Dieta po krvnih skupinah - ti res koristi?

Dieta po krvnih skupinah ima številne kritike, ki so takšno prehranjevanje označili celo kot nevarno.

Dieta po krvnih skupinah - ti res koristi? (foto: profimedia) profimedia
3. 9. 2015

Dieta po krvnih skupinah je postala slavna s knjigami o dietah, ki jih je podpisal Peter D'Adamo, sin Jamesa D'Adama, ki je kot prvi prišel na misel, da bi ljudje morda morali načrtovati svojo prehano glede na svojo krvno skupino.

V 'njegovi' prehrani po krvnih skupinah so živila razdeljena v 16 različnih kategorij: meso in perutnina, morski sadeži, mleko in jajca, olja in masti, oreščki in semenke, grah in stročnice, žitarice, kruh in pekovski izdelki, testenine, zelenjava, sadje, sokovi, začimbe, zeliščni čaji in mešani napitki.

O tem, kaj od tega priporoča ali ne priporoča posamezniku glede na njegovo krvno skupino, pa si lahko prebereš praktično kjerkoli na spletu - njegovo teorijo so namreč povzeli skorajda vsi, a žal le redki z nekaj kritične distance.

S popularnim trendom pa se vsekakor ne strinja tudi stroka.

Kritike na kratko!

Kritiki dieti po krvnih skupinah očitajo predvsem:

  • da teorija ni podprta z merodajnimi raziskavami, kliničnimi preizkusi in še manj resničnimi dokazi,
  • lektinsko hipotezo, na kateri bazira D'Adamova hipoteza, zavračajo najnovejše biokemične raziskave,
  • aktualne študije iz leta 2004 zavračajo D'Adamovo teorijo o nastanku krvnih skupin (najstarejša krvna skupina bi naj po teh raziskavah bila krvna skupina A in ne, kot trdi Peter D'Adamo, krvna skupina 0),
  • dieta po krvnih skupinah resno (celo nevarno) siromaši jedilnike ljudi.

Bolj podrobno si lahko o tem prebereš na wikipediinih straneh:

Kritike teorije diete na podlagi krvnih skupin, v branje pa na tem mestu priporočamo še 'Vudu' v prehrani: So ločevalne diete res učinkovite?... in pa Najboljša dieta ne obstaja!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri