Čudovit RECEPT za KRUH iz kakija, ki spodbuja tvoj imunski sistem

14. 11. 2020
Čudovit RECEPT za KRUH iz kakija, ki spodbuja tvoj imunski sistem (foto: Profimedia)
Profimedia

Tale kruh je sočen, prijetno sladkast, in če ga namažeš z maslom in medom, je že skoraj kot torta. A z veliko razliko - tole si lahko privoščiš BREZ slabe vesti!

Izvoli recept, s katerim boš navdušila vse! 😍

Kakiju ponekod zaradi okusne sladkosti pravijo tudi rajsko jabolko. Je prava mala zakladnica hranilnih in zdravilnih sestavin. 

  • Odlikuje ga velika vsebnost enostavnih in hitro prebavljivih sladkorjev.
  • Zaradi velike vsebnosti betakarotena in drugih karotenoidnih antioksidantov spodbuja delovanje imunskega sistema.
  • V ljudskem zdravilstvu kaki uporabljajo za zdravljenje bronhitisa in drugih težav z dihali.
  • Koristen je za dobro delovanje ledvic in jeter.

A s tem se hranilne in zdravilne lastnosti kakija še zdaleč ne končajo.

TAKO pripraviš slasten kakijev kruh:

Sestavine:

  • 1 ¼ skodelice kakijevega pireja (vzemi približno 5-6 zrelih kakijev, vsakega prepolovi in z žlico izdolbi mehko sredico. Če imajo semena, te odstrani, vendar se nikar ne trudi semena ločiti od 'mesa')
  • 1 žlica limoninega soka
  • 2 žlici nesladkane jabolčne čežane
  • ½ skodelice oz. po okusu agavinega nektarja ali drugega tekočega sladila
  • 2 skodelici polnozrnate moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ½ čajne žličke jedilne sode
  • ½ čajne žličke ingverja
  • ½ čajne žličke muškatnega oreščka (sveže nariban)
  • ½ čajne žličke soli
  • ¼ skodelice rozin
  • ¼ skodelice nasekljanih orehov

    RECEPT: TA sanjski japonski 'cheescake' iz le treh sestavin je obnorel svet

Priprava:

Pečico segrej na 180 stopinj Celzija in pripravi pekač.

V posodi zmešaj kakijev pire, limonin sok, jabolčno čežano in sladilo po okusu.

V drugi, večji posodi zmešaj preostale sestavine, razen rozin in orehov.

Mokre sestavine vlij v suhe in zmešaj, da se moka lepo prepoji. Z mešanjem ne pretiravaj. Nato vmešaj še rozine in orehe.

RECEPT: To so najboljši CIMETOVI PIŠKOTI na svetu (ZELO preprosto!)

Maso vlij v pekač in peci približno 40 minut (odvisno od pečice in pekača, pečenje lahko traja vse do 50 minut) oz. preveri z zobotrebcem. Zapiči ga v sredino, če ostane suh, je kruh pečen.

Kakijev kruh pusti stati 10 minut, nato odstrani iz pekača.

Preden ga postrežeš, naj se popolnoma ohladi.  Kruh je najboljši popolnoma ohlajen, še boljši pa je naslednji dan.

Dodaten namig:

  • Dodaš lahko tudi cimet in klinčke, če imaš rada njihov okus.
  • Kruh lahko spečeš v manjšem silikonskem modelu za šarklje oz. potico ali povsem običajnem pravokotnem pekaču.

Več zdravih receptov najdeš na Aktivni.si

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