Bučno olje - ni le dobro, ampak je tudi zdravilno!

2. 11. 2013

Dobro leto dni je minilo, odkar je štajersko-prekmursko bučno olje postalo uradno registriran slovenski izdelek. Olje, ki čedalje bolj prosperira ne samo na SV Sloveniji, ampak po vsem svetu, nima samo odličnega okusa, ampak je po vrhu še zdravilno.

Gorazd Kocbek je tretja generacija, ki bučno olje prideluje v okviru družinske tradicije vse od leta 1929. Sam prisega na domačo surovino, pridelano na domačih poljih, zato okoliške kmete spodbuja k sejanju bučnic.

"Najbolj pogosta semena so slovenska golica, gleisdorfer ter nove sorte opal, maximal in rustikal. Vendar pa morajo ta ustrezati prepisani kakovosti oz. končni izdelek mora ustrezati točno določenim predpisom oz. zahtevam. Žal nekateri proizvajalci pri nekaterih oljih že uporabljajo bučnice kitajskega izvora, saj so veliko cenejše. Na srečo pa se z njimi ne da dosegati dobre kakovosti in potrošniki kmalu to opazijo in posegajo po boljših oljih. Želel bi si, da bi potrošniki to še hitreje opažali in tako pripomogli k ohranjanju kakovostnega slovenskega bučnega olja. V zadnjih dveh letih je bilo glede na potrebe domačih bučnic dovolj. Če bi s pomočjo ministrstva in združenja GIZ Golica pridelovalce bolj spodbujali k sajenju buč, bi količin lahko bilo dovolj za vse potrebe vseh oljarjev. Dejstvo pa je, da neomejenih količin kakovostnega bučnega semena ni, saj je območje, kjer buče najbolje uspevajo, omejeno," je Gorazd Kocbek med drugim povedal za revijo Lea.

Štajerska viagra

Bučno olje vsebuje tudi številne minerale in vitamine.

"Olje je bogato tudi z visoko vsebnostjo sterolov delta 7, ki deluje proti povečanju prostate. Zato ga v šali imenujejo tudi štajerska viagra. (smeh) Večkrat nenasičene maščobne kisline v sodelovanju z drugimi učinkovinami pozitivno vplivajo na presnavljanje holesterola. Visoka vsebnost vitaminov in mineralnih snovi pa pomaga pri odvajanju vode in koristi živcem, krepi mišičje in vezivno tkivo ter na splošno normalizira celično presnovo. Ščiti nas tudi pred prostimi radikali in preprečuje vse vrste poškodb, predčasno staranje, motnje v krvnem obtoku, arteriosklerozne spremembe, težave s prostato. Zelo učinkovito je tudi pri zdravljenju opeklin in ozeblin. Bučno olje lahko uživamo hladno kot preventivno zdravilo ali kot dodatek raznim jedem in solatam, lahko pa ga uporabljamo tudi za pripravljanje raznih toplih jedi, omak in slaščic. Študije so pokazale, da bučno olje prenese zelo visoke temperature in ga za pripravo hrane lahko mirno uporabite tudi tako, da ga segrevate. Vse pa je seveda odvisno od vašega okusa," še doda Gorazd.

Hladno stiskano

Še boljše pa je hladno stiskano bučno olje.

Pri postopku hladnega stiskanja ni nobene obdelave semena. Semena se ne meljejo, ne segrevajo ali pražijo, temveč se iz celih semen iztisne olje. Olje zaradi postopka stiskanja ohrani vse hranilne snovi (vitamine in minerale), ki so jih vsebovala semena. Je zelo obogateno z vitaminom E in minerali. Vsebuje približno 80 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, ugodno je tudi razmerje maščobnih kislin omega 3, 6 in 9. Hladno stiskano bučno olje nima temne barve in arome, značilne za bučno olje, temveč je svetlejše, blagega vonja in identičnega okusa, kot ga imajo surova bučna semena."

Kocbekovo olje se je hitro razširilo med priznanimi kuharskimi mojstri in izbranimi vrhunskimi restavracijami po vsem svetu. Izvažajo ga v Rusijo, Ameriko, Kitajsko, Slovaško in celo na Bali.

"Že pred časom so se zanj začeli zanimati kuharji najboljših restavracij, okronanih z Michelinovimi zvezdicami. Vse skupaj je še toliko bolj zanimivo, saj je bučno olje še pred nekaj leti veljalo za tipično slovensko začimbo, ki so jo uporabljali samo za solate. Danes pa je prisotno po vsem svetu kot dodatek k različnim kulinaričnim kreacijam."

Novo na Metroplay: Filip Flisar iskreno o obdobju, ko je končal kariero: "Bilo je težko …"