Gaja Prestor (Dekle z naslovnice) razkrila, kako je sprejela svoje telo

Gaja Prestor (Dekle z naslovnice 2018) je vzhajajoča glasbena zvezda s talentom in strastjo, ki ju preprosto ne smeš spregledati. Kljub preteklim zavrnitvam vrstnikov in velikih glasbenih imen je zgradila celo vojsko oboževalcev, ki na Instagramu šteje že skoraj 30 tisoč ljudi.

Gaja Prestor (Dekle z naslovnice) razkrila, kako je sprejela svoje telo (foto: Luka Svetic) Luka Svetic
29. 4. 2018

Dekle, ki se je naučilo spet verjeti vase, je ravnokar izdalo svoj glasbeni prvenec — To je, kar imam. V naslednjih vrsticah boš ugotovila da punca ponuja res veliko.

Gaja, Cosmo je tvoj fan!

Z Gajo, ki ima urnik zaradi številnih projektov zadnji mesec povsem natrpan, se v nedeljo popoldne dogovoriva za kavo v Ljubljani. Iz Radeč jo pripelje mama, ki bo zaradi hčerine sveže polnoletnosti kmalu izgubila naziv njene osebne šoferke.

Punca nosi oprijeto črnino, ki jo razblinita vpadljiv rožnat plašč in živo modra črta, ki jo je potegnila pod očmi. Še preden naročiva, pove, da še vedno ne more razumeti vsega, kar se ji dogaja. Novico o zmagi na izzivu Dekle z naslovnice je izvedela na snemanju videospota za svojo novo pesem.

 

A post shared by G A J A (@gajaprestor) on

"Z mano so bili vsi ključni ljudje mojega življenja. Ne znam opisati občutka navdušenja. Obožujem Cosmopolitan, kupit ga grem vsak mesec in ga berem ob kavici. Ne morem verjeti, da bom zdaj jaz na naslovnici."

Povej nam nekaj o svojem novem singlu.

Je moj prvi avtorski komad, ki sem ga ustvarila skupaj s producentom Žanom Serčičem. Pred približno pol leta sem ga spoznala prek Instagrama. [smeh]

Sicer bi verjetno nehala peti. On je bil tisti, ki me je spodbudil, da sem nadaljevala z glasbenim ustvarjanjem. Besedilo sem si najprej zapisovala v beležko, on pa mi je poslal demo melodije, na koncu pa sva pesem skupaj zapakirala v celoto.

 

A post shared by G A J A (@gajaprestor) on

O čem govori besedilo?

O mojih izkušnjah z ljubeznijo. 

V ljubezni sem bila vedno razočarana. Še nikoli se mi ni izšlo tako, kot sem si želela. V odnosu z neko osebo moraš biti iskren in vanj vložiti celega sebe. Sama se človeku odprem v celoti. Včasih pa tudi tvoje vse ni dovolj, če oseba, s katero si, ni prava zate.

Želim si, da bi se v moji pesmi našla dekleta, ki so iz razmerij izstopila s prepričanjem, da niso ponudila dovolj. Da one niso dovolj. Nekoč bodo za nekoga ne samo dovolj. Besedilom dajem zelo velik poudarek. Glasba, ki je napisana le zato, da se bo lahko veliko vrtela na radiu, ni moj primarni cilj. Rada bi ustvarjala hrano za dušo.

 

A post shared by G A J A (@gajaprestor) on

Kakšnega fanta pa si želiš?

Sem punca z močno osebnostjo in številnimi ambicijami. Zato si želim partnerja, ki bi me razumel in me ne omejeval. Ko nekaj počnem, sem z mislimi stoodstotno pri stvari. Grozno me moti ljubosumje.

"Želim si fanta, ki bi imel svoje cilje in bi razumel, kaj pomeni loviti sanje."

