Cosmo biblija: 19 presenetljivih dejstev o tvojih balončkih

Skrb za prsi pomeni veliko več kot mesečno samopregledovanje in nošenje dobrega modrčka. Tokrat razkrivamo pomembne podatke in nekaj skrajno nenavadnih podrobnosti, ki jih moraš vedeti o svojem dragocenem parčku.

28. 9. 2006

Ob vsej pozornosti, ki jo moški (in mediji) posvečajo prsim, verjetno veš o svojih presenetljivo malo. Mogoče je razlog to, da je minilo že kar nekaj let, odkar so se ti razvile, in jih zaradi tega jemlješ za samoumevne.

Morda pa si zaradi prsi nisi nikoli belila glave, ker ti tvoji balončki ne povzročajo nikakršnih preglavic. Kakor koli že, primi se za naramnice na modrčku, kajti resnica je, da naše prsi niso zgolj dva štrleča hribčka, ki ju podpira modrček. Za boljše poznavanje ti ponujamo 19 najbolj osupljivih dejstev o tvojem zapeljivem paru.

1 Prsi postanejo težje.

Pri dvajsetih so tvoje prsi zgrajene iz maščobnega tkiva, mlečnih žlez in kolagenskih vlaken, ki dajejo opornemu tkivu čvrstost. S staranjem se mlečne žleze skrčijo, kolagena je vse manj, poveča pa se število maščobnih celic v prsih. Namesto da bi se ti zaradi dodatnega maš­čevja povečal obseg prsi, se zgodi prav nasprotno – prsi se zmanjšajo in povesijo.

Nošenje modrčka s kostjo (ne glede na to, ali imaš košarico A ali D) pomaga preprečiti, ne pa tudi ustaviti naravni proces povešanja prsi, ki se pojavi z leti.

2 Vendar tehtajo manj, kot si misliš.

Če ti tehtnica kaže več, ne vali krivde na svoje prsi, kajti če imaš košarico A, prispevajo prsi k skupni telesni teži samo okoli 100 gramov; če nosiš košarico B, 230 gramov; prsi velikosti košarice C tehtajo 340 gramov; D pa približno pol kilograma.

3 Koža na prsih je tanka.

Ker je med tvojo rastjo prišlo do raztezanja kože na prsih, je koža na tem delu telesa tanjša kot drugod. Zato je tudi občutljivejša in nagnjena k izsuševanju. Da boš ohranila kožo na prsih napeto, redno uporabljaj vlažilni losjon, ki spodbuja nastajanje kolagena in elastina ter vsebuje UV-zaščito in retinol proti gubanju. Ne zanemari niti prsnih bradavic, ki zlahka razpokajo. Zato jih vsak dan neguj s kremo, ki koži vrača vlažnost.

4 Nekaj dlačic ni nič neobičajnega.

Skoraj vsaka ženska ima nekaj dlačic okoli prsnih bradavic in si navadno ne dela skrbi, če okoli prsnega kolobarja zraste od 2 do 15 temnejših dlačic. Splošno pravilo je, da imajo ženske s temnejšo kožo in lasmi več dlačic okoli prsnih bradavic. Če te dlačice motijo, jih lahko odstraniš z voskom, čeprav voskanje na tem delu telesa ni najbolj priporočljivo, ker kožo na prsih razdraži.

Tistih nekaj dlačic je bolje populiti s pinceto: najprej kožo očisti z alkoholom iz lekarne, izpuli vsako dlačico posebej, nato pa nanesi kremo ali losjon, kot je na primer Bepan­then, ki pomiri razdraženo kožo. Tako bo minil teden ali dva, preden boš morala znova vzeti v roke pinceto.

5 Vsak hribček ima svoj gumbek.

Ne le da so prsne bradavice različnih velikosti, razlikujejo se tudi po smeri, v katero gledajo. To, ali so bradavice obrnjene navzgor, navzdol, na levo ali desno, je odvisno od oblike prsi in od lege prsnega kolobarja. Pri nekaterih ženskah leži kolobar višje, zaradi česar je bradavica obrnjena rahlo navzgor. Pri drugih so kolobarji nižje ali bližje notranjemu delu prsi. Hribčka lahko celo gledata vsak v svojo smer.

6 Tudi prsi imajo mesečni ciklus.

Nihanje hormonov povzroča, da se prsi spreminjajo iz tedna v teden. V dneh tik po mesečni krvavitvi so prsi najbolj gladke na otip, zahvaljujoč vzpostavljenemu hormonskemu ravnotežju.

