Gre za debelost kriviti gene, okolje ali šibko voljo?

Najlažje je trditi, da sta za višek kilogramov kriva način življenja in šibka volja. To je tudi ena najpogostejših puhlic tistih, ki s težo nimajo nobenih težav, pa čeprav njih življenjski stil nikakor ni zdrav.

Nikar ne krivi sebe, ampak raje pripravi svoje gene do tega, da bodo delali v tvoje dobro! (foto: profimedia) profimedia
1. 5. 2014

Če bi zares držalo, da je za debelost kriva šibka volja, potem se ne bi dogajalo, da se kar 95% ljudi, ki so izgubili dvajset kilogramov in več, v dveh letih ponovno zredi. Pokazali so zelo močno voljo, ko so se znebili odvečne teže, vendar so jo kljub temu pozneje spet pridobili.

Raziskovalci danes že vedo, da je debelost bolj genetsko pogojena kot katera koli človekova lastnost - razen višine - in da v najmanj 50 odstotkih primerov debelosti obstajajo genetske komponente za to.

Dr. Michael F. Roizen in dr. Mehmet C. Oz v knjigi Vi in vaša dieta zagovarjata naslednjo tezo:

  • "Obvladovanje obseg pasu zahteva dva igralca - okolje in genetsko zasnovo. Tudi če ste zaradi svojih genov vnaprej obsojeni na življenje, v katerem boste zasedali dva stola, to ne pomeni, da se smete kar odpovedati nadzoru nad svojim telesom."

Znanost dejansko priznava, da ima okoli deset odstotkov ljudi, ki trpijo za debelostjo, resnično genetske težave, zaradi katerih ne bodo nikoli povabljeni na sprehod po modni brvi, toda nevarnost teh genov ni toliko v sami teži kot v nagnjenosti k zdravstvenim tveganjem, ki so povezana z njo.

Ena od takšnih težav je npr. pomanjkanje leptina (t.j. hormona, ki daje občutek sitosti). Ljudje, ki ne proizvajajo leptina ali zavirajo njegove signale, ponavadi postanejo morbidno debeli, tovrstna težava pa je gotovo genetskega izvora.

Kljub temu pa so ljudje, ki trpijo za temi nepravilnostmi, v manjšini.

In kako veš, ali si med njimi?

Če je tvoja težava to, da bi morala izgubiti deset, petnajst ali celo dvajset kilogramov, potem tvoja težava skoraj zagotovo ni v genih. Šele kadar bi imeli več kot petdeset odvečnih kilogramov, bo večina zdravnikov razmisila o testih genske nepravilnosti.

Odgovornost za obvladovanje obsega tvojega pasu je navkljub morebitnim genetskih predispozicijam zatorej še vedno tvoja. Svoje gene gre pripraviti do tega, da bodo delali zate, in ne proti tebi.

Vir: Dr. Michael F. Roizen in dr. Mehmet C. Oz, Vi in vaša dieta, Učinkoviti osebni priročnik za obvladovanje obsega pasu. Fotografija: profimedia