Debelost dokazano genetsko pogojena

Znanstveniki so dokazali, da je en sam, majcen gen zadolžen za nadzor nad nabiranjem telesne maščobe pri človeku, so med drugim zapisali na spletni strani BBC.

6. 9. 2007

Timu raziskovalcev na neki univerzi v Teksasu je uspelo manipulirati z genom, ki nadzira nabiranje zalog telesne maščobe, pri sadnih mušicah, črvih in miših. Če bi jim to nekoč uspelo tudi pri človeku, ki je prav tako nosilec takšnega gena, bi to lahko pomenilo prelomnico pri zdravljenju debelosti in diabetesa.

Kmalu čudežno zdravilo?

Vodja tima, dr. Jonathan Graff je povedal: “Pri vseh, od črvov do sesalcev, ta gen kontrolira nastanek maščobnih oblog. In prav obstoj tega gena končno razloži, zakaj se toliko ljudi pogosto brezuspešno bori z izgubljanjem odvečne teže. Če bi lahko enkrat v prihodnosti vsaj malo vplivali na ta gen, bi lahko posredno vplivali tudi na tako perečo problematiko debelosti.”

Gen o katerem je govora so pri vinski mušici odkrili že pred 50 leti, znanstvenikom pa do danes ni bilo povsem jasno, kakšna je njegova funkcija. Zdaj so dokazali, da ta gen igra vlogo nekakšnega ‘stikala’, ki telesu pove, kdaj naj skladišči ali porablja zaloge telesnih maščob.

Vpliv gena na zdravje

Miši, ki so jih na teksaški univerzi opazovali, so razdelili na skupine. V prvi so bile tiste z modificiranim genom, v drugi pa normalna populacija. Vsem so dajali jesti enake, tistim z modificirano aktivnejšim genom včasih celo večje količine hrane, a so bile slednje vseeno vitkejše, manj dovzetne za diabetes, njih organizem pa je bolje kontroliral izločanje inzulina in metabolizem sladkorja v krvi. Prav nasprotno pa se je dogajalo s tistimi mišmi, ki so jim upočasnili delovanje tega gena. Te so se hitro redile, bile manj zdrave in kmalu razvile simptome diabetesa.

Raziskovalci so tekom svojih raziskav tako kmalu ugotovili, da lahko aktivnost gena poljubno zmanjšajo ali povečajo in torej ne le izklopijo ali vklapijo. In prav to spoznanje, pravi dr. Graff, obljublja potencialno možnost, da bi nekoč uspeli na ta način zdraviti tudi debelost pri ljudeh.

Brez izgovorov, prosim!

Dr. David Haslam, direktor ameriškega nacionalnega foruma za debelost, pa ob vsem tem opozarja, da bo treba na to revolucionarno zdravilo čakati še veliko let, zato ostaja edina opcija ljudi, ki imajo danes težave s presežki kilogramov, da živijo in se prehranjujejo kar najbolj zdravo in se kar največ gibljejo.

“Nočem, da bi moji pacienti naenkrat pričeli govoriti, da ne gre za to kar pojedo, ampak da so za njihovo stanje krivi le geni. To bi bil po moje le še en izgovor za to, da se lahko imajo za žrtve okoliščin,” je še povedal dr. Haslam.