EKO hrana je hit! Pa BIO hrano sploh prepoznamo?

Potem, ko so pred meseci na Odmevih TV Slovenije šokirali javnost najprej s posnetki s slovenskih tržnic, na katerih so prodajalci ekološke ponudbe v kamero zatrjevali, kako njihovo sadje in zelenjava prihaja z domačih njih, nato pa njihove trditve demantirali s posnetki z naslednjega dne, ko so taisti prodajalci kupovali zabojčke sadja in zelenjave na veletržnici v Trstu, se je na dano temo razpisal tudi vedno provokativni Mišo Alkalaj.

18. 9. 2013

V prispevku, ki si ga v celoti lahko prebereš na spletnem portalu Playboy, je opozoril na zanimiv paradoks: medtem ko je povpraševanje po bio in eko hrani v porastu, ga praktično ni junaka (in ne junakinje), ki bi znali ločiti eko jabolko ločili od ne-ekološko pridelanega jabolka.

Sporno jabolko na primeru banane!

"Bolj humoristično sta realni odnos kupcev do organsko pridelane hrane prikazala ameriška iluzionista Penn Jillette in Teller v šesti epizodi sedme sezone njune serije Bullshit!.

Zapriseženim kupcem ekološko pridelane hrane (v svetu je bolj običajen izraz organske) sta v preizkus ponudila po dva izdelka in jih pozvala, naj ugotovijo, kateri je ekološko pridelan. Seveda so v povprečju enakokrat zgrešili kot zadeli – kar pomeni, da je bila njihova odločitev dejansko povsem slučajna. Še bolj smešni so posnetki, v katerih verniki ekološkega prehranjevanja s presežniki opisujejo boljši okus, vonj, aromo organskega pridelka v primerjavi z običajnim, in to tipično napačnega. Celo do skrajnosti, ko ljubiteljica ekološke prehrane opiše en vzorec banane kot očitno ekološki in boljši od drugega – dejansko pa je okušala polovici iste banane," ... se je na spletnem portalu Playboy o ekološko pridelani hrani razpisal Mišo Alkalaj, ki ga med drugim poznamo tudi po dveh knjigah o okoljskih zmotah: Podnebna prevara (Orbis, 2010) in Zelene laži (Orbis, 2012)."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri