Camu camu - odlična rešitev za okrepitev imunskega sistema

Počasi se bodo začela hladna jesenska jutra in dnevi polni stresnih obveznosti. S koncem poletja prihaja čas, ko ljudje okrog vas začnejo smrkati in kihati. Navkljub temu, da vemo veliko o zdravi prehrani, vlogi vitaminov v našem telesu in tudi zelo dobro vemo, kako se primerno obleči v hladnih in vlažnih jesenskih dneh, nas prehlad mimogrede položi v posteljo. Kje smo torej zgrešili? Zakaj samo limona za zajtrk ni dovolj? 

Camu camu - odlična rešitev za okrepitev imunskega sistema (foto: promocijsko gradivo) promocijsko gradivo
12. 9. 2016 | Promocijsko sporočilo

Odgovor ni tako preprost. Kadar gre za zdravje in normalno delovanje imunskega sistema, je na svoje telo potrebno pogledati bistveno širše, kot smo vajeni. Samo C vitamin, ki je sicer res čudežni vitamin v boju proti prehladu, ne bo naredil spremembe.

Imunski sistem bo svojo nalogo brezhibno opravljal, ko mu bomo dali dovolj rednega gibanja na svežem zraku, primerna hranila in antioksidante.

Antioksidanti so pomembni za telo, saj nevtralizirajo proste radikale, ki v telesu nastajajo ves čas, in jim preprečijo, da bi poškodovali celice našega imunskega sistema, ki pridno odstranjujejo viruse, bakterije ter druge potencialno škodljive tujke.

Najboljši vir antioksidantov je zagotovo barvito in sveže lokalno sadje ter zelenjava. V hladnem delu leta se izbor svežih lokalnih živil sicer malo zoži, a ne izčrpa, vedno pa lahko posežete po malo bolj eksotičnih živilih.

Nedvomni zmagovalec med tovrstnimi živili je camu camu.

Camu camu ima obliko zeleno-rdečih jagod in raste tik ob reki amazonskega porečja. Je eden najbogatejših virov vitamina C, kar jih poznamo, s tem pa se njegove prednosti še ne končajo.

Poleg vitamina C je bogat tudi s flavonoidi, ki prav tako delujejo kot antioksidanti in s tem prispevajo h krepitvi imunskega sistema. Mednje spadajo antocianini, flavonoli, flavanoli in še cel kup spojin »težko izgovorljivih« imen. V sadežih najdemo tudi vitamine B1, B2 in B3 ter minerale kot so kalij, kalcij, fosfor in železo.

Nekateri viri celo omenjajo, da naj bi camu camu izboljšal absorpcijo železa v prebavilih in s tem prispeval k blaženju slabokrvnosti, če je ta posledica pomanjkanja železa.

Kateri camu camu izbrati?

Z naraščanjem prepoznavnosti sadeža camu camu, je naraslo tudi povpraševanje po njem in danes ima grmičevje status ogroženosti. Pridelovalci se v želji po dobičku poslužujejo umetnih nasadov in številnih pesticidov, da pridelajo čim več tega dragocenega sadeža.

Zato je potrebno paziti in izbrati camu camu iz ekološko certificiranih nasadov. Pri nas ga najdete v podjetju Dermasal, ki na svojih poličkah predstavlja še številne druge izdelke iz skupine superhrane: acai jagode, maca, spirulina, chia semena, stevia, …

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri