Cosmo test ljubezni do svojega telesa

Aleksandra Košak obožuje svoje prsi velikosti 80E. Ko sem jo spoznala, je svoje telo že vzljubila in je na prav vsakem človeku našla nekaj, kar je lahko iz srca pohvalila. A priznala mi je, da je včasih trpela zaradi strašno slabe samopodobe.

Cosmo test ljubezni do svojega telesa (foto: profimedia) profimedia
24. 12. 2013

"To me je ustavilo pred druženjem z ljudmi, zapirala sem se v svoj svet in iskala družbo v knjigah. Dolgo sem zaradi tega živela osamljeno življenje, bila sem pretirano sramežljiva in zadržana pred fanti in moškimi. Čeprav sem vzljubila svoje telo, mi je pomagal dogodek na prijateljičini zabavi: "O, moj bog!" je glasno vzkliknil malce okajen fant na novoletni zabavi. Videla sem ga prvič, čez celo sobo se je drl: "Kakšne neverjetne prsi imaš!"

Zardela sem in v sobi je obvisela neprijetna tišina. Vsi so ga gledali, ko se je čez sobo prebijal do mene. Obstal je pred mano in rekel: "Boginja, a jih lahko poljubim?" Bila sem paralizirana od šoka. Šele pozneje sem izvedela, da je gej in da je bilo to navdušenje iskreno in spontano. Spoštljivo in nežno mi je poljubil vsako dojko posebej, jaz pa sem se hitro umaknila v drug prostor.

Prijateljica je prišla za mano in rekla, da imam res fenomenalne prsi. Bila pa sem še bolj presenečena nad njenim odzivom: pričakovala je, da se bom v pogovoru odzvala skromno, duhovito ali da se bom zaničevala. Recimo: "Joj, vendar niso naravne." (Ja, so.) Ali: "Hvala, vendar imam zaradi njih težave s hrbtom." (Nimam jih.) Ali celo: "Hvala, vendar mi padejo do kolen, ko snamem modrc." (Mi ne.)

Dejstvo je, da imam jaz, Aleksandra, čudovite prsi, in tega zdaj nimam težave tudi povedati. Morda sem z nekaterimi deli telesa manj zadovoljna – vendar ne vem, zakaj bi nanje preusmerjala pozornost."

Na splošno je družbeno nesprejemljivo, če ženska hvali sama sebe. Z veseljem govorimo o ljubezni, ki jo čutimo do službe, stanovanja ali torbice, vendar nam ni dovoljeno, da smo iskreno ponosne na svoj videz. Če si priznamo, kateri deli našega telesa nas naredijo zares čudovite – in ne le, katere pomanjkljivosti nam gredo na živce –, se sliši kot kakšna samohvala.

Ko boš prisluhnila pogovorom med ženskami, boš v hipu slišala, kako je postalo izničevanje naše telesne podobe del našega vsakdanjega besednjaka.

"Super noge imaš! Moje so grozne!"

"Moja novoletna zaobljuba letos je – do pomladi moram shujšati za pet kilogramov."

"Ne morem se sleči pred njim, saj imam toliko celulita!"

Kakšen je po navadi naš odziv, če nas kdo pohvali zaradi naših oblačil? "Kaj, tole? Ah, ravno znižano je bilo!"

Takšne besede se nam kar kotalijo z jezika in tako se povezujemo z drugimi ženskami. Vsi vedo, kako to gre: opaziš nekaj pozitivnega pri svoji morebitni novi prijateljici, potem pa ji rečeš, kaj ti gre na živce pri tebi. Zanjo je to znak, naj ti odvrne: "Ah, daj no, saj si čudovita," medtem ko si misli, kako v redu ženska si in da nisi prav nič arogantna.

Težava s to samoizničujočo norostjo je, da začneš tako tudi premišljevati, če si to velikokrat ponoviš.

Družbene norme, ki nam preprečujejo, da bi bili odkriti glede svojega telesa, in nas silijo, da se osredotočamo na njegove pomanjkljivosti, imajo lahko uničujoč vpliv tudi na našo samozavest. Zdi se, da ko govorijo o svojih telesih, ženske najpogosteje začnejo stavek s: "Sovražim ..." Toda sovražim je zelo močna beseda! Čas je, da se začnemo pogovarjati drugače. In včasih se je najbolj pogumno odpraviti tja, kamor se ni še nobena pred nami: izjaviti, da imaš rada nekaj, kar je povezano s tvojim videzom.

Prav tako se lahko potrudiš spremeniti svoj odziv na ženske, ki so dovolj samozavestne, da se lahko včasih malce pohvalijo. Če torej slišiš prijateljico, da pozitivno govori o svojem videzu, ali to prebereš o slavni osebi, ji zaploskaj, namesto da bi jo označila kot egocentrično.

Bodi odkrita: kaj je bil tvoj prvi odziv, ko si prebrala, da ima Aleksandra rada svoje prsi? Ali si pomislila: "No, ta je pa res malce samovšečna?" Ali si pogledala njeno fotografijo, da bi poiskala kaj na njej, kar bi lahko skritizirala?

