'Danes lahko pijem. Sem s kolesom.'

Na zabavo se večkrat odpeljem kar s kolesom. Cenovno in časovno mi bolj ustreza (kot vožnja z avtobusom ali avtom, še posebej, če grem na žur v Ljubljano, kjer nimam veliko izbire za parkiranje) ter se z njim lahko odpeljem domov kadarkoli se mi poželi. To so moji razlogi, zakaj je moje najljubše prevozno sredstvo v Ljubljani ravno kolo. Vendarle pogosto slišim tudi druge argumente. Na primer: ''Danes lahko pijem. Sem s kolesom.''

24. 9. 2013

Pa si mislim, to pa vendarle ne bo držalo.

Alkohol je droga

Ima velik vpliv na delovanje naših možganov in posledično tudi na naše vozniške spretnosti. Že zelo majhne količine alkohola vplivajo na naše sposobnosti za vožnjo, kljub temu da se tega pogosto ne zavedamo.

Z naraščanjem alkohola v telesu med drugim tudi slabijo naše sposobnosti vidnega in zaznavnega presojanja ter  pravilnega odločanja (to je velik problem, saj takrat zelo težko konstruktivno presodimo o svojih zmožnostih za vožnjo),.

Kaj se dogaja z našimi vozniškimi spretnostmi pri različnih zaužitih količinah alkohola?

Koncentracija alkohola in posledice:

  • 0,10 mg/l (0,2 g/kg): Slabša se sposobnost opazovanja premikajočih se luči in ocenjevanja razdalje.
  • 0,14 mg/l (0,3 g/kg): Slabša se sposobnost globinskega opazovanja in s tem pravilne izbire varnostne razdalje. Poveča se pripravljenost za tveganje.
  • 0,24 mg/l (0,5 g/kg): Slabša zaznava rdeče luči na semaforju in zavornih lučehMotnje ravnotežja. Predmeti se zdijo bolj oddaljeni, kot so v resnici. Podaljša se reakcijski čas.
  • 0,48 mg/l (1 g/kg) in več: Voznik precenjuje svoje sposobnosti. Bistveno se poslabšajo zmožnosti prostorske zaznave, ocene oddaljenosti vozil in pozornosti. Pojavi se ožanje vidnega polja in tunelski vid. Reakcijske sposobnosti se izrazito poslabšajo. Zmanjšana prilagojenost hitrim svetlobnim spremembam.

Vožnja pod vplivom alkohola ni varna!

Pa naj bo to kolo, rolka, rolerji, avto ali drugo prevozno sredstvo. Kolesar/ka ima lahko v organizmu največ 0,24 mg alkohola na liter izdihanega zraka oziroma sme voziti kolo le, če ne kaže znakov motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu.

Višine denarnih kazni za vožnjo kolesa pod vplivom alkohola so enake kot za voznike avtomobilov.

Policija lahko osebo ustrezno oglobi, jo tudi pridrži, ne more ji pa izreči kazenskih točk, saj za vožnjo kolesa oseba ne potrebuje voniškega dovoljenja kot za ostala motorna vozila.

Kako lahko preveriš, če je alkohol še vedno prisoten v tvojem telesu?

Na svoj mobilni telefon si lahko preneseš brezplačno mobilno aplikacijo za informativen izračun alkohola v izdihanem zraku Furam 0,0. Rezultat prikaže tudi predvideno globo.

Aplikacija je nastala v okviru programa Izberi sam, ki deluje na področju zmanjševanja škodljivih posledic alkohola med mladimi.

Te zanimajo informacije o alkoholu?

Prečekiraj spletno stran izberisam.org.

Naj bo torej avto ali kolo ... ko se odpravljam z zabave domov ... furam 0,0! :)