Borovnice pomlajujejo možgane in pomagajo ohraniti dober spomin!

Nedavne študije, opravljene pod vodstvom Dr. Jamesa Josepha, razveseljujejo z dokazi, da je upad možganskih funkcij v procesu staranja in z njimi pogojeno poslabšanje motoričnih in spominskih sposobnosti pravzaprav obvladljivo. A kako? Z borovnicami!

24. 6. 2011

Znanstveniki so ekstrakt borovnic dnevno dodajali v prehrano laboratorijskih podgan in kaj kmalu zabeležili tudi bistveno počasnejšo in manj opazno poslabšanje njihovih mentalnih sposobnosti. Pokazalo se je tudi, da so se podgane, ki so se sladkale z borovnicami, lahko pohvalile tudi z boljšo koordinacijo in ravnotežjem. Še več. Starejše podgane, ki so dnevno uživale v svoji dozi borovnic, so se na vseh testih odrezale vsaj enako, če ne celo bolje kot njihove mlajše 'sotekmovalke'.

Od kje borovnicam ti, skorajda čudežni učinki?

Borovnice - hrana za možgane!

Borovnice vsebujejo spojine, kot so antocianini, ki slovijo po izjemno močnem antioksidativnem ter protivnetnem delovanju.

In ravno vnetje ter oksidativni stres sta dva faktorja povezana pravzaprav  z vsako izmed naslednjih, večjih ter smrtnih bolezni:

  • Alzheimerjeva,
  • Parkinskonova,
  • diabetes,
  • srčno-žilna obolenja
  • ter vodilna v razredu staranja – artritis.

Že količina antocianinov sama bi bila najverjetneje zadosten razlog, da sadež uvrstim na seznam 'superživil'.

A borovnice ponujajo še več kot to – dejansko pomagajo nevronom v naših možganih pri lažji in predvsem bolj učinkoviti komunikaciji!

Več o borovnicah in njih čudovitih zdravilnih lastnostih si lahko prebereš na blogu Maria Sambolca: tukaj!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri