Dan začni z zajtrkom

Zajtrk velja za najpomembnejši obrok dneva, a marsikdo tega dejstva ne jemlje resno. Če spadaš med ljudi, ki se na vse pretege izogibajo jutranjemu obroku hrane, potem si preberi naslednje vrstice.

29. 11. 2006

Spuščanje obrokov je nezdravo, še največ škode pa svojemu telesu narediš, če ga stradaš že na vse zgodaj zjutraj. Zajtrk je namreč najpomembnejši obrok dneva, ki po nočnem počitku prebudi delovanje telesa.

Zajtrk je pomemben, ker:

1. Zagotavlja potrebno energijo za možgane.

Pri jutranjem razmišljanju boš veliko bolj zbrana, če bodo tvoji možgani dobili dovolj energije. Šele po zajtrku bo njihovo delovanje lahko optimalno. Zato si ga privošči preden se zapodiš med študijsko literaturo.

2. Zagotovi vnos vitaminov.

Zjutraj si privošči sezonsko sadje ali sveže stisnjen sadni sok. To te bo napolnilo z življenjsko potrebnimi vitamini.

3. Povezuje družino.

Jutranje druženje ob zajtrku lahko poveže člane družine. Po prijetnem jutranjem klepetu se boš veliko lažje spopadla z obveznostmi.

4. Nadzoruje telesno težo.

Jutranji obrok je najmanj škodljiv za telo, ker se energija, ki jo vneseš s hrano, porablja cel dan. Če boš jedla že zjutraj, kasneje, predvsem pa zvečer, tvoje telo ne bo hrepenelo po velikih količinah hrane.

5. Odganja depresijo.

Jutranji obrok ti bo dal zagon za cel dan, saj se ti ne bo treba že zjutraj soočati z omejitvami, ki te lahko hitro pahnejo v depresijo. Zato si privošči zdrav obrok brez slabe vesti.

Čeprav je tempo življenja vedno hujši, si vzemi čas za zajtrk. Poskusi in presenečena boš nad pozitivnimi spremembami.