Čokolada - resnično hrana za bogove (in tvoje možgančke)

Mario Sambolec je na svojem novem blogu feel-good čokolado uvrstil v elitno družbo našim možganom najljubše hrane - ob sam bok divjem lososu, sardinam, orehom in borovnicam.

3. 10. 2011

Se sliši čudovito?

No, še preden posežeš po tablici iz asortimana popularne 'lila kravice', naj te takoj ustavimo.

Mario Sambolec s čokolado misli zgolj in samo temno čokolado in kakav. Natančneje 100% kakav (kar pomeni brez kakršnih koli primesi). Še natančneje, v mislih ima surov kakav (kar pomeni, da ni termično obdelan do onemoglosti) oz. najnatančneje - z oznako ekološkega kmetovanja in pravične trgovine (t.i. fairtrade).

Flavonoidi v kakavu - čudežni zdravilci!

Kakav je nabit s spojinami, ki jim pravimo flavonoidi. Ti so prav tako na voljo v brusnicah, jabolkih, jagodah, čebuli, čaju in rdečem vinu, s čimer je čokolada postavljena v odlično družbo.

Posebna skupina flavonoidov prisotnih v kakavu pa se imenuje flavanoli. Ti so bogato prisotni v kakavu in preprečujejo maščobam podobnim substancam v krvi, da bi mašile stene arterij. Ko uspemo zmanjšati nepotrebno strjevanje krvi, zmanjšamo tudi riziko za pojav infarkta in kapi. Vse navedeno posledično otežuje sprijemanje krvnih ploščic in nastanek krvnih strdkov. Ob flavanolih doprinese k takšnemu učinku kakava tudi njegova visoka vsebnost magnezija, ki je eden najpomembnejših mineralov za zdravje srca.

Flavanolom z veseljem pripišem še eno zelo lepo lastnost – v telesu uravnavajo spojino imenovano dušikov oksid (NO), ki igra kritično vlogo pri dobrem pretoku krvi skozi žile, zdravem krvnem pritisku in je v splošnem zelo pomembno merilo za ugotavljanje kardiovaskularnega stanja.

A izbiraj le pravo, grenko čokolado!

A preden se razveseliš vseh zgoraj naštetih blagodejnih učinkov, naj te usmerimo na pravo pot.

Pod pravo čokolado in kakav niti pod razno ne gre vključevati komercialnih čokoladnih ploščic, ne s karamelo oblitih palčk in ne z lešniki polnjenih kroglic, pa tudi ne kakšne mlečne člokolade ali  sladke bele čokolade. To so izdelki, katerim Mario Sambolec ne pripisuje niti najmanjših zdravstvenih koristi. Te imajo raje dobro družbo in se zato nahajajo v skupinah antioksidantov in flavanolov, obeh naravno prisotnih v in zgolj pravem kakavu. Kako veš, kdaj imaš na brbončicah pravo, resnično zdravilno omamo? Po rahlo grenkem priokusu temne čokolade, seveda!

Z našim povzetkom niti nismo izčrpali vsega, kar je o čokoladi, bolj točno 100% kakavu, v svojem blogu znal nanizati Mario Sambolec. Za še več dobrega (in še kakšno svarilo) o čokoladi klikni na blog: Čokolada!