Če je videz in vonj tvojega urina TAKŠEN, potem je čas za obisk zdravnika

Verjetno pri opravljanju male potrebe nisi posebej pozorna na vonj in videz, a stavimo, da od danes naprej boš! 🙊

Če je videz in vonj tvojega urina TAKŠEN, potem je čas za obisk zdravnika (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo splet) Profimedia, Obdelava: Cosmo splet
16. 7. 2022

Ko greš na stranišče, zelo verjetno v večini primerov ne posvečaš posebne pozornosti vonju in videzu urina. Pa vendar bi jo občasno morala.

Običajno urin sestavlja 95 % vode in 5 % drugih komponent, "normalni" urin pa le redko smrdi, če si zdrava in dobro hidrirana. Naravna barva urina je svetlo rumena, podobna limonadi (v kolikor je tvoj urin čisto prozoren, morda piješ preveč vode). No, ko je tam spodaj nekaj narobe, pa se začnejo pojavljati (neprijetne) vonjave in sprememba barve.

Tukaj je nekaj sprememb, ki morda nakazujejo na to, da je čas za obisk zdravnika:

Sladek ali sadni vonj

Če je vonj tvojega urina sladek ali sadni, je to lahko znak, da nekaj ni v redu.

Pri diabetesu namreč odvečni sladkor ostane v krvnem obtoku, ki sčasoma pristane v tvojem urinu, kar povzroči povečanje volumna, hkrati pa tudi značilni sladki vonj, svari urologinja dr. Katherine Klos.

Poleg sladkega vonja lahko opaziš tudi pogostejše uriniranje, ki je prav tako lahko pokazatelj diabetesa.

Menstruacija: Na vložku opaziš večje kose tkiva in krvi? Preveri, kaj to pomeni (+ali je nevarno)

Vonj po amonijaku

Ta vonj ti je verjetno znan zaradi čistilnih sredstev ali dišečih soli, a v kolikor tvoj urin začne smrdeti po amonijaku, je lahko to znak za skrb.

Če urin postane močno koncentriran, poln odpadnih snovi z minimalno vode, lahko dobi vonj po amoniaku, pravi dr. Larry Orbuch. Dr. Jodie Horton pa dodaja, da lahko vonj po amonijaku nakazuje tudi na težave z jetri.

Vonj, ki spominja na gnila jajca

Takšen vonj lahko običajno pripisujemo bakteriji E. coli, ki proizvaja vodikov sulfid, pravi dr. Klosova.

No, pogosteje pa vonj po gnilih jajcih povzročijo določeniki antibiotiki, dodaja dr. Hortonova. V tem primeru je skrb odveč, saj bi moral vonj izginiti po prenehanju njihovega jemanja.

Urin rdeče barve

Če nimaš mentruacije in je tvoj urin rdeče barve, najprej pomisli, kaj si jedla. Živila, kot do rdeča pesa, robide in rabarbara lahko urin obarvajo rdeče ali roza.

V kolikor teh živil nisi jedla, je dobro, da obiščeš zdravnika. Rdeča lahko namreč nakazuje na kri v urinu ali ledvične kamne, svari dr. Hortonova.

'Vedno, ko grem na potovanje, dobim drisko' (TO so možni razlogi + rešitev)

Urin modre in zelene barve

Razen v primeru, da si pred kratkim zaužila kakšno modro ali zeleno barvilo za živila, je obisk zdravnika, če tvoj urin spominja na kakšno pijačo za športnike, zelo priporočljiv. Kot pravi dr. Hortonova, lahko to nakazuje na neko bakterijsko okužbo.

Urin oranžne barve

Kdaj si nazadnje pila vodo? Dehidracija je glavni vzrok za oranžno obarvan urin, kar pa lahko rešiš že z nekaj kozarci vode. No, v kolikor je sočasno tudi tvoje blato svetlo rjave barve, je lahko to znak, da imaš težavo z želodčnimi kanali (tj. blokado).

A še preden te zagrabi panika, obstajajo tudi izjeme.

Nenavaden vonj urina ni zmeraj znak težav. Včasih je lahko preprosto posledica prehrane (šparglji, riba, čebula, česen, brstični ohrovt, kava, curry). Vonj, povezan s prehrano, običajno izgine v enem ali dveh dneh.

Na vonj in izgled urina lahko vplivajo tudi dnevne navade in dejavniki: hidracija, prehanjevalne navade, razni dodatki in vitamini ter higienski pripomočki. Neprijeten vonj pa je včasih posledica predolgega zadrževanja urina.

V kolikor se vonj in barva tvojega urina kmalu ne vrneta v normalo, je vsekakor priporočljivo, da obiščeš zdravnika, ki ti bo pomagal odkriti pravi vzrok.

"Verjetno okoli hodiš z umazano ritjo, pa sploh veš ne," pravijo strokovnjaki (+kako se pravilno obrisati po veliki potrebi)