Minili so dnevi, ko je bilo žensko zaželeno videti, ne pa tudi slišati, ko se je pričakovalo, da plaho sedi s prekrižanimi rokami in rahlo sklonjeno glavo na eno stran ter se sramežljivo izogiba žarometom. Pomahajmo v sloves času, ko je biti ženska pomenilo biti svoj najhujši kritik.

Naj bo tudi branje Cosmopolitana podpiranje drugih žensk, in ne njihovo zatiranje!

Zato povej: "Hura! Privoščim ti!" ženskam, ki so dovolj pogumne, da proslavljajo svoje atribute. Odzovi se na Cosmo izziv na facebook.com/CosmopolitanSlovenija in nam povej, katere dele telesa imaš rada. Včasih je dovolj imeti malce poguma in povedati na glas ...

Testiraj se ...

Vzami list papirja in se nanj nariši, ne le obraz ampak celo tebe. Nato beri naprej, da boš ugotovila, kaj razkriva tvoja risba.

deklica

Razloži svojo risbo

Analiziraj rezultate in spoznaj svoj pogled na telo.

Kaj si naprej narisala?

To je del tvojega telesa, na katerega si najbolj ponosna. Ker si prepričana glede njegovega videza, nisi negotova in v dvomih, ki jih imaš morda glede dela, ki si ga narisala zadnjega – in ki je tvoj največji zadržek na telesu. Ali si vse narisala v eni potezi ali si kakšno stvar večkrat popravljala? Ena črta kaže sprejemanje sebe. Če si se obotavljala ali večkrat šla čez kakšen del, to pomeni, da se pretirano obremenjuješ s tem delom svojega telesa.

Kam si se postavila?

Na vrh strani

Zastavljaš si visoke standarde in vedno si prizadevaš kaj spremeniti pri sebi. Želiš si biti najboljša, kot si lahko – tudi če to pomeni, da si stroga do sebe, ko gre za prehrano in program telovadbe. Si največja navdušenka nad novimi dietami, ker si želiš hitre – in to zelo hitro.

Na dno strani

Zadovoljna si s svojim videzom in skušaš se osredotočiti na tisto, kar imaš, namesto da bi se obremenjevala s tem, kar ti manjka. Dobro sodeluješ z drugimi – spoštujejo te kot nekoga, ki jim je vedno pripravljen pomagati, še prej kot samemu sebi.

Na levo stran

Verjetno si malce samoizniču­joča. Nekaj od tega izhaja iz dejstva, da preveč premišljuješ o tem, kako si videti. Najraje imaš svoj mir in neprijetno ti je, če se ti ljudje skušajo preveč približati. Tvojo samopodobo vodi to, kar je pomembno zate, in ne, kar si mislijo drugi.

Na desno stran

Če si del skupine, to v tebi povzroči pozitiven odziv. Tako si lahko srečna v sebi – tudi če se imaš za popolno. Ne daješ si priložnosti, da bi bila preveč obremenjena sama s sabo, in tvoja samozavest temelji na dobrih odzivih drugih oseb.

Točno v sredino

Zelo si neodvisna – si središče svojega vesolja. Tvoja podoba bo prilagojena temu, kar si želiš doseči v življenju, vendar ti ni pretirano pomembna, ker ti zabavne družbene dejavnosti vzamejo veliko pozornosti.

Kakšna si videti?

Črtna risba

To je lahko znak, da si sramežljiva in ne pretirano samozavestna glede tega, kdo si. Morda se raje odločaš za preprosta oblačila in se nerada oblečeš tako, da bi pritegnila pozornost nase. Ne izdaš preveč o sebi – tako lažje obdržiš nadzor nad tem, kaj boš razkrila.

Veliko oblačil in detajlov

Privlačnost je zate pomembna. Če je karkoli podrobno nari­sano, si verjetno perfekcio­nistka (ali malce obsesivna). Pri tebi mora biti vse točno tako, kot je prav.

V sorazmerju

Figura, ki je sorazmerna, kaže, da si preprosta oseba, ki se počuti prijetno v svoji koži. Sprejemaš svoje pomanjkljivosti in živiš s tem, kar ti je dano, namesto da bi jih skušala spreminjati.

En del telesa je bolj izpostavljen kot drugi

To ne pomeni, da imaš težave s tem delom. Morda ti je všeč in ga rada izpostavljaš. Morda pa imaš res velike prsi ali bolj okrogel trebušček in si to preprosto sprejela.

Kako velika je tvoja risba?

Zapolni ves prostor

Verjetno se boriš s samopodobo in morda skušaš nadeti masko, da bo videti, kot da si zadovoljna sama s sabo. Če je risba na splošno zelo vesela, je velikost risbe morda le odsev tvoje sončne osebnosti.

Res je majhna

Zate je um bolj zanimiv kot videz in ne pride ti na misel, da bi z njim navdu­ševala druge. Verjetno imaš svoj poseben pogled na svet. Majhna risba lahko pomeni tudi to, da si sramežljiva in ti manjka samozavesti.

Lepo je razporejena znotraj prostora

Imaš dober okus za oblačila in z lahkoto se predstavljaš s takšno podobo, kot si želiš (to ti zelo dobro uspeva tudi v povsem različnih okoliščinah). Imaš samozavest, ki jo drugi čutijo.

Pripravila: Petra Arula