Boj proti melanomu: Nameni 10 minut svoj koži!

Združenje slovenskih dermatovenerologov in priznana farmacevtska blagovna znamka La Roche-Posay ponovno združujeta moči in že 6. leto zapored organizirata projekt Dan boja proti melanomu, ki ga obeležujemo 26. aprila.

18. 4. 2013

Projektu so se tudi letos pridružili mnogi znani Slovenci (Jure Košir, Mojca Mavec, Bernarda Žarn, Ula Furlan, Petra Windschnurer). Mojca Mavec in Jure Košir pa nas bosta v družbi strokovnjakov nagovorila tudi v kampanji '10 minut za življenje'.

Melanom lahko opazimo!

Melanom je najmanj pogosta oblika kožnega raka, a zato najnevarnejša, saj se hitro razširi v sosednja tkiva in različne organe, pojavi pa se tudi pri mlajših osebah. Obenem je melanom ena redkih bolezni, ki jo lahko dejansko opazimo in pravočasno ukrepamo.

Vsako leto več kot dvema milijonoma svetovnega prebivalstva diagnosticirajo kožni rak. Glede na poročilo organizacije Združenih narodov pa se bo ta stalno naraščajoča številka med letoma 2000 in 2015 še podvojila v državah, kjer je večina prebivalstva belopolta.

Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med., Dermatovenerološka klinika UKC Ljubljana, Predsednica Združenja slovenskih dermatovenerologov:

"Redno pregledovanje kože nas nič ne stane, če pa odkrijemo sumljive spremembe še pravočasno, nam lahko to tudi reši življenje. V zadnjih letih si naše Združenje prizadeva, da se skozi takšne in podobne akcije čim več ljudi seznani s preventivnimi ukrepi (redno samopregledovanje kože in zaščita pred UV sevanjem). Prvi učinki večletnih akcij so sedaj že vidni. Debelina novo odkritega melanom, ki odloča tudi o poteku bolezni, ozdravljivosti in umrljivosti, se je sedaj zmanjšala pod 1mm. Zaradi tega je kljub naraščanju bolnikov s kožnim rakom, preživetje teh bolnikov večje."

Vse o melanomu in preventivi!

Si želiš več informacij o projektu ali pa ne veš, kako bi si lahko kar sama pregledala znamenja? Več o tem na spletni povezavi Dan boja proti melanomu: Kako si sam pregledam znamenja?