Brez dlake na jeziku o MENSTRUACIJI (z vsem, kar še ne veš, pa bi morala)

Naj ti tetka s Krvavca prinese kaj lepega, ko pride na obisk!

Brez dlake na jeziku o MENSTRUACIJI (z vsem, kar še ne veš, pa bi morala) (foto: Shutterstock) Shutterstock
27. 2. 2020

Najprej imaš takrat super izgovor, ki mu ne bo nihče nasprotoval – da se moraš malo spočiti in posvetiti sebi. Odeja, knjiga in Netflix so takrat povsem legalni.

Poleg tega pa tudi kup izdelkov in tehnologij, namenjenih prav dnevom med menstruacijo. Toda kaj od tega res deluje?

Si navajena skriti tampon v rokav in steči do stranišča? Šepetati prijateljicam: "Dobila sem," ko nimaš nič pri sebi, pa ste pravkar šle žurat? Nič več.

Zahvaljujoč kampanjam, ki nas spodbujajo k temu, da smo iskrene glede svojih menstrualnih ciklusov, emotikonu 'rdeča kapljica', mednarodni skupini za pravice žensk in Netflixovemu dokumentarcu Period. End of Sentence, ki je leta 2018 prejel oskarja, je pogovor o menstruaciji končno nehal biti tabu.

"Odpiranje pogovora o tem je upor proti Trumpom tega sveta," pravi Maisie Hill, ki dela na področju ženskega zdravja in je avtorica knjige Period Power. "Ženske so dojele, v kakšni meri so zgodovinsko morale prenašati stvari, kot so: pomanjkanje zdravstvene oskrbe, raziskav in financiranja glede ženskih zdravstvenih težav."

Zdaj se spretni podjetniki vključujejo v zadevo s celo vrsto izdelkov, kot so spodnjice za menstruacijo, menstrualne skodelice, okolju prijazne škatle in seznam se nadaljuje. In seveda, več je aplikacij za sledenje menstruacijskemu ciklusu, kot je grammyjev na Beyoncini polici.

Tako imenovana 'femtech' panoga industrije je vredna 200 milijonov dolarjev, vendar se pričakuje, da bo do leta 2025 zrasla na 50 milijard dolarjev. In od tega nimajo koristi le tiste, ki kupujejo izdelke. "Veliko tovrstnih podjetij vodijo ženske," dodaja Hillova. "Te ženske se odzivajo na potrebe, na katere se prej ni nihče."

Toda med, khm, močnim tokom izdelkov in uslug je včasih težko razlikovati med resničnimi odkritji in napihanim marketingom. Večina teh izdelkov namreč ni preverjena in ni nujno, da so njihove trditve podprte s krepkimi raziskavami in kljub njihovi fasadi podpiranja žensk nekateri izdelki še vedno izrabljajo strah žensk ter uporabljajo sporočila, ki neopazno krepijo ideje, da je iztekanje zadrega ter da smo zaradi menstruacije tečne.

A ne glede na to Maisie Hill verjame, da se vse skupaj giblje v pravo smer: "Ženske smo ponotranjile miselnost, da ima naša menstruacija le slabe plati, toda to ni res."

Pa še nekaj RDEČIH številk:

480

Število menstruacij, ki jih bo ženska imela v življenju.

3-5 žličk

Povprečna količina izgubljene krvi med eno menstruacijo*

*Vir Nhs.uk

Kaj deluje? Ekipa Cosmopolitana testira najnovejše izdelke, namenjene samo tvojim dnevom.

1 PRALNI BOMBAŽNI VLOŽEK

Lalicup

Kaj? Pralni vložki s krilci in nepremočljivo plastjo različnih velikosti in vzorčkov, z močno vpojnostjo in zagotavljanjem občutka suhosti.

Pralni bombažni vložek, Lalicup (5,59-5,99 €)

Naša razsodba: "Ves čas menstruacije sem menjala vložke z močno vpojnostjo (na začetku menstruacije in ponoči) in za normalno krvavitev. Na koncu sem uporabljala 'dnevne vložke', da kakšna 'pozabljena' kapljica ne bi umazala hlačk. Res so super vpojni, občutek sem imela, kot da jih sploh ne nosim, saj so zelo tanki in mehki. Le ena stvar je malce zoprna – da rabljene moraš nekam pospraviti, ko si od doma, zato sem jih nosila samo doma."

2 SPODNJICE

Thinx

Kaj? Pralne spodnjice za večkratno uporabo z vpojnim dnom. Papa, vložki in tamponi. Pozdravljene, menstrualne spodnjice! Na voljo so v več različicah in za različne priložnosti (za spanje, vadbo …). Thinx enostavno vpije enako količino kot štirje tamponi!

Menstrualne hlačke, Thinx (Hiphugger 31.24 €, Hi-Waist 34.91 €)

Naša razsodba: "Ob sedmih zjutraj sem oblekla hlačke, ki nimajo vidnega roba spodnjic, potovala z javnim prevozom v največji gneči in se potem usedla na beli kavč – nič madežev in občutek suhosti. Res je, da nimam močne menstruacije. Če bi bila močnejša, bi bila morda malce nervozna. Ker nisem nosila tampona ali vložka, tudi nisem vedela, ali se je moja menstruacija kaj razlikovala od prejšnje, toda te hlačke so prava revolucija!" (shethinx.com)

3 PRALNI TAMPONI IZ ORGANSKEGA BOMBAŽA

ImseVimse

Kaj? Pralni tamponi za večkratno uporabo delujejo kot tamponi za enkratno uporabo. Dobro absorbirajo in so udobni, izdelani iz 100-odstotno ekološko pridelanega bombaža.

Pralni tamponi iz organskega bombaža, ImseVimse (21,95 €)

Naša razsodba: "Vsakič ko odvržem tampon, začutim špik krivde, zato sem si res želela poskusiti nekaj bolj ekološkega. In deloval je, čeprav je povsem bombažen. Ker ga moraš po uporabi splakniti in pospraviti, pa se mi zdi bolj primeren za domačo uporabo kot za javna stranišča. (herbas.si)

4 ŠPORTNA OBLAČILA

ModiBodi

Kaj? ModiBodi proizvaja menstrualne hlačke, pa tudi linijo izdelkov za telovadno, od pajkic do kopalk (izjemno pametno).

Športne pajkice, Activewear 3/4 Leggings (47,25 €)

Naša razsodba: "Pajkice za telovadbo imajo tri plasti super vpojnega materiala, da bi preprečile iztekanje. Z le 3 mm debelo plastjo imaš občutek, da si oblekla navadne pajkice. Preizkusila sem jih med uro joge na prvi dan menstruacije, ki je najmočnejši, in ni bilo videti niti kapljice. Najprej je bilo malce grozljivo, toda hitro sem se navadila nanje. Zdaj jih uporabljam pri vsaki vadbi med menstruacijo." (modibodi.co.uk)

5 APLIKACIJA ZA SLEDENJE CIKLA

Clue

Kaj? Aplikacija za spremljanje menstrualnega ciklusa, ki jo priporočajo zdravniki.

Naša razsodba: "Clue uporabljam za sledenje menstrualnega ciklusa od leta 2016, ko so mi diagnosticirali slabše aktivno ščitnico. Aplikacija lahko spremlja veliko dejavnikov – od bolečine do ravni energije, grafika pa je povsem razumljiva.

Clue z neverjetno natančnostjo napoveduje, kdaj bom dobila menstruacijo, in zaradi tega vedenja se počutim močno. Opomba: to ni kontracepcijsko sredstvo."(helloclue.com)

6 MENSTRUALNA SKODELICA

Lalicup

Kaj? Zdravju prijazna, udobna, zanesljiva, brez BPA. Ekološka in cenejša alternativa tamponom in vložkom, in je prva, ki je zasnovana in izdelana v Sloveniji.

Menstrualna skodelica, Lalicup, Emilla (31 €)

Naša razsodba: "Ko sem jo prvič vzela v roke, se mi ni zdela navdušujoča, vseeno sem jo nerodno vstavila in se bala, da se bo vse skupaj prevrnilo in izlilo. No, nič od tega se ni zgodilo. Preden sem šla na stranišče, sem si vedno umila roke, previdno izlila kri iz skodelice in tako točno videla, koliko krvi res izgubim (na skodelici so označeni mililitri) ter jo spet vstavila nazaj. Nič čudnih vonjav, nobenega zlaganja vložkov in mahanja s tamponom po stranišču. No, vseeno sem se morala navaditi tistega izlivanja krvi iz skodelice … Zdaj sva si s skodelico na ti in počutim se, kot da sem res veliko naredila za svoje zdravje in za planet. Greta bi bila ponosna name." (lalicup.si)

Ali res potrebuješ aplikacijo za sledenje menstruacije?

Zdravnica razlaga, kdaj (in kdaj ne) se posvetovati z aplikacijo

UGIBANJE, KDAJ BOŠ DOBILA MENSTRUACIJO

"Nič ni narobe, če uporabljaš aplikacijo, da bi predvidela, kdaj boš dobila menstruacijo," pravi dr. Mary Jane Minkin, klinična profesorica porodništva, ginekologije in reproduktivnih znanosti na Yale School of Medicine. Le opomba: če nimaš rednih menstruacij, aplikacija morda ne bo delovala.

SPREMLJANJE SIMPTOMOV

"Če se počutiš anksiozno ali depresivno ali če si vztrajno napihnjena, ti spremljanje simptomov na aplikaciji lahko pomaga ugotoviti, ali je to povezano z menstruacijo in bi morala govoriti z zdravnikom o potencialnih težavah, kot je na primer predmenstrualni disforični sindrom," pravi dr. Minkin.

PREPREČEVANJE NOSEČNOSTI

Spremljanje algoritma, ki ti pravi "zdaj ne seksaj", ni zanesljiva metoda preprečevanja nosečnosti. Čeprav softver lahko informativno ugiba, kdaj je tvoj dan O, je tvoje telo tisto, v katerem dozori jajčece, in telo ne deluje po algoritmih aplikacij, temveč po svoje … in čeprav aplikacija tega ne bo zaznala, boš ti lahko že noseča.

ZANOSITEV

Aplikacija ti lahko pomaga izračunati najboljše dneve za zanositev. Toda raziskave opozarjajo, da aplikacije niso pretirano dobre za ugotavljanje tvojega plodnega obdobja. Ena od raziskav 33 aplikacij za sledenje menstrualnega ciklusa je ugotovila, da so le tri natančno napovedovale, kdaj je verjetno, da bodo uporabnice zanosile.

Besedilo: Petra Arula,

Fotografije: Rowan Fee, Promocijsko Gradivo