Bolezen, o kateri se ne govori

Prav tabuje o bolezni, ki prizadene vsakega petega in o kateri se v javnosti nerado govori, so v okviru posveta o inkontinenci razbijali strokovnjaki s področij ginekologije, prehrane in športa.

9. 10. 2009

Kako je živeti z inkontinenco so na omizju izvedeli iz prve roke osebe z inkontinentno izkušnjo. Gostje posveta so nato osvetlili tudi pomen preventive pri inkontinenci.

Prizadane tudi mlade

O inkontinenci se ne govori, še redkeje javno.

A kljub temu se mora z njo soočati kar 20 odstotkov prebivalstva in njihovi bližnji.

Povezujemo jo s starejšimi, čeprav jo spoznavajo že nosečnice, druge mlajše ženske ter aktivni športniki in športnice.

Eden zadnjih tabujev

V okviru posveta 'Inkontinenca – eden redkih, še obstoječih tabujev 21. stoletja' so strokovnjaki predstavili to bolezen z vseh vidikov, ki se dotikajo inkontinence.

Ginekologinja Kristina Drusany Starič, dr. med. je razložila razdelitev inkontinence in možnosti zdravljenja. Poudarila je, da je uhajanje urina dvakrat bolj pogosto pri ženskah kot pri moških in da lahko bistveno vpliva na kakovost življenja.

„Prehrana in inkontinenca sta precej neraziskano področje in napačnih nasvetov, kot je 'pitje manj tekočine' lahko prinese neželene učinke“, je pojasnila dietetičarka Andreja Čampa Širca, ki je opozorila na pravilno prehrano tako za lajšanje te bolezni kot za preventivo.

Kaj to pomeni, ko se zaradi bolezni začneš izogibati družbe, kako se spremeni odnos do sebe in drugih in kako je živeti z inkontinenco je omizju povedala Lorena Meglič, predsednica Društva Mena Maribor, ki se ukvarja z inkontinentnimi bolniki in svetuje na priljubljenem portalu med.over.net, ki že skrbi za osveščanje o inkontinenci.

Vaje, o katerih nič ne vemo

Soočanje s to boleznijo, ki je še vedno odeta v tišino, bi bilo lažje, če bi o njej več govorili in spoznavali ozadje ter predvsem preventivo. Pomen gibanja je pri tem velik, z vajami pa je seznanjen redko kdo.

Barbara Subotič, vaditeljica v Pilates holističnem centru je občinstvu pokazala preproste vaje, ki jih lahko delamo vsak dan.

P.S.

Omizje je organizirala družba Paul Hartmann in sicer s ciljem omogočiti kakovostnejšo preventivo in zdravljenje, prvi korak na tej poti pa je razkrivanje neresnic o inkontinenci kot tabu temi 21. stoletja.

Predstavnik družbe Paul Hartmann d.o.o. Gregor Usenik je takole komentiral namen kampanje:

"Razprava je mišljena kot začetek nacionalne kampanje osveščanja javnosti, nadaljevala pa se bo z okroglimi mizami in relevantnimi zgodbami v tiskanih medijih. Osveščanje javnosti in spodbujanje zgodbe o inkontinenci brez sramu, je ključnega pomena. Po našem mnenju bo to ustvarilo osnovo za zgodnjo preventivo in omogočilo kakovostno življenje oseb, ki trpijo za inkontinenco."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri