Dobro je poznati svoj srčni utrip

Ob svetovnem tednu srčnega ritma, ki bo potekal med 8. in 14. junijem, želimo s to novičko opozoriti na velik pomen pravočasnega prepoznavanja simptomov srčne aritmije.

7. 6. 2010

Srčne aritmije oz. motnje srčnega ritma so resen zdravstveni problem.

Hitro in neenkakomerno

Pri atrijski fibrilaciji, najpogostejši motnji srčnega ritma, zaradi nenormalne električne aktivnosti srčnih preddvorov srce bije hitro in neenakomerno. Atrijska fibrilacija poveča tveganje za možgansko kap, srčno popuščanje in smrt.

Atrijska fibrilacija prizadene okoli 7 milijonov ljudi v evropski uniji in ZDA. Zgodnje odkritje bolezni (navadno z elektrokardiografsko preiskavo, EKG) in učinkovito zdravljenje le-te daje -življenje in pravi ritem srcu.

Dejavniki tveganja

Dejavniki tveganja, ki vodijo v razvoj atrijske fibrilacije so visok krvni tlak, bolezni srčnih zaklopk, predvsem bolezni mitralne zaklopke in koronarna bolezen. Poleg tega so za razvoj atrijske fibrilacije bolj ogroženi starejši ljudje, bolniki s čezmernim delovanjem ščitnice, debeli bolniki in tisti, ki uživajo alkohol.

Najpogostejši simptomi atrijske fibrilacije so:

  • hitro, neenakomerno utripanje srca;
  • razbijanje srca oz. nelagodje v prsih,
  • kratka sapa,
  • vrtoglavica
  • in/ali zmerna do huda bolečina (tiščanje) v prsih.

Poskrbi za pravočasno odkritje bolezni in učinkovito zdravljenje, da bo tvoje srce imelo pravi ritem!

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri