Cosmo strokovnjakinje: Kako odpravijo mini zdravstvene težavice

Cosmo strokovnjakinje se težavic z zdravjem in počutjem lotevajo takole …

Mojca Cepuš: Jabolko na dan odžene zdravnika stran. (foto: Aleksander Štokelj, Sašo Papp) Aleksander Štokelj, Sašo Papp
7. 12. 2011

Mojca Cepuš,

nutricionistka

Kaj naredim …

Ko sem utrujena in brez energije:

Počivam, najraje zavita v mehko odejo, in si nabiram novih moči. Takrat mi prija tudi kašen zmešanček, v mrzlih dneh po navadi iz banane, hruške in avokada. Izogibam se težki ali sladki hrani, saj mi vzame še več energije.

Ko se mi na skrivaj nabere kakšen kilogram preveč:

Pred vsakim obrokom pojem ovsene otrobe z vodo, ki omogočajo boljšo prebavo in presnovo, da lahko brez lakote zmanjšam glavne obroke. Odrečem se tudi vsem sladkarijam. Če me močno daje lahkota, pred vsakim glavnim obrokom pojem veliko zelenjavne juhe.

Juha da nekaj vitaminov in mineralov, je skoraj brez kalorij in nasiti toliko, da za kosilo in večerjo pojem le polovično porcijo. Če imam voljo in čas, se odpravim tudi teč, vendar raje hujšam s hrano.

Ko se me loti prehlad ali viroza:

Na srečo le redko zbolim, če pa že, si urnik dela prilagodim tako, da veliko počivam, jem predvsem presno hrano ter pijem čaj krtek. Vsak resen prehlad se trudim preležati, saj bolna nikomur ne koristim. To je tudi čas, ko lahko v miru preberem kakšno knjigo.

Ko sem pod stresom:

Poleg športa me zelo sprošča kuhanje. Skuham vse, kar najdem v hladilniku, brez recepta, ker bi me sledenje receptu le jezilo. Če se navdih še ni končal, grem v trgovino in nakupim še surovin ter se tako zamotim za več ur.

Na srečo me pogosto obiščejo prijatelji, ki moje kulinarične dosežke veselo pojedo, pa tudi partner je vesel, ko pride domov in ga čaka kosilo z juho in dvema sladicama. Z leti sem odkrila tudi, kako pomemben in sproš­čujoč je stik z zemljo, zato na obisku pri starših zelo rada poprimem za motiko in pomagam mami na njenem zelenjavnem vrtu.

Ko sem brezvoljna in črnogleda:

Takrat se družim s prijatelj. Druženje z najbližjimi me vedno spravi v boljšo voljo. Ko v pogovoru svojo težavo slišiš iz drugega zornega kota, se velikokrat izkaže, da sploh ni tako strašna, kot je bila videti na prvi pogled.

Ko bi pojedla celo čokolado:

Pojem celo čokolado. Z otrobi.

Tadeja Mantel Hauptman,

splošna in družinska zdravnica

Kaj naredim …

Ko sem utrujena in brez energije:

Sprostim urnik, vzamem si čas za počitek, grem na sprehod v gozd, zamenjam okolje, grem na masažo …

Ko se mi na skrivaj nabere kakšen kilogram preveč:

Zmanjšam količino posameznih obrokov, uživam manj kalorično hrano, se več gibljem, izločim slaš­čice, sladkarije in sladkane pijače.

Ko se me loti prehlad ali viroza:

Nos si čistim s fiziološko raztopino, jemati začnem razkuževalne pastile za grlo in paracetamol, pijem čaj, jem med in čim več počivam.

Ko sem pod stresom:

Trudim se živeti tako, da sem čim manj v stresu. Ko do njega vseeno pride, počasi in globoko diham, uporabljam tehnike avtogenega sproščanja ali progresivne mišične sprostitve ter premišljujem, kako bi se dalo rešiti stresno situacijo.

Ko sem brezvoljna in črnogleda:

Takrat poskrbim, da se znajdem v dobri družbi, pa tudi smejalna terapija in ponavljanje pozitivno naravnanih stavkov delata čudeže.

