Če je tvoj vaginalni izcedek TAK, bi te moralo skrbeti!

Ginekologinja odgovarja na vprašanja o vaginalnem zdravju, izcedku in o tem, kdaj te ne rabi skrbeti.

Če je tvoj vaginalni izcedek TAK, bi te moralo skrbeti! (foto: Profimedia) Profimedia
28. 8. 2022

Poznamo več vrst vaginalnih izcedkov, spreminjajo pa se glede na menstrualni ciklus, obstajajo pa tudi drugi dejavniki. Kljub temu, da izcedek doživljamo vse ženske pa se o tovrstnih zadevah še vedno premalo govori in mnogokrat kolebamo med tem, ali je obisk ginekologa nujen ali (spet) pretiravamo.

👉 Ginekologinja razkriva, kako ZARES ublažiš menstrualne bolečine (zahvali se nam kasneje)

Kaj sploh je vaginalni izcedek in kdaj bi nas moralo skrbeti, smo vprašale ginekologinjo Dr. Anne Henderson.

"Vaginalni izcedek prepoznamo kot belo ali prozorno tekočino, ki poskrbi za čiščenje in navlaženost," pravi Dr. Anne. Poleg tega, da gre za povsem naravno telesno funkcijo, pa je hkrati tudi zelo učinkovita, saj ima antibakterijske snovi, ki pomagajo odstraniti bakterije iz vagine. 

Spremljaj jo na Instagramu:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr Anne Henderson |Gynae (@gynaeexpert) on

Kakšna količina je normalna?

Tako kot so si recimo različne naše vagine in menstruacije, si je različen tudi izcedek. "Količina se razlikuje od ženske do ženske, zato bodite pozorne na svoje povprečje," nas je pomirila ginekologinja in dodala, da je neobičajno takrat, ko izcedka sploh nimamo.

Razpon je velik, zato izcedek lahko variira med 0,5 ml pa celo več mililitri na dan, njegova količina pa je odvisna od tega, kje v ciklusu si, če si noseča ali pa morda v menopavzi.

Če opaziš drastično spremembo, ki je nisi doživela še nikoli prej, pa bodi malce bolj pozorna še na ostale znake, ki lahko kažejo na resnejšo stvar. "Če so spremembe pospremljene z bolečino, srbečico ali pekočim občutkom na področju vagine, je to znak vnetja ali okužbe.

👉 Briješ sramne dlake? Strokovnjaki razkrivajo, zakaj tega nikar ne počni!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr Anne Henderson |Gynae (@gynaeexpert) on

Kaj pomeni sprememba barve izcedka?

"Zdrav izcedek je običajno prozoren ali bel ter konsistenten," pravi Dr. Henderson, ki poudarja, da bodi tako kot pri količini, tudi pri barvi pozorna na to, kaj je normalno in običajno zate.

Gost bel izcedek:

... lahko pomeni glivično okužbo, predvsem če poleg spremembe v barvi in gostoti zaznaš še srbečico. Glivična okužba ni spolno prenosljiva bolezen, z njo pa se vsaj enkrat v življenju sreča okoli 75% žensk, pogostejše pa so pri odraslih ženskah pred menopavzo.

Če se s tako okužbo spopadaš prvič, se posvetuj s svojim ginekologom, za preprečevanje nadaljnjih neprijetnosti pa svoje perilo zamenjaj z bombažnim, namesto tamponov uporabljaj vložke, uporabljaj intimna mila s kislim pH, na stranišču se obriši od nožnice proti zadnjiku, da ne prenašaš bakterij, hkrati pa se izogibaj (strestnim) situacijam, ki bi lahko vplivale na tvoj imunski sistem.

Voden siv izcedek:

Redek izcedek v sivi barvi je lahko znak bakterijske vaginoze, ki jo navadno spremlja vonj po ribah in bolečina ali neprijeten občutek v mehurju.

Kljub temu, da so nekateri znaki podobni glivični okužbi nožnice, pa je pomembno, da ugotoviš, s čim se zares spopadaš, saj se ti dve bolezni zdravita drugače. Za bakterijsko vaginozo ti zdravnik namreč predpiše antibiotike, medtem ko je preventiva podobna za vse vrste okužb nožnice: ne pretiravaj s kozmetičnimi izdelki in umivanjem, uporabljaj perilo iz naravnih materialov in poskrbi za ustrezno zaščito pri spolnih odnosih.

Zelen ali rumen izcedek:

Obarvanost izcedka v zelene in rumene odtenke je lahko še en pokazatelj infekcije oziroma okužbe, barva pa je znak borbe tvojega telesa z vnetji. 

Take vrste izcedek je največkrat znak spolno prenosljive bolezni, ki jo poznamo pod imenom trihomoniaza in lahko doleti tako ženske kot moške, njeni simptomi pa se lahko pojavijo šele po enem mesecu. 

Poleg obarvanosti izcedka to SPB navadno spremljajo tudi rdečica, srbečica, neprijeten občutek med uriniranjem in bolečino med spolnimi odnosi. Pomembno je, da se z antibiotiki zdravita oba partnerja, da se okužba ne ponovi.

Rjav izcedek:

Kombinacija rjavega in krvavega izcedka je po koncu menstruacije povsem normalna, medtem ko je za rjav izcedek lahko kriva tudi pozabljena tabletka ali menjava le-teh, na sredini ciklusa pa lahko gre le za preostanek krvi, ki ga telo izloča po menstruaciji. V nekaterih primerih gre za zgodnji znak nosečnosti, redko pa rjava barva lahko kaže na raka materničnega vratu.

Moram h ginekologu?

Dr. Anne Henderson pravi, da ob nenadnih spremembah, pojavu zgoraj omenjenih simptomov in izcedku, ki ga nisi vajena, obišči najbližjo lekarno, kjer lahko najdeš proizvode za samo-testiranje vaginalnih okužb ali pa ob spremembah, ki trajajo več kot tri mesece, obišči svojega ginekologa.

👉 Nina Gaspari: "Informacija, da imam HPV, me je pretresla, a največji pečat mi je pustil poseg"

Baby I'M Sorry GIF by truTV’s I’m Sorry

Strokovnjakinja poudarja, da je vagina zelo pameten organ, ki se čisti sam, izcedek pa je ključen pri ohranjanju ravnovesja nožnice. Ironično, na porušenje tega ravnovesja vpliva prav pretirana uporaba odišavljenih izdelkov za tuširanje ali tistih, za pranje perila. 

"Pomembno je, da ženske spoznajo, da je za njihovo nožnico najbolje, če ne počnejo ničesar," zaključuje Dr. Henderson. Umivaj jo le z vodo, po tuširanju se temeljito obriši, perilo pa naj bo bombažno in udobno.

Fotografije: Profimedia, GIPHY

Preberi še: "Je normalno, da me moti, ker mi notranje sramne ustnice segajo prek zunanjih?"
Priporočamo tudi: Imaš težave z vnetji intimnega predela? TAKO jih boš preprečila