Na polovici ciklusa so prsi občutljive za dotik zaradi dviga estrogena. Teden dni pred začetkom menstruacije in med krvavitvijo pa prsi pod vplivom progesterona nabreknejo, postanejo boleče, pri številnih ženskah pa se pojavijo drobni vozli, kar je posledica sprememb v žleznih delih prsi. Bolečine v prsih lahko ublažiš tako, da omejiš uživanje pijač, ki vsebujejo kofein, na primer kave, pravega čaja in kokakole, olajšanje pa ti lahko prinese tudi uživanje vitamina B6, s katerim so bogata jajca, banane, soja, oves, orehi in perutnina.

7 Za pregled prsi obstaja najprimernejši čas,

to je nekaj dni po koncu mesečnega perila, ker so takrat tvoje prsi najmanj vo­zličaste in občutljive. Če zatrdlina, ki si jo zatipala pred menstruacijo, ne izgine niti dva tedna po koncu krvavitve, obišči ginekologa. Takrat je prsi najlažje pregledati, zaradi česar bo zdravnik laže ugotovil, ali je razlog za strah upravičen.

8 Vse več prsi postajaumetnih.

Povečevanje prsi ni modno le v Ameriki, število teh operacij narašča tudi pri nas. “Na naši kliniki opravimo na leto več kot 200 tovrstnih posegov,” nam je razkril Marjan Fabjan, dr. med., specialist plastične kirurgije. In če misliš, da se za povečanje prsi odločajo večinoma starejše ženske, beri dalje: polovica pacientk se odloči za operativni poseg povečanja prsi pred prvim porodom, preostalih 50 odstotkov pa po enem ali dveh porodih.

“Na naši kliniki povečujemo dojke v povprečju za eno do dve številki,” pove dr. Fabjan. Ne, niso vedno zadovoljne z rezultatom. “Kljub tehnično brezhibni izvedbi operativnega posega, pet odstotkov ni zadovoljnih. Ne gre za vprašanje tehnične izvedbe operacije, ampak za pravilno pripravo pacientke pred operacijo, da nima nerealnih pričakovanj.”

9 Pri prsnih vsadkih kljub vsemu obstaja tveganje.

Čeprav študije do sedaj niso dokazale škodljivosti prsnih vsadkov, da bi ti na primer povzročali motnje v imunskem sistemu ali povečevali tveganje za raka, so z vstavitvijo vsadka – silikonskega, ki je najpogosteje uporabljen pri nas in naredi prsi na otip naravnejše, in tistega, polnjenega s fiziološko raztopino – povezane določene težave.

Mednje spadajo puščanje vsebine vsadka, zdrs, lahko pa vsadek tudi poči, zaradi česar ga je treba zamenjati z operativnim posegom. Pri določenem odstotku žensk lahko pride do zapleta, imenovanega kapsularna kontrakcija, kar pomeni, da postane brazgotina, ki se naredi okoli vsadka in je naravna reakcija organizma, močnejša, prsi pa čvrstejše in bolj boleče. V hujših primerih je treba s ponovno operacijo ovojnico sprostiti ali celo odstraniti. Kot pri vsakem drugem operativnem posegu pa lahko tudi pri operaciji prsi pride do krvavitve, hematoma ali okužbe.

10 Na prsih je tako imenovani T-predel.

V koži na predelu nad in med prsmi je veliko znojnic, zaradi česar je to mesto še posebno nagnjeno k nastajanju mozoljčkov in ogrcev. Poleg tega velike prsi zadržijo več znoja, kar ustvarja idealne pogoje za bakterije, ki povzročajo okužbe kože. Izločanje znoja in povečanje vlage lahko omejiš, če predel med in pod prsmi tanko prekriješ s pudrom v prahu.

T-predel ali masten pas nad in med prsmi si očisti z nežnimi čistilnimi robčki vsak dan, predvsem pa po športni vadbi. Po želji lahko kožo na prsih osvežiš še s tonikom iz linije izdelkov za mastno kožo. Seveda ni treba poudarjati, da v vlažnem športnem modrčku iz bombaža ni dobro posedati okoli, ker bombaž vpija vlago, ki lahko povzroči nastanek mozoljev. Športni modrčki, izdelani iz posebnih vlaken, prenesejo vlago iz kože na zunanjo površino oblačila ter tako kožo ohranijo suho, preprečujejo razvoj neprijetnega vonja in nastanek aken.

11 K polnemu dekolteju pripomore več dejavnikov.

Privlačen dekolte ne določa samo velikost prsi. Tudi oblika prsi in njihov položaj štejejo. Tako lahko na primer dve ženski nosita enako košarico, vendar bo imela tista, ki ima polnejše prsi na sredini, na videz večji dekolte. Podobno se lahko zgodi pri ženskah, ki imajo manjšo košarico, A ali B, vendar so njihove prsi naravno bliže skupaj. Na globino dekolteja vpliva tudi širina trupa. Če si pod rameni ozka, boš na primer laže ustvarila globljo ‘dolino’ med svojima hribčkoma.