Ko bi pojedla celo čokolado:

Pojem košček ali dva, čokolado zavijem nazaj in jo pospravim v omaro.

Larisa Stojanovič,

dermatologinja

Kaj naredim …

Ko sem utrujena in brez energije:

Čez dan v odmorih poskakujem s kolebnico, da dvig­nem srčni utrip in poživim telo. Zvečer pomaga masaža podplatov, poživi me hitra hoja v naravi.

Ko se mi na skrivaj nabere kakšen kilogram preveč:

Takoj ko opazim, da hlač, izbranih za nadzor teže, ne oblečem z lahkoto, nekaj dni jem sadje, zelenjavo, juhe. Večerja odpade.

Ko se me loti prehlad ali viroza:

Oprham se z vročo vodo, zelo segrejem stopala. Pijem topel čaj z veliko limone in toplo juho. Čim prej pridem domov, kjer se zavijem v odejo in grem zgodaj v posteljo. Zaužijem grenivko ter kalcijeve tablete.

Ko sem pod stresom:

Pos­kusim narediti majhne odmore, ko se popolnoma odklopim in pomislim na prijetne stvari.

Ko sem brezvoljna in črnogleda:

Ne dovolim, da bi bila brezvoljna, ker to pomeni biti brez življenja, jaz pa rada v vsem, kar počnem, čutim strast in energijo.

Ko bi pojedla celo čokolado:

Vsak dan jem izbrano čokolado. To je užitek v majhnih količinah, ki se mu nočem odpovedati.

Tanja Želj,

trenerka pilatesa in inštruktorica številnih vadbenih programov

Kaj naredim …

Ko sem utrujena in brez energije:

To se sicer zgodi bolj redko … kadar pa se, uporabim svoj 'čarobni' ritual, ki je kombinacija energetskih vaj (sestavljene so iz štirih delov: predihavanje telesa, izražanje čustev, povezava z univerzalno energijo in polnjenje z zemeljsko energijo), za katere organiziram delavnice in znan­je predajam naprej. Z njimi se zbistrim, napolnim z energijo in nato v glavi čim prej poiščem smiselne rešitve – in že sem kot nova.

Ko se mi na skrivaj nabere kakšen kilogram preveč:

Tudi to se sicer zgodi bolj redko (smeh). V mojem vsakdanu je veliko gibanja in dobre, uravnotežene ter zdrave prehrane. Tako je veliko manj možnosti, da pride do odstopanja na tehtnici, in ko ta sistem deluje, je motivacija tako velika, da nikoli nočeš, da bi bilo drugače.

Ko se me loti prehlad ali viroza:

Tudi ta dva razbojnika se me lotita redkeje kot drugih ljudi. Moje načelo je, da ne potrebujem viroz, prehladov in bolezni. Če moj imunski sistem upade, to rešujem z večjim vnosom vitamina C in s počitkom. Zdravil moje telo ne mara, jaz pa tudi ne.

Ko sem pod stresom:

Stres sem sprejela kot eno od sestavin sodobnega življenja. Ne verjamem, da ga bo kdaj manj, zato se ga učim sprejemati in z njim živeti. Danes obstaja mnogo tehnik, ki res delujejo in pomagajo pri blaženju stresa na telo. Ogrom­no jih uporabljam in znanje tudi predajam naprej.

Ko sem brezvoljna in črnogleda:

Moja motivacija za življenje je zelo visoka. Večino časa sem 'z voljo' in 'svetlogleda'. Seveda imam svoje muhe, priznam. A v stvareh iščem smisel in način, kako mi lahko pomagajo. Če ne najdem smisla, grem naprej. Nimam se časa ustavljati pri nesmiselnih in nekoristnih stvareh.

Ko bi pojedla celo čokolado:

Bi pri tem zelo uživala. Doma namreč ekspresno in čarobno izginejo vse čokolade, še preden pomislim nanje … Poje jih moj dragi. In ja, zato je tako sladek.

Besedilo: Petra Arula, fotografije: Aleksander Štokelj, Sašo Papp