Brez diet do vitkosti

Zavedaš se, da imaš kakšen kilogramček preveč, a vedi, da ti bo vsaka dieta vzela veselje do hrane, njen uspeh pa je vprašljiv ... Saj to vendar veš! Zakaj bi torej sploh šla na dieto?

Brez diet do vitkosti (foto: shutterstock) shutterstock
24. 3. 2014

Namesto, da se odpoveduješ hrani in vsem povprek razlagaš, da si na dieti, raje začni uživati v hrani ter s pravilnim načinom prehranjevanja in drobnimi triki vzpodbudi presnovo.

Prvo in zelo pomembno pravilo:

  • Povečaj število obrokov na vsaj pet na dan in zmanjšaj obilnost vsakega posameznega obroka. Telesu boš na tak način zagotovila konstanten vnos energije, poskrbela boš, da ne boš nikoli lačna, telesa z majhnimi obroki ne boš prav nič obremenila, hkrati pa boš v telo skozi ves dan vnesla raznolika živila, ki jih slednje potrebuje za delovanje.

Še eno priročno pravilo:

  • Pomembno je tudi, da ješ z užitkom - in predvsem brez slabe vesti! Razveseli se vsakega obroka, vonjaj jedi in si vzemi čas za okušanje, predvsem pa mirno prežveči vsak grižljaj.

Majhni triki, s katerimi ti bo uspelo:

1. Za boljšo prebavo pred obrokom lahko popiješ kozarec vode z dodatkom jabolčnega kisa, ki bo spodbudil izločanje želodčne kisline. Tudi tvoja presnova bo boljša, hkrati pa bo jabolčni kis v vodi spodbudil izločanje odpadnih snovi iz telesa.

2. Za kosilo vedno pojej juho, ki bo tvoj želodček ogrela in delno nasitila, telesu pa zagotovila dodatno tekočino.

3. Ko si zaželiš nekaj sladkega, pojej sladek sadež, na primer kivi ali banano, oba vsebujeta kalij, ki spodbuja izločanje odvečne vode iz telesa - tako se ne boš počutila prav nič napihnjeno.

4. Ne pozabi telesu zagotoviti dovolj tekočine - voda in zeliščni čaji so pravi balzam za telo.

5. Zapomni si, da sladkarije in slani prigrizki niso prepovedani, le njihovo količino boš morala malce omejiti.

6. Če se pregrešiš in na zabavi grdo naješ, si tega ne očitaj. Goljufanje je dovoljeno, a le redko si ga privošči - ne pozabi namreč, da gre za tvoje dobro počutje v lastnem telesu.

7. Ko ti le čas dopušča, telo razgibaj s hojo, tekom ali kolesarjenjem; če ga nimaš - naj tvoj življenjski slog postane bolj živahen. Kako? Ponudi se, da boš sodelavkam skuhala čaj in jim ga prinesla na pisalno mizo, namesto z dvigalom, pojdi v višje nadstropje po stopnicah, do trgovine se sprehodi in sveža živila domov prinesi v nahrbtniku, med pospravljanjem stanovanja še mimogrede zapleši ...

Še trik za začetnice

Preden se boš navadila na nov način prehranjevanja in navsezadnje tudi na nov način življenja, te bo zagotovo še kdaj premagala požrešnost - ti boš seveda vztrajno trdila, da je to vendarle lakota! Ne glede na to, poskusi z naslednjim trikom, ki so ga poznali že stari Kitajci: S kazalcem pritisni na akupresurno točko proti lakoti, ki se nahaja med zgornjo ustnico in nosom. Po petnajstih sekundah še desetkrat globoko zadihaj, da izničiš učinke stresa, ki te nagovarjajo k hlastanju za hrano.