Dan boja proti melanomu: Zaščiti se!

Gledaš, a ne vidiš. Kožni rak lahko vidiš! Spremljaj spremembe na svoji koži.

11. 4. 2012

Združenje slovenskih dermatovenerologov in La Roche-Posay že peto leto zapored pripravljata javnozdravstveni preventivni projekt ob evropskem dnevu boja proti melanomu, ki ga bomo praznovali 14. maja.

Cilj letošnjega projekta je osveščanje o pomembnosti samopregledovanja kože, nevarnostih izpostavljanja soncu in pravilni zaščiti pred škodljivimi učinki sončnih žarkov.

Kar 90 % kožnih rakov je namreč ozdravljivih, če se bolezen odkrije pravočasno.

Kožni rak je v porastu

Kožni rak postaja vse pomembnejša tema, saj je v velikem porastu. Melanom pa spada med najnevarnejše oblike.

V Evropi za to agresivno obliko kožnega raka letno zboli več kot 50.000 ljudi, vsako leto pa več kot dvema milijonoma svetovnega prebivalstva diagnosticirajo kožni rak. K porastu melanoma prispevajo spremembe v načinu živjenja, okoljske spremembe, predvsem pa vse bolj agresivno sonce.

Prav zato je letos projekt usmerjen v izobraževanje in preventivo.

Na prvem mestu je samopregledovanje kože, saj je melanom ena redkih bolezni, ki jo lahko dejansko opazimo preden je prepozno. Drugo sporočilo pa je pomembnost zaščite pred soncem. Koža ima namreč spomin! Vsa nepremišljena izspostavljanja soncu se iz leta v leto kopičijo. Že ena sama pretirana izpostavitev soncu v otroštvu lahko več kot podvoji možnost obolevanja za melanomom kasneje v življenju. Še danes zato poskrbi za zaščito sebe in svojih najbližjih!

UV žarki kot glavni krivec

Eden od glavnih dejavnikov za nastanek melanoma je sonce oziroma ultravijolični (UV) žarki. Dobro pa je, da lahko vplivamo na ta dejavnik z ustrezno zaščito in pravilnim vedenjem!

Naša koža se pred škodljivimi učinki UV-žarkov brani na več načinov.

Njen najbolj znan obrambni mehanizem je tvorba kožnih pigmentov ali melaninov, zaradi česar na soncu porjavimo. Zagorelost je pravzaprav obrambna in zaščitna reakcija kože pred UV-žark!

Koža se načelom zelo hitro obnavlja, a ne pozablja.

Pri sončenju poškodujemo prav tisti sloj kože, ki je bistven za obnovo, to je bazalni sloj povrhnjice. Če se poškodba zaradi ponavljajočega se sončenja večkrat ponovi, se njena sposobnost za obnovo zmanjša. Zagorela koža je torej znak, da so v njej že nastale škodljive spremembe. Če se vsako leto pretirano izpostavljamo sončnim žarkom, se poškodbe, ki so nastale v koži, stalno seštevajo in kopičijo ter se pozneje lahko izrazijo v resnejši obliki, kot je nastanek melanoma. Tudi izpostavljanje umetnemu izvoru UV-žarkov (npr. solarij) močno zvišuje tveganje za razvoj melanoma.

Zaščiti se pred soncem

Nepotrebnemu izpostavljanju soncu se je potrebno izogibati.

Ko preživljaš čas na soncu, pa se moraš skrbno zaščititi pred škodljivimi posledicami z upoštevanjem priporočil za zaščito pred soncem:

 • 1. Sončenje močno odsvetujemo. Če se vseeno odločite za izpostavljanje soncu, s tem pričnite postopno (prvi dan le eno uro, drugi dan dve itd.).
 • 2. Dejavnosti v naravi in na prostem načrtujmo zunaj najbolj aktivnega sončnega sevanja.
 • 3. Izogibajmo se soncu med 10. in 16. uro. Takrat se obvezno umaknimo v senco.
 • 4. Obleka je najboljša zaščita pred soncem. Izberi lahke tkanine, ki naj bodo čim bolj gosto tkane, rokavi in hlačnice pa naj bodo čim daljši.
 • 5. Ne pozabi na sončna očala z UV-filtrom, ki varuje oči pred UV-žarki, ter klobuk ali čepico za zaščito obraza, ušes in vratu.
 • 6. Uporabljajmo pripravke z visokimi zaščitnimi faktorji, ki vsebujejo UV-filtre proti UVA- in UVB-žarkom. Izbirajte sredstva z zaščitnim faktorjem najmanj 15. Zaščitni pripravek naj bo fotostabilen, odporen proti vodi in pri zaščitnih pripravkih za otroke tudi proti pesku.
 • 7. Sredstva za zaščito pred soncem nanašaj na kožo 30 minut pred izpostavljanjem soncu in pozneje vsaj vsaki dve uri oz. po vsakem kopanju.
 • 8. Nanašaj jih na kožo enakomerno in v debeli plasti, saj boste le tako dosegli, da bo zaščitni faktor na koži enak zaščitnemu faktorju na embalaži izdelka.
 • 9. Posebej zaščiti tudi ustnice, veke in uhlje.
 • 10. Ne pozabi na odboj sončnih žarkov od različnih površin, snega, vode, peska, betona in trave ter na prodiranje UV-žarkov skozi oblake: tudi ko je oblačno, se zaščiti!
 • 11. Osebe z večjim tveganjem za razvoj kožnega raka naj izpostavljene dele kože ščitijo z varovalnimi pripravki skozi vse leto.
 • 12. Odpovej se uporabi umetnih virov UV-žarkov, t.j. solarijev!
 • 13. Starši naj še posebej pazijo na pravilno zaščito svojih otrok.

Več o nevarnostih kožnega raka in pravilni zaščiti tudi v prispevku Kožni rak lahko vidiš!