Dejavniki tveganja za raka dojke

Z raziskavami so potrdili povezavo med tem, kaj ješ, in tvojimi možnostmi za razvoj bolezni.

22. 12. 2010

Zredila si se. Že deset odvečnih kilogramov, ki si jih nabrala po 18. letu, ti lahko zviša tveganje za raka dojke za 40 odstotkov. En od razlogov: mastno tkivo ustvarja estrogen, ki lahko pospeši tumorje.

Popiješ več kot eno pijačo na dan. Ni jasno, zakaj je alkohol povezan z rakom dojke, toda če popiješ od dva do pet kozarcev vina (rdečega ali belega), steklenico piva ali koktajl dnevno, to povečuje tvoje možnosti za približno 1,5-krat. Nadzoruj svoje pitje: popij največ eno pijačo na dan.

Izogibaš se sadju in zelenjavi. Vitamini, minerali in antioksidanti v hrani iz rastlinskih virov naj bi ponujali naravno zaščito proti rasti rakavih celic. Verjetno ženske, ki jedo veliko zelenjave, zaužijejo tudi manj živalskih maščob, ki naj bi pospeševale raka dojke. Raje ne tvegaj ter v svoje jedilnike vnesi čim več solat, sadnih prelivov in vegetarijanskih jedi.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri