Francoski paradoks: Vitkost brez odrekanja

So Francozinje zares bolj vitke, čeprav nikoli ne hujšajo, pa tudi več ur ne preživijo v telovadnicah ali na tekaških stezah?

31. 5. 2011

Zgolj urbani mit ali dejstvo?

Menda trditev drži. Francozinje so precej vitkejše od Američank, pa čeprav z mirno vestjo pojedo slastno torto, si privoščijo sladoled in okusno pecivo ter se ne branijo sočnih zrezkov.

Kje se torej skriva francoski 'suhi' paradoks?

Največ raziskav tega svojevrstnega paradoksa je bilo narejenih o tem, zakaj so Američanke predebele in tako obremenjene z vsakim grižljajem, ki se jim zaradi slabe vesti skoraj vedno zatakne, in zakaj so Francozinje sproščene, a veliko bolj disciplinirane gurmanke.

Izsledki raziskav so pokazali naslednje:

  • Francozinje resnično nimajo težav s težo (no, čeprav zadnje raziskave kažejo, da so se tudi Francozinjam začeli kopičiti kilogrami).

... kar jim najverjetneje uspeva z naslednjimi zdravoživljenjskimi 'taktikami':

1. Veliko hoje!

Francozinje ne varčujejo s koraki, nasprotno, celo množijo jih! V Parizu boš zagotovo opazila kup dam, ki v elegantnih čevljih, tudi z visokimi petami, hitijo po opravkih. Hoja je del francoske navade, Francozinje ne marajo športa in potenja v fitnes studiih, a s hojo naredijo zelo veliko dobrega zase in za svoje telo.

Sledi njihov zgled: Namesto da z avtom krožiš po mestu in iščeš prosto parkirno mesto, raje parkiraj na kakšnem oddaljenem parkirišču.

2. Uživaj v hrani!

Strokovnjaki pravijo, da je Američankam (in skoraj vsem Zahodnjakinjam, tudi Slovenkam) slaba vest zaradi prehranjevanja uničila ves užitek v hrani. Zato je za večino žensk v razvitem svetu prehranjevanje postalo breme. Nasprotno pa Francozinje v hrani uživajo z vsemi svojimi čuti.

In ker ko jejo, uživajo in zares jedo, na koncu (zanimivo) pojedo manj.

Kako je to mogoče?

Ker se s hrano in kalorijami ne obremenjujejo, temveč so pozorne zgolj na gurmanski užitek (in na tem svetu ne boš našla gurmana v pravem pomenu njega besede, ki bi hrano kot z lopato metal vase, temveč jih boš prepoznala po tem, da nosijo v usta male grižljaje in si vzamejo čas, da polno izkusijo vse, kar jim lahko ta dobrega ponuja).

Še to: Francozinje nikoli ne jedo kar nekam 'tja v tri dni', ampak zgolj ko so lačne.

3. Raznovrstnost in le najboljše!

Ključ do izgubljanja kilogramov po francosko se skriva tudi v uživanju v različnih vrst hrane, a le najboljše kakovosti.

Seveda Francozi pojedo veliko sira, a to je kakovosten, polnomasten sir, ki ga človek ne more pojesti več kot košček. Skrivnost se skriva tudi v tem, da so Francozi ponosni na svojo francosko kuhinjo. In vsaka domača kuhinja je sestavljena le iz sezonske hrane, ki je seveda tudi najbolj kakovostna in ekološka.

Sledi zgledu: Užitek se skriva v prvih grižljajih! Jej zato vsako jed posebej in zares uživaj v polnem okusu.

4. Pij vodo, vodo, vodo!

Francozinje, ki sicer tudi obožujejo kavo, vedo, da je pitje vode eden izmed najlažjih trikov za nadzorovanje teže. Voda skrbi, da je naše telo hidrirano in da se iz telesa odstranijo strupene snovi. Ljudje se niti ne zavedajo, koliko vode telo izgubi, tudi ko smo pasivni, zlasti med spanjem.

Sledi zgledu: Večina žensk kljub vsem opozorilo še vedno premalo pije. Namesto da zjutraj posežeš po kozarcu soka ali po kavi, popij kozarec vode.

5. Ritual hranjenja in domača kuha!

Francozi podobno kot Italijani svoje obroke jemljejo zelo resno. Francoska raziskava prehranjevalnih navad Francozinj je pokazala, da večina:

  • krepko zajtrkuje doma,
  • med službo si privoščijo kosilo
  • in zvečer obvezno kuhajo doma.

Pomemben je tudi ritual pripravljanja hrane, uživanja v kuhanju. Še vedno je večina obrokov tako pri Francozih kot pri Italijanih narejenih doma.

6. Užitek pri obroku gre deliti

Da je hranjenje pred televizijo slabo znamenje, saj nezavedno pojemo več kot potrebujemo, nam ni potrebno poudarjati.

Francozi raje kot z na pol odsotnim bolščanjem v televizijo ob uživanju v doma skuhanem obroku poklepetajo z domačimi, se pohecajo z otroci, podružijo in ob hrani nazdravijo s prijatelji ...

7. Manjše in bolj zdrave porcije

Raziskave so tudi pokazale, da so porcije v Franciji skoraj še enkrat manjše kot v Ameriki. Že ameriški mafin je za dve tretjini težji kot francoski, ki vsebuje tudi manj maščob, pa čeprav so Francozi znani ljubitelji masla.

Čokoladam in tortam se torej ne rabiš odrekati – si pa raje privošči sladkarije iz dobrih sestavin, na primer temne čokolade, ki vsebuje veliko kakava in manj sladkorja.

O francoskem paradoksu

Še mnenje iz prve roke

Špela že nekaj let živi v Parizu, za to so jo pri reviji Lisa povprašali, kaj si misli o skrivnostni vitkosti Francozinj:

“No, zadnje čase opažam, da imajo tudi Francozinje vse več težav s kilogrami. Mislim, da je 'krivec' predvsem hiter način življenja, sploh v Parizu. Res pa je, da Francozinje ne boste slišali reči, da je na dieti. Opažam, da v hrani uživajo in se ne obremenjujejo s kalorijami. Francozi dajo veliko na svoj osebni stil, za kosilo navadno pojedo veliko solato ali zdrav sendvič. Vsi Francozi zelo uživajo v hrani, zvečer družina obvezno je toplo, doma skuhano večerjo. Seveda pa ima veliko zaslug tudi njihova tradicija, njihova svetovno znana francoska kuhinja, saj prav iz Francije prihaja največ svetovno slavnih kuharjev.”