Ja, zavedam se, da mojim zahtevam ustrezajo predvsem nekoliko starejši fantje. [smeh]

 

A post shared by G A J A (@gajaprestor) on

S pesmijo To je, kar imam si se prijavila na Emo, pa te tam nismo videli …

Nisem načrtovala, da se bom na Emo prijavila. A letos se je produkcija moje nove skladbe časovno odlično uskladila z razpisom za tekmovanje. Poskusila sem in imela dober občutek, vendar pa na dan, ko bi morala prejeti klic o uvrstitvi med tekmovalce, tega klica nisem dobila. Kljub prvotnemu razočaranju sem spoznala, da je vsaka stvar za nekaj dobra.

Če bi šla na Emo, me morda danes ne bi bilo na naslovnici Cosmopolitana. Mogoče kdaj drugič. Definitivno si želim nekoč nastopiti na Evroviziji.

 

A post shared by G A J A (@gajaprestor) on

A vendar si z glasbo skoraj prekinila. Kaj se je zgodilo?

Blokada se je pojavila lani po mojem nastopu na oddaji Slovenija ima talent. Od žirije sem bila deležna zelo slabega odziva, ki me je strl. V tistem času nisem bila na pravem mestu. Tja sem se prijavila po naključju, nepripravljena na to, kar me je čakalo. Tako sem se ustrašila, da sem bila, še preden sem stopila na oder, povsem uničena.

 

A post shared by G A J A (@gajaprestor) on

Kako pa se soočaš z opazkami na svoj ekstravaganten stil ličenja?

Ko sem spoznala Raiven, ki mi je v svoji posebnosti in ekstravaganci precej podobna, se mi je odprla karierna priložnost, ki me ni omejevala. Na njej sem lahko za nastop na Emi ustvarila ekstremen makeup. Ni mi težila s tem, da naj pazim, da bo videti naravno. Zame je to neke vrste umetnost. Če se dobro počutim, si brez zadržkov 'pomalam' ves obraz.

 

A post shared by G A J A (@gajaprestor) on

Ali z ličili ustvarjaš svoj alter ego?

Sem ista Gaja, ko sem naličena in ko nisem. Ne sramujem se ne ene ne druge različice sebe. Zdi se mi, da se prek opaznih ličil lažje izražam. Včasih sem se počutila slabo, ko jih nisem nosila. Naličen videz te lahkoj hitro zasvoji. Zdaj se sprejemam tudi brez kozmetičnih popravkov.

Po kakšnih ličilih posegaš?

V preteklosti sem zapravila veliko denarja za puder, pa sem na koncu našla boljše izdelke, ki so veliko cenejši. Črtala za oči in maskare na primer kupujem v drogeriji, več denarja pa se splača zapraviti za paletke senčil, saj je pigmentiranost boljša.

 

A post shared by G A J A (@gajaprestor) on

Kako si zgradila svoje spletno občinstvo?

Iskreno – nimam pojma. Zdi se mi, da so se vsi sledilci nabrali čez noč. Ko sem se začela bolj ličiti, sem objavljala vedno več tovrstnih fotografij in posnetkov petja. Vedno več ljudi mi je pisalo in me vabilo k sodelovanju. V roku enega meseca je število sledilcev drastično narastlo. Sploh v obdobju, ko sem bila z Raiven na Emi in na popevki z Anabel.

Na Instagramu ti trenutno sledi več kot 28 tisoč ljudi. Je to velik pritisk?

Šele nedavno sem se začela zavedati svoje odgovornosti in tega, da vsakemu mojemu koraku sledi skoraj 30 tisoč ljudi. Malo sem se zamislila. Zdaj se trudim objavljati stvari, v katerih lahko vsak najde kaj dobrega. Skušam posredovati sporočilo, da moraš biti zadovoljen z vsem, kar nosiš, pa četudi je to samo tvoja koža.

 

A post shared by G A J A (@gajaprestor) on

Spletni 'influencerji' naj bi nam bili v motivacijo. Se ti ne zdi, da nas pogosto spravljajo v slabo voljo?

Tudi meni se hitro zgodi, da gledam slike drugih deklet in se sprašujem, zakaj jaz nisem takšna. Gre za začaran krog, v katerem se vsi vrtimo. Ljudi, ki so nam všeč, si moramo v določenih pogledih vzeti za motivacijo. Ne gre pričakovati, da bomo čez noč postali boljši. Ljudje na spletu v veliki večini za to, kar počnejo zdaj, trdo delajo že več let.

