Cink - mineral, brez katerega ne preživimo!

Če bi bili minerali košarkarji, bi dres Dennisa Rodmana oblekel cink - heroj med minerali, zaščitnik imunskega sistema, čuvaj organizma pred vsiljivci in vključen v tako rekoč vsak vidik kvalitetne zaščite pred okužbami.

13. 2. 2012

Da je cink nujno potreben za več kot 300 encimskih nalog v telesu in prisoten v prav vsaki od naših osemdeset trilijonov celic (dobesedno), je med drugim v svojem novem blogu Superjunak med minerali zapisal Mario Sambolec, osebni svetovalec za prehrano in trener fitnesa.

Cink nam pomaga rasti, se razvijati, dihati in presnavljati hrano.

Zanj ključne vloge so pomoč pri celjenju, obnovi tkiv ter dešifriranju DNA – genetska verzija uporabniškega priročnika v katerem se skrivajo navodila za izdelavo pomembnih beljakovin, potrebnih za nemoteno delovanje organizma (mišic, kosti, encimov, hormonov in ostalih biokemikalij).

V jeziku enaindvajsetega stoletja bi ga lahko poimenoval kar 'zdravilno' hranilo.

Ker je naše telo konstantno podvrženo tako majhnim kot bolj občutnim poškodbam, potrebujemo cink za uspešno obnovo (celjenje). Učinki cinka pa niso omejeni le na obrambne in regeneracijske sposobnosti našega telesa.

Več o tem, katere naloge še pripisujemo cinku, v kateri hrani ga najdemo, kaj ima opraviti s prehladom in kako izmeriš svoje vrednosti cinka v organizmu si preberi v novem blogu o cinku avtorja Maria Sambolca.