Dojke od A do Ž

Si kdaj na svojo veliko grozo opazila, da ti okrog bradavičk rastejo dlačice, ali zatipala drobne vozličke? Dvomov je konec. Kmalu ti bo o vsebini tvojega nedrčka jasno čisto vse.

Dojke od A do Ž (foto: Chris Fortuna, www.shutterstock.com) Chris Fortuna, www.shutterstock.com
28. 1. 2010

O njih se pogovarjaš s prijateljicami in fantom, o njih bereš v revijah, jih opazuješ in proučuješ, a so še vedno polne ugank – tvoje dojke. Zakaj dojke, in ne prsi? Druge so tudi moške, kurje in telečje, dojke pa so samo ženske, samo tvoje. Na naslednjih straneh razbijamo mite in pišemo o vseh temah, ki bi te utegnile zanimati v zvezi z njimi.

Asimetrija

Tako kot leva in desna polovica tvojega telesa nista enaki, tudi tvoja dva balončka nista. Povsem običajno je, da dojki nista simetrični – ena je lahko večja oziroma manjša, širša ali ožja ter postavljena višje ali nižje. To je posebnost, ki ti jo je podarila mati narava, zato je najbolje, da jo vzljubiš in se zaradi tega ne obremenjuješ.

Bradavice

"Že po naravi so različno oblikovane: lahko so lepo ovalne, ploščate ali celo vdrte – te potrebujejo redno čiščenje z vatirano palčko," razlaga prim. Mojca Senčar, dr. med., predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna. "Takšne bradavice ima ženska lahko vse življenje, pozorne pa morajo biti tiste, ki opazijo, da se jim začne pozneje vdirati predvsem ena bradavica. To je lahko znak resne bolezni, ki zahteva pregled pri specialistu."

Ciste

Prim. Mojca Senčar, dr. med., zagotavlja: "Ciste so običajno nenevarne vodene bule, ki se najpogosteje pojavijo med 40. in 50. letom starosti. Ker se po navadi razvijejo hitro, so lahko boleče in žensko opozorijo nase. Ali gre res za ciste, naj odloči specialist z otipom in ultrazvokom. S tanko iglico lahko tekočino odstrani in ženska je ozdravljena."

Čvrsta koža

Pri lepoti in zapeljivosti dekolteja je bistvenega pomena, da je koža čvrsta, gladka in napeta. Pot do cilja ni težka, če se držiš nekaj preprostih pravil: a) temu delu moraš tako kot obrazu nameniti posebno pozornost v obliki odstranjevanja suhe kože, hranljivih mask ter vlažilne nege, b) privošči si hladno prho, najbolje kar vsak dan za nekaj sekund, c) odpovej se sončenju (na soncu in v solariju), ki povzroči, da se koža izsuši in uveni ter se zguba kot lupina lanskih jabolk.

Dlačice

Nikar ne skrbi, če se tudi okoli tvojih bradavičk pojavljajo komaj opazne svetlejše ali močne temnejše dlačice – le redke punce jih nimajo. Če jih imaš le nekaj, je vse v mejah običajnega, tako in tako pa se jim ne moreš izogniti, ker je njihov pojav povezan s hormoni. Tiste, ki te motijo, je najbolje odstraniti s pinceto. Če opaziš, da postajaš vedno bolj poraščena, pa obišči zdravnika, saj je lahko kaj narobe z ravnovesjem hormonov v tvojem telesu.

Erogena cona

Čeprav so dojke v osnovi namenjene dojenju, so tudi erogena cona. Kakšno dotikanje ti ustreza, najbolje veš sama, zato fanta brez sramu pouči o tem.

Farmacija

Tržišče je okupiralo nešteto čarobnih tabletk, krem in drugih farmacevtskih izdelkov, s katerimi naj bi se dalo povečati prsi, vendar strokovnjaki opozarjajo, da oglaševalcem ne gre verjeti. Do večje košarice ti lahko pomagajo dodatni kilogramčki, nosečnost in kirurg, zagotovo pa ne kemija.

Gravitacija

Njenim učinkom se upri z nošenjem pravega modrčka, z lepo in ponosno pokončno držo ter s telovadnimi vajami. Zelo učinkovite so sklece, na spletni strani www.aktivna.si pa najdeš še več predlogov za lep dekolte: z rokami ob telesu lezi na tla, v vsako dlan primi z vodo napolnjeno pollitrsko plastenko in dviguj.

Roke nato odročiš tako, da je kot v komolcu 90 stopinj, in jih steguješ navzgor. Čisto mimogrede (sede, med gledanjem televizije ali branjem knjige) pa lahko roke skleneš višini ramen in dlani pritiskaš skupaj.

Hormoni

Glede na to, da so dojke sekundarni spolni znak, nanje vplivajo spremembe spolnih hormonov, ki jih tvori tvoje telo ali jih vnašaš s kontracepcijskimi tabletami oziroma z nadomestnim hormonskim zdravljenjem.

"V sredini menstruacijskega cikla, preden se sprosti jajčece, se žleze dojke povečajo in razvije se lahko nekaj novih. V žleznih vodih se lahko tvori tekočina (priprava na nosečnost). Zaradi teh sprememb je dojka nabrekla in boleča ob dotiku ali pa te peče oziroma čutiš pikanje in zbadanje," poudarja dr. Senčarjeva.

Izcedek

Lahko je voden, rahlo rumenkasto obarvan ali mlečen, pravi prim. Mojca Senčar, dr. med. Tak izcedek je običajno nenevaren. "V nasprotju s tem pa je lahko nevaren krvavkast izcedek, posebno, če priteče iz ene same bradavice," opozarja zdravnica in svetuje takojšen obisk strokovnjaka ter dodatne preiskave.

Jogurt

Ker se koža dekolteja pozimi skriva pod goro oblačil, ji privošči nekaj dodatne nege z jogurtom v glavni vlogi. Na portalu za naravno in zdravo življenje (www.jabucek.com) smo si izposodile recept za naraven piling iz pomaranče in jogurta, ki bo odluščil in nahranil suho kožo. Potrebuješ posušeno naribano lupinico bio pomaranče, malo zmlete kave in navaden jogurt. Vse skupaj zmešaj in nanesi na na dekolte, rahlo vmasiraj in po nekaj minutah speri z mlačno vodo.

Kilogrami

Številka košarice je odvisna tudi od telesne teže. Če se boš zredila za pet kilogramov, obstaja velika verjetnost, da se ti bodo dojke povečale do ene številke, in obratno – če težo izgubiš, se lahko posloviš od polnega dekolteja. Ogromen vpliv pa imata tudi nosečnost in dojenje. Po navadi se dojke občutno povečajo, vendar pozneje spet uplahnejo na isto velikost kot pred nosečnostjo ali pa se celo še bolj zmanjšajo. Zato pričakuj, da se bodo še spreminjale, tudi če je tvoja puberteta že zdavnaj minila.

Lepotni izdelki

Na tržišču je malo morje krem, gelov in serumov, ki naj bi poskrbeli za učvrstitev, dvig in oblikovanje ženskih prsi ter dekolteja. Strokovnjaki opozarjajo, da čudežnih učinkov sicer ne smemo pričakovati, vendar tudi drži, da ti izdelki stanja ne poslabšujejo. Kateri je zate najboljši, boš ugotovila sama – tam je koža občutljiva, zato kremica, ki je za tvojo prijateljico nepogrešljiva, morda tebi sploh ne bo ustrezala. Če te napadejo srbečica, mozoljčki ali izpuščaji, takoj prenehaj z uporabo.

Masaža

Pred nekaj leti je Saška Lendero razodela skrivnost naravnega povečanja svojih prsi – z masažo. Postopek je tak: v sedečem položaju nogo spodvij tako, da s peto zapreš vhod v nožnico. Vzravnaj hrbet in z obema dlanema simetrično kroži okrog dojk, pri tem pa izpusti bradavički. Če krožiš navznoter (z desno roko v smeri urnega kazalca), boš pridobila večjo košarico, če pa nazvzen (levica nariše smer urnega kazalca), boš dosegla večjo čvrstost. Medicinske razlage, ki bi teorijo potrdila, sicer ni, ali morda vseeno deluje, pa preveri sama.

Nedrčki

Po besedah dr. Senčarjeve strokovna literatura ne beleži podatka, da bi oblika ali kakovost modrčka vplivala na razvoj raka. Zagotovo pa se boš strinjala, da je modrček, ki se telesu ne prilega popolnoma, lahko zelo neudoben, zato pri nakupu misli tudi na počutje, in ne le na estetiko.

Operacija prsi

Klinike za lepotno kirurgijo izvajajo vrsto operativnih posegov, največji delež med vsemi lepotnimi operacijami pa zavzema povečanje dojk, ki žensk ne spremeni le telesno, temveč jim vlije tudi samozavest, ki je zaradi revnega oprsja prej niso imele. Večina klinik ima tudi svojo spletno stran (na spletu poišči najbližjo ali najboljšo – nekatere odhajajo po nove prsi celo v tujino), kjer lahko prebereš vse podrobnosti o posegu, metodah, možnih zapletih in ne nazadnje tudi o ceni.

Pregledovanje

Prvi in najpomembnejši korak do zdravja tvojh dojk je redno samopregledovanje. Najbolje je, da jih pregledaš deseti dan od začetka menstruacije, in sicer tako, da s krožnimi gibi sistematično pretipaš vsako posebej. Natančen postopek si oglej v videu na www.youtube.com/watch?v=Halov7mU6Ks.

Rak dojk

Najpogostejši rak pri ženskah je ravno rak dojk, ki pa je ozdravljiv, če je odkrit zgodaj (zato ne pozabi na samopregledovanje!). Z leti nevarnost za nastanek raka dojk narašča – najpogostejši je pri ženskah, stareših od 50 let, drugi dejavniki tveganja pa so še obremenjenost s to boleznijo pri ožjih družinskih članih, gosto žlezno tkivo dojke, predhodne nerakave bolezni dojk, zgodnja prva menstruacija, redno uživanje alkohola in drugi. Mimogrede: približno odstotek obolelih zavzemajo moški, zato to ni izključno ženska bolezen. Več na www.europadonna-zdruzenje.si.

Strije

Ta nevšečnost nastane v obdobju, ko določen del telesa prehitro raste oziroma se veča (zlasti med puberteto in nosečnostjo), elastična vlakna v koži pa popokajo, kar opaziš kot rdečkaste črtice, ki po nekaj letih postanejo manj vidne, je v članku, ki je objavljen na www.tosemjaz.net, zapisala mag. Ana Benedičič Pilih, dr. med., specialistka dermatovenerologije. Ker jih je lažje preprečevati – znebiti se jih pravzaprav ne moreš –, nadzoruj pridobivanje telesne teže, kožo pa neguj tako, da bo ohranila svojo elastičnost.

Šport

Ker je v dojkah bolj malo mišičnega tkiva, telovadba nanje nima posebnega vpliva. Mit, da se s telovadbo da povečati obseg naših najboljših prijateljic, tako nikakor ne drži. Je pa res, da ima večina športnic manjše prsi, ker imajo tudi manj maščobnega tkiva in so na splošno bolj suhe. Če se tudi ti ukvarjaš s športom, ni omisli kakovosten športni modrček, ki bo tvojim dojkam nudil primerno oporo in jih bo varoval pred prevelikim in bolečim poskakovanjem.

Tetoviranje in piercingi

Si ljubiteljica trajno poslikane in prebodene kože? Premisli, ali si občutljiva koža res zasluži takšen poseg, saj obstaja tveganje za okužbo, če pripomočki niso sterilni. Zlasti pri luknjanju bradavic pa je težava tudi v dolgotrajnem celjenju in v možni reakciji na vstavljen material, tatu pa ti morda čez nekaj časa ne bo več všeč – in kaj boš z njim takrat?

Umetna zatrdlina

Da bi se ženske naučile pravilno pregledati svoje dojke ter v njih odkriti in prepoznati nevarno bulico, so strokovnjaki oblikovali silikonski model, v katerem zatipaš zatrdlino. Imajo ga v Ambulanti za bolezni dojk v Zdravstvenem domu Ljubljana Center in na oddelku za ginekologijo v Zdravstvenem domu Ljubljana Šiška. Prim. Jana Govc Eržen, dr. med., specialistka splošne medicine, pa pravi, da je nekaj takšnih modelov na voljo tudi na sedežu združenja Europa Donna, kjer ti bodo pomagali tudi z odgovori na vprašanja in nasveti.

Vozlički

"Žlezni vozlički so sestavni del vsake normalne dojke, njihovo število in velikost pa se pod vplivom hormonov spreminjata," pojasnjuje dr. Senčarjeva. Če si dojke redno tipaš, vozličke dobro poznaš in tudi veš, da ves mesec niso enaki, takoj pa boš opazila tudi druge spremembe. Če vztrajajo dlje časa, tudi po naslednji menstruaciji, se posvetuj s specialistom, ti na srce polaga naša sogovornica.

Zdravniški pregled

Čeprav je med ženskami, ki so zbolele za rakom dojk, le pet odstotkov bolnic mlajših od 40 let, stroka od 20. leta naprej priporoča redno mesečno samopregledovanje. Če pri tem opaziš kaj sumljivega, obišči specialista, ki te bo poslal na dodatne preiskave, svetuje dr. Senčarjeva.

Za mlajše (do 35. leta) je najprimernejši pregled z ultrazvokom, za starejše pa je najbolj zanesljiva in natančna metoda mamografija, rentgensko slikanje dojk z mamografom, ki odkriva še netipne rakave spremembe. Pri nas je novost tudi metoda Brestscan, vendar je "po navedbah strokovne literature ne uporabljajo za zgodnje odkrivanje raka dojk," pravi dr. Senčarjeva.

Želje

Večina žensk s svojima atributoma ni zadovoljna, ker sta bodisi premajhna bodisi prevelika, napačne oblike ali pa je z njima 'narobe' kaj drugega. Toda zdravim dojkam v resnici ne manjka prav nič. Oblika in velikost sta odvisni predvsem od dedne zasnove, telesne teže ter seveda od opore, ki jo nudi modrček. Čudovite so takšne in drugačne.

Velike ti zavida marsikatero dekle in o njih sanja marsikateri fant, oblečeš pa lahko tudi tisto majčko, ki naredi tvoj dekolte zares vroč. Ponosne lastnice majhnega oprsja pa se zavedajo, da jih zaradi velikih melon ne boli hrbet in da jim nekoč ne bodo visele do kolen. To pa je tudi nekaj, kajne?

Manca Kraševec

Za prijazno pomoč se zahvaljujemo dr. Mojci Senčar in dr. Jani Govc Eržen.