Dobra in zdrava

To, da čokolada vsebuje snovi, ki nas naredijo srečnejše, že vemo. Je pa v tradicionalnem popisu čokoladnih terapij znanih še nekaj drugih zdravilnih učinkov, ki te lahko presenetijo.

9. 11. 2009

Afrodiziak

Pomagala naj bi pri anemiji, zmanjšanem teku, pri težavah z dojenjem, vročici in ne nazadnje tudi pri oslabljenem libidu. Čokolada namreč velja za afrodiziak. Legenda iz 16. stoletja na primer pripoveduje, da je azteški vladar Montezuma popil kar 50 skodelic čokolade, preden je šel na obisk k svojim haremskih deklicam.

Antioksidant

Kakav vsebuje tudi visok delež antioksidantov. Primerjamo ga lahko s količino antioksidantov v česnu. Temnejša je čokolada, več kakava vsebuje in tako tudi več antioksidantov.

Za srce

Znanstveniki so tudi potrdili, da so ti tako kakovostni, da naj bi presegali moč vitamina C in E. Pa še ena, skorajda neverjetna, a zanimiva teorija. Decembra lani so znanstveniki s harvardske univerze dokazali, da temna čokolada zboljšuje krvni obtok in zdravstveno stanje srca.

Zakladnica železa

Kakav v zrnu je bil predmet številnih raziskav in v zadnjem času so odkrili veliko njegovih koristih za zdravje. Kakavova zrna vsebujejo železo in s tem se razširijo prednosti za zdravje. Železo je izredno pomembno za pravilno delovanje človeškega telesa in sodeluje v različnih biokemijskih procesih.

Dobro vs. slabo

'Pozitivna'

Prisotnost flavonoidov v črni čokoladi pozitivno vpliva na zdravje kardiovaskularnega sistema. Črna, grenka čokolada je odličen antioksidant, ker vsebuje ogromno polifenola. Te kemijske spojine so neobstojne, zato jih človek s kuharskimi postopki večinoma uniči. Temna čokolada izboljšuje razpoloženje, znižuje krvni tlak in ima visoke vrednosti magnezija in kalija.

Slabe strani

Čokolada ima velik odstotek maščob, sladkorja in kalorij, lahko povzroča migrene in izzove zgago pri občutljivih ljudeh. S svojim delovanjem vpliva na povečano izločanje urinarnih oksalatov in s tem na pospešeno tvorbo ledvičnih kamnov.