Gazirane pijače – sladkorni šok

Mehurčki v pijačah nikakor niso tako nedolžni in zabavni, kot je videti na prvi pogled – preberi, zakaj.

3. 7. 2012
Gazirane pijače – sladkorni  šok  (foto: Shutterstock)
Shutterstock

1. Sladkor

Tvoja najbolj priljubljena gazirana pijača je sicer okusna, a je skoraj v celoti izdelana iz sladkorja ali visokofruktoz­nega koruznega sirupa – s 3,5-decilitrsko embalažo boš najverjetneje zaužila kar deset žličk sladkorja hkrati, zato vedno, preden si jo privoščiš, razmisli, koliko bi se rada v resnici posladkala.

2. Okusni mehurčkasti napitki brez dodanega sladkorja

Ti so lahko prav tako škodljivi – predvsem tisti, v katerih je aspartam, saj jetra izpostavljajo novim pretresom. Aspartam namreč ni naravno živilo, zato ga morajo jetra spremeniti v snov, ki jo telo bodisi prebavi bodisi izloči.

3. THI

V mehurčkaste napitke dodajajo proizvajalci gaziranih pijač še THI, ki slabi imuns­ki sistem, ter fosforno kislino, ki viša raven fosforja in spremeni pH telesa, zato lahko močno poškoduje notranje organe.

Sendviči, ki so jih na Thompsonovem koncertu prodajali za 8 evrov, še vedno razmetani po tleh

"Fosforna kislina lahko enako resno poškoduje notran­je organe, kot bi kislino akumulatorja poškropili po koži," opozarja dr. Nancy Appleton v knjigi Samomor s sladkorjem (Filargo Publishing, 2011).

Besedilo: Petra Arula, foto: Shutterstock