Diagnoza: Povečana ščitnica – hipertiroza

Hipertiroza je motnja pri kateri ščitnica izloča več ščitničnega hormona, kot ga telo potrebuje. Takrat ti bo zdravnik postavil diagnozo "povečana ščitnica".

22. 5. 2014

Ščitnica se nahaja na sprednjem delu vratu. Hormoni, ki jih izloča, vplivajo na skoraj vsak del telesa, od možganov do kože in mišic. To vključuje tudi delovanje srca in celo način porabe kalorij. Bolezen je predvsem razširjena pri ženskah, ki razvijejo hipertirozo kar pet do desetkrat bolj pogosto kot moški.

Vzroki za nastanek hipertiroze

Gravesova bolezen je najpogostejši vzrok za hipertirozo. Ta se prenaša iz roda v rod, še posebej med ženskami. Gre za avtoimnusko bolezen, ki neposredno vpliva na delovanje ščitnice in izločanje ščitničnih hormonov. Imunski sistem oblikuje protitelesa, ki napadejo žleza, ta pa nato izločajo povečane količine ščitničnega hormona.

Tiroiditis je vnetje ščitnice. Pri tej bolezni virus ali motnja imunskega sistema povzročita zatekanje ščitnice, ta pa zato izloča povečano število hormonov naravnost v krvni obtok.

Vrst tiroiditisa je več:

 • Subakutni: nenadna in boleča vrsta tiroiditisa, neznanega vzroka. Stanje se običajno izboljša samo od sebe v nekaj mesecih. Ščitnica lahko drastično zmanjša svoje delovanje, predno se vrne v svoje normalno stanje.
 • Poporodni: ta tip tiroiditisa prizadane ženske po nosečnosti. Ena do dve ženski od skupno desetih bo razvila hipertirozo po porodu. Bolezen običajno traja mesec ali dva, sledijo pa meseci premalo aktivne ščitnice – hipotiroidizem. Pri večini žensk se delovanje ščitnice normalizira.
 • Tihi: Ta tip je podoben poporodnem tiroiditisu, vendar pa ni povezan z nosečnostjo. Ščitnica izloča preveč hormona, vendar pa pacienti ne razvijejo bolečih ščitničnih žlez. Nekateri lahko zatem razvijejo hipotiroidizem.

Na ščitnici se lahko pojavi en ali več vozličev, ki povečujejo njeno aktivnost ter izločanje hormonov v krvni obtok.

Povečan vnos joda je lahko razlog za hipotiroidizem. Kadar jemo, pijemo ali smo kako drugače izpostavljeni substancam, ki vsebujejo velike količine joda, se poveča delovanje ščitnice. Kri namreč uporablja jod za izdelavo ščitničnega hormona. Zato je jod tudi eno od zdravil za hipertirozo.

Simptomi hipertiroze

 • Nemir, živčnosti, razdraženost, čustvenost in slabo spanje
 • Tresenje rok
 • Izguba teže kjub povečanem apetitu
 • Palpitacija – razbijanje srca
 • Driska
 • Pomanjkanje sape
 • Težave s kožo, kot sta srbenje in tanjšanje las
 • Spremembe menstrualnega cikla – menstruacija lahko postane zelo rahla in neredna
 • Utrujenost in šibkost mišic
 • Zatečenost ščitnične žleze
 • Težave z vidom, predvsem kadar se pojavi Gravesova bolezen

Večina ljudi ne občuti vseh simptomov hkrati, bolj pogoste so kombinacije dveh ali treh simptomov. Razvijejo se počasi skozi več tednov, vsi pa so lahko vpliv drugih motenj, zato diagnoza ni vedno tako očitna. Simptomi so lahko na začetku blagi in se stopnjujejo skupaj z rastjo hormona tiroksina v krvi.

Zdravljenje hipertiroze

Glavni cilj zdravljenja je zmanjšanje izločanje ščitničnega hormona v kri. Tudi ostale motnje, kot sta zatekanje ščitnice in Gravesova bolezen poterebujejo zdravljenje. Pri tem sta predvsem pomembna dva faktorja – starost in velikost golše, ki določata katero zdravljenje je primerno.

Tablete za ščitnico: Ta zmanjšujejo delovanje ščitnice, zato so preveliki odmerki zdravila hitro lahko vzrok za premajhno delovanje ščitnice. Zdravljenje običajno traja 4 do 8 tednov preden se delovanje ščitnice normalizira, zdravilo pa je potrebno jemati 12 do 18 mesecev predno se stanje povsem umiri. Če se delovanje ščitnice ponovno poveča, je potrebno zadravljenju s tabletami dodati alternativno zdravljenje, običajno z radioaktivnim jodom. Tablete, ki uravnavajo delovanje ščitnice vplivajo na bele krvničke in njihovo borbo z infekcijami. Če torej dobiš vročino, vneto grlo, razjede v ustih ali katere druge simptome infekcije med jemanjem zdravila, ga takoj prenehaj jemati in obišči zdravnika, ki bo opravil krvni test.

Zdravljenje z radioaktivnim jodom: ta vključuje pitje pijače ali kapsule, ki vsebujejo radioaktiven jod. Njegova naloga je da oblikuje tiroksin. Nabira se v ščitničnih žlezah, radioaktivnost pa uničuje tkivo ščitnice, kar zmanjšuje njeno delovanje. Radioaktivnost v ostalih delih telesa je minimalna in ni škodljiva, vendar pa to zdravljenje ni primerno za nosečnice in ženske, ki dojijo. Prav tako se je po zdravljenju z radioaktivnim jodom 2 do 3 tedne potreno izogibati stiku z ljudmi.

Varnostni ukrepi vključujejo:

 • previdnost pri stiku z dojenčki, otroci in nosečnicami
 • previdnost pri stiku z živalmi
 • razdalja vsaj ene roke pri stiku z ljudmi
 • spanje na samem
 • izogibanje množičnim aktivnostim, kot so kino, restavracije, bari

Nadomestna terapija ščitnice: Ker zdravnik včasih težko presodi kakšna doza zdravil ali joda je ravno pravšnja za posameznika, se ta lahko odloči za posebno terapijo, kjer predpiše izredno visoke doze zdravila ali joda. Ta povsem ustavi izločanje hormona, nato pa sledi jemanje tablet tiroksina, ki uravnajo delovanje hormona. To prekomerno zdravljenje in nadomeščanje tiroksina se imenuje tudi "ustavi in nadomesti".

Operacija: Ta vključuje odstanitev dela ščitničnih žlez. Operacija je lahko dobra opcija, če je tvoja ščitnica zatečena in povzroča težave vratu. Če je odstanjenih preveč žlez, sledi zdravljenje s tabletami, ki uravnavajo izločanje hormonov. Operacija je običajno zelo varna, vendar so tako kot pri vseh posegih te vrste tudi tu majhna tveganja.

Redni pregledi

Priporočajo se redni pregledi pri zdravniku, tudi ko se zdravljenje uspešno zaključi. Redni krvni testi vsaj enkrat letno so zelo pomembni, saj se hipertiroza lahko ponovi. V nekaterih primerih se lahko pojavi tudi pomajšano delovanje ščitnice. Takrat je običajno uspešno že zdravljenje s tabletami tiroksina.

Kako se z motnjo povečane ščitnice spopadajo uporabnice in uporabniki Cosmo foruma pa si lahko preberete v temi Povečana ščitnica.

Za spletni Cosmo v okviru projekta Hud job pripravila Katja Kozlevčar, fotografije: profimedia, promo Zlatarne celje