EP o diskriminaciji na področju spolnega in reproduktivnega zdravja

"Diskriminacija na področju spolnih in reproduktivnih pravic in zdravja je na žalost vsakdanji pojav. Vendar pa so prav te pravice bistveni element človekovega dostojanstva, ki ga je treba obravnavati v širšem okviru strukturne diskriminacije in neenakosti med spoloma," je v okviru današnje razprave Evropskega parlamenta o pomenu nediskriminacije na tem področju poudarila evropska poslanka mag. Mojca Kleva Kekuš.

16. 1. 2014

Spolne in reproduktivne pravice, kot so dostop do brezplačnih ginekoloških pregledov, do brezplačne kontracepcije ter do ustreznih zdravstvenih storitev, so izjemnega pomena za zagotavljanje nediskriminacije.

Razprava se je osredotočila tudi na nedavni  predlog španske vlade, ki drastično posega v pravico žensk do splava. Zakonodajni predlog bi namreč dovoljeval splav le v primeru posilstva oz. če bi imela nosečnost resne posledice za psihično ali fizično zdravje žensk.

"Pravica žensk do odločanja o svojem telesu je temeljna človekova pravica. Predlog španske vlade je zato nedopusten! To bi pomenilo, da bi se tiste ženske, ki bi si to lahko privoščile, zatekle k "abortus turizmu", revnejše pa k nelegalnemu splavu. Država članica Evropske unije preprosto ne more iti 30 let nazaj v preteklost ter izničiti vse, kar je bilo do sedaj storjenega za pravice žensk na področju spolnega in reproduktivnega zdravja," je ob robu razprave poudarila mag. Kleva Kekuš.

"Prav vsi imamo pravico, da se na podlagi popolnih informacij odgovorno odločimo glede svojega spolnega in reproduktivnega zdravja, na voljo pa bi morali imeti vse ustrezne metode in možnosti. Krog diskriminacije je zato potrebno prekiniti. Nenazadnje so spolne in reproduktivne pravice ter zdravje ključnega pomena za doseganje enakosti med spoloma, socialno pravičnost in moderno družbo 21. stoletja," še dodaja mag. Kleva Kekuš.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri