno tudi počivati.

Gibanje in počitek – za zdravje potrebuješ oboje

Velikokrat delamo napako in si za počitek vzamemo premalo časa. Za aktivnost še nekako gre, saj lahko povsod bereš in slišiš, kako zdravo je, da si fizično aktivna, pri počitku pa se pogosto zatakne: ponoči premalo spiš, nato pa še čez dan premalo počivaš. Samo delaš in se ženeš od ene obveznosti k drugi, zato je normalno, da ima tvoje telo enkrat dovolj in ko se prižge rdeča luč, je običajno že prepozno, saj obležiš s povišano telesno temperaturo in glavobolom.

Pravijo, da človek potrebuje nekje osem ur spanja na noč. Ali je to zate dovolj? Pravijo tudi, da je spanec pred polnočjo kakovostnejši. Nekateri morajo popoldan počivati pol ure, spet drugi se po takem počitku ne počutijo dobro. Tukaj je toliko nasvetov, kolikor je ljudi. Zato moraš najti svojo »spalno formulo«.

Morda je zate osem ur spanja preveč in si ugotovila, da rabiš manj spanja ponoči, zato pa si vzameš eno uro počitka sredi dneva ali popoldan. Tako kot smo rekli glede načina prehranjevanja, velja tudi tukaj enako pravilo – sama poišči, kaj je pravi ritem zate. Opazuj se, kako se počutiš zjutraj, ko si se zbudila po šestih urah spanja in kako, ko si spala devet ur skupaj. Si se zbudila sama od sebe že po sedmih urah, čeprav običajno spiš več? Tudi to se dogaja, včasih rabimo pač manj spanja.

Najdi aktivnost, ki ti ustreza. Nismo vsi tekači, čeprav je zadnja leta tek postal že kar moderen in vedno več ljudi teče. Seveda s tem ni nič narobe, narobe je le, če se siliš k teku samo zato, ker vse tvoje prijateljice tečejo. Če raje hodiš, potem to delaj, da boš ostala v formi in se dobro počutila. Karkoli že boš delala za izboljšanje kondicije, mora izhajati iz tebe, iz tega, kar si ti želiš delati. Na tak način ti ne bo nikoli težko nekaj početi, ker boš šla z veseljem na primer na treking ali v hribe. Če pa na primer tečeš, ker tečejo vse tvoje prijateljice, boš vsakič s težavo obula superge in potem še s težavo odtekla tistih pet kilometrov. V življenju ti ni potrebno početi nekaj zato, ker moraš ali zato, ker vsi tako delajo. Ne, stvari počni zato, ker si ti to želiš.

Ni važno, koliko in kdaj, pomembno je le to, da se poslušaš in lepo poskrbiš zase in za to, kar potrebuješ. Telo nam vse sporoča, le prisluhniti mu moramo. Ker pa si tako zelo prizadevamo ujeti hiter tempo sveta, pozabimo poslušati, kaj nam pa naš notranji ritem narekuje – si zares lačna ali si v resnici prestrašena in zaskrbljena, potrebuješ po napornem dnevu v službi ali na faksu res še eno uro teka ali tvoje telo kliče po počitku in miru? Čim večkrat na dan se vprašaj »Kako sem, kako se počutim, kaj rabim« in dobila boš odgovor – morda ne takoj, z vztrajnim in potrpežljivim samospraševanjem bo odgovor zagotovo prišel.

S tem, ko se ne poslušaš in ne upoštevaš, izgubljaš veliko energije, zato si potem izčrpana, nemotivirana in pod stresom. Ko pa si boš dala to, kar zares potrebuješ, se boš počutila zdravo, vitalno in imela boš dovolj energije za življenje. Pa ne le to – s takim načinom ravnanja s seboj, si boš pokazala, da se imaš rada in da se spoštuješ, kar je pa najpomembnejše.

Tinkara Filač, svetovalka za komunikacijo, zdraviodnosi.blogspot.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri