Dol s pesimizmom, naj živi optimizem!

Optimizem naj bi bila kar v 25 odstotkih prirojen, siceršnjo nagnjenost k pozitivni življenjski naravnanosti pa nato doprinesejo še specifične življenjske izkušnje in zgledi bližnjih.

Dol s pesimizmom, naj živi optimizem! (foto: profimedia) profimedia
9. 6. 2014

Je vse našteto pri tebi rezultiralo v pretežno pesimističen pogled na življenje in ljudi? Pa bi to rada spremenila?

Brez skrbi. Optimizma se ljudje lahko tudi priučimo! Potrebnega bo le nekaj malega vztrajnosti in vaje.

Nasmeh!

Takoj boš boljše volje

Dan začni pozitivno. Kako? Pogosto že tako, da se nasmehneš sama sebi v ogledalu ali pa si na list papirja narišeš smeška. Že samo ko boš usta ukrivila v nasmeh, boš možganom poslala sporočilo, da lahko začne telo izločati hormone sreče. Poskusi – takoj boš boljše volje.

Trik s kavnimi zrni

Usmeri pogled v malenkosti

Zjutraj si kupček kavnih zrn ali pa majhnih kamenčkov stresi v desni žep jakne ali plašča. Vsakič, ko se boš česa razveselila, prestavi eno zrno v levi žep. To te bo spomnilo, česa vse se lahko čez dan razveseliš. Celo iskala boš priložnosti za veselje! Veseliš se lahko sončnih žarkov, slikovitih oblakov, prijaznega nasmeha, cvetlic, najdenega kovanca ... Zvečer preštej zrna in se veseli posameznih drobnih stvari.

Nova melodija

Popelje do pozitivnih misli

Ko poslušaš vedno eno in isto glasbo, ti negativne misli kar ne morejo iz glave. Poskusi z drugo 'ploščo'. Plastično si predstavljaj, da iz predvajalnika jemlješ ploščo z negativnimi sporočili in vanj daješ novo, s pozitivnimi.

Srečna s pritiskom na gumb

Za samopomiritev

Spomni se položajev, v katerih si bila popolnoma srečna. Pusti temu občutku, da preplavi tvoje telo. Izberi si predel telesa, kjer želiš, da se ta občutek zadrži dlje časa, in potrkaj s prstom nanj. Tako boš to čustvo priklenila prav na ta predel.

Veselo pričakovanje je najlepše

Povečuje užitek

Zaradi nevarnosti pred razočaranji si pogosto rečemo, da se ne smemo veseliti prezgodaj. Vendar pa je to narobe, saj že samo veselo pričakovanje pripomore k odpravljanju stresa. Zatorej se vedno veseli lepih stvari! Če se bo izteklo slabo, boš že ...

Ustavi vrtiljak misli

Stopi na varna tla

Včasih nam je težko pozabiti na negativne misli in misliti na nič. Vrtiljak misli lahko ustaviš tako, da glasno rečeš STOP in se prisiliš, da se osredotočiš na trenutek. Lahko rečeš: "Danes je ponedeljek, 17.30, in posesala bom svojo dnevno sobo!" Lahko tudi nekajkrat ponoviš besedilo. Tako nastane nekaj podobnega kot tvoja lastna mantra.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri