Dobro jutro! Si vedela, da je danes svetovni dan spanja?

Letošnji svetovni dan spanja Mednarodna zveza za medicino spanja (WASM) 13. marca obeležuje s sloganom "Ko je spanje urejeno, je za zdravje in srečo poskrbljeno".

Dobro jutro! Si vedela, da je danes svetovni dan spanja? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 3. 2015

Ta vsakoletni dogodek je priložnost za poziv k ukrepanju v zvezi s težavami, povezanimi s spanjem. V sodobni družbi motnje spanja, poznamo jih kar 85 vrst, prizadenejo tudi do tretjino ljudi.

Najpogostejše so nespečnosti (insomnije), za katerimi trpi več kot 20 odstotkov celotne populacije, sledijo motnje dihanja med spanjem (10 odstotkov celotne populacije), do 10 odstotkov starejše populacije pa ima tudi sindrom nemirnih nog in periodičnih gibov udov v spanju.

Nezdravljene motnje spanja, ki povzročajo neobvladljivo prekomerno dnevno zaspanost, npr. narkolepsija, motnje dihanja v spanju, sindrom nemirnih nog in periodičnih gibov udov v spanju, imajo lahko zelo hude posledice.

Letošnja tema se poleg drugih sporočil osredotoča na nespečnost.

Urejeno spanje

Kako vemo, ali dobimo dovolj spanja?

Če nimaš težav z dihanjem, sanjaš in se med spanjem spočiješ, bo tvoj spanec neprekinjen in nemoten, globok in primerno dolg, kar pomeni, da je tvoje spanje zdravo in okrepčilno.

Če vse to dosežeš, se boš skozi dan počutila budno in spočito. Če pa ne moreš spati ali se mučiš s prekomerno zaspanostjo, imaš morda nespečnost, ki lahko vpliva na vsak vidik tvojega življenja.

Poskrbljeno za zdravje

Ljudje z različnimi stopnjami nespečnosti se morda ne zavedajo vseh tveganj za zdravje, ki lahko nastanejo zaradi nespečnosti.

Pomanjkanje spanja kratkoročno in dolgoročno pomembno škoduje našemu zdravju.

Pomanjkanje kakovostnega spanja povzroči številne zdravstvene težave, kot so debelost, sladkorna bolezen, oslabljen imunski sistem in celo nekatere oblike raka.

Ljudje, ki trpijo zaradi nespečnosti, imajo sedemkrat več možnosti za udeležbo v hudih prometnih nesrečah s smrtnim izidom ali hudimi poškodbami kot tisti, ki dobro spijo. Po podatkih zavarovalnic se kar 7 odstotkov prometnih nesreč zgodi zaradi nespečnosti, okoli 20 odstotkov pa zaradi prekomerne dnevne zaspanosti. Nespečnost lahko vpliva tudi na delovni učinek in spremembe osebnosti.

Poskrbljeno za srečo

V raziskavah so dokazali, da je pri bolnikih z nespečnostjo več primerov depresije, anksioznosti in psihoze kot pri ljudeh brez nespečnosti.

Kakovost spanja lahko vpliva na naše vsakodnevno razpoloženje, na odnose, naše delovanje v družbi in opravljanje dnevnih aktivnosti.

Če boš bolje spala, bo tvoje življenje srečnejše zate, pa tudi za tvoje sodelavce, družino in prijatelje. 

Za začetek potovanja proti kakovostnemu spancu preberi 10 zapovedi zdravega spanja, ki so dostopne na www.zaspan.si.