 

A post shared by G A J A (@gajaprestor) on

Koliko selfijev narediš, preden enega objaviš?

Včasih naredim tri, pa je že prvi dober, spet drugič mi med 20 ali 30 ni noben všeč.

Kako premožni ste zares instagramerji?

Če bi se v prihodnosti res veliko ukvarjala z Instagramom, bi se s tem lahko tudi preživljala, zdaj pa spletni zaslužek nadomešča štipendijo, ki je sicer nimam. Na začetku se mi je zdelo fino, da sem dobivala zastonj stvari, zdaj pa vedno bolj pazim na to, s kom sodelujem. Promoviram samo tisto, kar bi tudi sicer priporočila svojim prijateljem.

 

Don’t just think about the woman u want to become. Wake up and be her.

A post shared by G A J A (@gajaprestor) on

Še vedno si dijakinja. Kje bi rada nadaljevala izobrazbo?

Izobražujem se za kozmetičnega tehnika, vendar ne želim svoje višješolske izobrazbe nadaljevati v tej smeri. Želela bi si študirati v Londonu na programu Songwritting in Song Production, ki pri nas ne obstaja.

Na Akademiji za glasbo lahko študiraš zgolj operno petje. Način študija tam me fascinira, čeprav me skrbi visoka šolnina, zato si po srednji šoli nameravam vzeti prosto leto in zaslužiti nekaj denarja.

 

A post shared by G A J A (@gajaprestor) on

Kako si sprejela svoje telo?

Že od nekdaj sem zelo rada jedla. Kot otrok se nisem niti zavedala, da se to pozna na mojem telesu. Spomnim se grdih besed vrstnikov, ki so mi ostale za vse življenje. Na bazenu so me sošolci oklicali za kita. Na spletnih omrežjih sem dobivala ogromno anonimnih sporočil. Od tega, da ni smisla, da živim, do tega, da nikoli ne bom dobro pela.

"Veliko sem jokala in posledično še več jedla. Živela sem od ogljikovih hidratov, sladkorja in televizije."

Konec osnovne šole sem začela teči in na mojem telesu so se hitro pokazali rezultati. Čeprav mi je bilo mučno, sem se trudila jesti bolj zdravo. Shujšala sem skoraj 20 kilogramov, a si v ogledalu še vedno nisem bila všeč. Bila so obdobja, ko sem se desetkrat dnevno tehtala.

"Čeprav sem si samozavest pomagala graditi s pozitivnim razmišljanjem, se še danes ujamem, da imam slabo vest, ko kdaj kaj preveč pojem."

Na tem bom morala še delati.

 

A post shared by G A J A (@gajaprestor) on

Kako bi opisala generacijo, ki ji pripadaš?

Vse se odvija mnogo hitreje. Kar se tiče razmerij, oblačenja, substanc … Vsi želimo biti že pri 12 letih odrasli. Priznam, da sem tudi sama zelo prehitevala. Mladi ne iščejo svoje poti, ampak uberejo tisto, ki je v trendu. Smo pa predstavniki najmlajše generacije zelo odprti do drugačnosti. Živimo s homoseksualnostjo, tatuji in pirsingi.

 

A post shared by G A J A (@gajaprestor) on

Tudi ti jih imaš?

Eno poletje sem se odločila in si z iglo in črnilom sama izdelala tatu. Špikala sem se po gležnju, nastala pa je samo packa. Mislila sem, da bo izginila čez kakšen teden, ampak seveda ni. Leto dni sem polomijo skrivala pred mamo, pa je vseeno opazila. Lani sem si za rojstni dan packo prekrila s pravim tatujem v obliki violinskega ključa. Mislim, da motiv ne potrebuje razlage. Na hrbtu pa imam vilinski simbol za srečo.

Besedilo: ANAMARIJA LUKOVAC
Fotografije: ŽIGA SVETIC

Preberi še: TE fascinantne reči se zgodijo s tvojim telesom, ko si dlje časa v resnem razmerju

Priporočamo tudi: Vesna Ponorac (Gorske sanje): Iskreno spregovorila o težavah s kožo in povedala, kako jih rešuje!