Filmi, zaradi katerih vam lahko postane slabo

Japonski distributerji trdijo, da lahko gledalce filma Babilon obide nenadna slabost. Vest o 'stranskih' učinkih filma je na Japonskem v zadnjih dneh postala prava medijska senzacija.

5. 5. 2007

Od 28. aprila, odkar se je film Babilon začel vrteti v japonskih kinematografih, naj bi se že 15 ljudi pritožilo nad slabostjo, ki jih je obšla ob gledanju fima, v katerem glavno vlogo igrata Brad Pitt in Cate Blanchett.

Za njihovo slabo počutje seveda ne gre iskati krivde v morebitni slabi igri teh popularnih igralcev, temveč naj bi bile te posledica določenih prizorov, kot npr. tistega z gluhonemo šolarko v nočnem klubu, za vlogo katere je igralka Rinko Kikuchi prejela oskarja. Prizor je namreč poln izjemno močnih odbleskov luči iz nočnega kluba, zaradi česar se je po dobri minuti takšnega svetlobnega 'obstreljevanja' kar nekaj gledalcem 'obrnil' želodec.

Posebno svarilo

"Ta prizor vsebuje zares močne vizualne efekte in pretirano stimulira živčni sistem občutljivejših gledalcev," so morali japonski distributerji kot opozorilo zapisati v svojih oglasnih sporočilih, to posebno svarilo pa so na zahtevo javnosti morali dopisati tudi na vse oglasne posterje, ki so jih pred tem že distribuirali po 300 kinematografih po državi.

Slabost ni neznan fenomen

O podobnem efektu so leta 1997 poročali tudi pri japonski risanki za otroke Pokemon. Zaradi močnih svetlobnih odbleskov v risanki je več sto otrok in odraslih iskalo zdravniško pomoč zaradi simptomov nenadne slabosti in vrtoglavice.