12 Spanje vpliva na njihovo obliko.

Ležanje na trebuhu prsi ne bo popolnoma sploščilo, lahko pa jih čez čas preoblikuje. Če vso noč pritiskaš prsi ob vzmetnico, se oblika prsi lahko spremeni v nekaj letih, svarijo ugledni zdravniki. Najboljši položaj za spanje je ležanje na boku, z blazino pod prsmi za oporo med dremanjem.

13 Prsi sovražijo tek tako močno kot ti.

Aerobne dejavnosti, kot sta tek in aerobika, povzročajo, da prsi skačejo vsevprek – če nosiš klasičen modrček. Glavna slabost nekaterih modrčkov je, da lahko že po nekaj pranjih izgubijo elastičnost in zaradi ohlapnosti prsim ne zagotavljajo več ustrezne opore. Rešitev: med telovadbo nosi udoben športni modrček, ki daje močno oporo, ne glede na velikost prsi. To bo preprečilo njihovo poskakovanje, da ne omenjamo bolečin v prsih naslednji dan.

14 Določena vrsta vadbe jih lahko nekoliko dvigne.

Ker prsi nimajo mišic, jih nobena telovadba na tem svetu ne more povečati. Redna krepitev velike prsne mišice, ki je pričvr­ščena na zgornja rebra in drži prsi, pa lahko po drugi strani dvigne tvoja hribčka in navidezno ustvari globlji dekolte. Za oblikovanje pokončnih prsi so odločilne sklece in potisk s prsi.

15 Prsne bradavice so lahko tri.

Ni tako zelo nenavadno, da ima ženska (ali moški) dodatno bradavičko. Ta nedelujoča prsna bradavica je navadno manjša in leži nižje od glavnega para, večinoma je bolj podobna dvignjenemu znamenju kot pa prsni bradavici, kar je razlog, da mnogi sploh ne vedo, da imajo tri bradavičke. Kako do tega pride?

Zgodaj v embrionalnem razvoju se razvije mnogo zasnov za prsi. Pozneje te zasnove izginejo, razen dveh, iz katerih se razvijejo tvoje prsi. Za zvezdnika Marka Wahlberga je znano, da ima tri bradavičke – to so mu pri obdelavi fotografij, ki jih je v začetku devetdesetih let posnel za oglas za spodnje perilo Calvina Kleina, izbrisali.

16 Nosečnost povzroči potemnitev prsnega kolobarja.

S spremenjeno barvo prsnega kolobarja je mati narava poskrbela, da dojenček ne bi ostal brez hrane. Novorojenčki so barvno slepi, zato je temneje obarvan kolobar otročku v pomoč, da najde vir hrane. Kolobar obdrži temnejšo barvo tudi po končanem dojenju.

17 Oprsje podeduješ po enem od staršev.

Si ne znaš razložiti, zakaj je velikost tvojih prsi standardne košarice B, medtem ko mama komaj napolni košarico A, sestra pa je obdarovana s košarico E? Prouči družinsko drevo svojih staršev. Možnosti, da si velikost podedovala po materini ali očetovi strani, so namreč enake.

18 Leva je ponavadi večja.

Tako kot roke, noge in drugi deli telesa, ki jih imamo v paru, nobene prsi niso povsem simetrične. Običajno je leva dojka večja od desne, vendar strokovnjaki ne vedo, zakaj. V levi pogosto opažajo več žleznega tkiva. Včasih je razlika očitna, večkrat pa se dojki tako malo razlikujeta, da tega ne opazimo.

19 Povečajo se še po puberteti.

Čeprav glavna rast tvojih hribčkov poteka v puberteti, prsi dokončno zrastejo v zgodnjih dvajsetih letih. Po 25. letu se ne povečujejo več, razen če se zrediš ali zanosiš. Včasih pride do spremembe velikosti prsi tudi v drugi polovici mesečnega ciklusa in med jemanjem kontracepcijskih tablet. Vendar napetost v prsih povzročajo samo določene vrste tabletk, pa še to samo, če si izjemno občutljiva za estrogen.

Povečanje velikosti prsi

68% bralk si v nobenem primeru ne bi dalo povečati prsi.

11% bralk nima zadržkov do kirurškega povečanja prsi.

1% bralk se je za spremembo velikosti prsi odločilo, da bi postale samozavestnejše.

20% bralk za zdaj ne razmišlja o operaciji.

vir:www.cosmopolitan.si, N = 93

Amrak Zalokar